Két piti bűnöző vette palira M. Richárdot

2021. március 1. – 12:22

frissítve

Két piti bűnöző vette palira M. Richárdot
Másod- és harmadrendű vádlott a Fővárosi Törvényszék tárgyalásán 2021. március 1-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

M. Richárd nélkül indult a Dózsa György úti baleset elsőrendű vádlottjának vesztegetési ügye, amiben hétfőn tartott előkészítő ülést a Fővárosi Törvényszék. A 43 éves férfi letartóztatásban ül, eredetileg a börtönből kapcsolták volna a tárgyalóterembe, védője viszont múlt héten arra kérte a bíróságot, hogy „30 napon túli időre tűzze ki az előkészítő eljárást”, de mivel azt külön-külön is meg lehet tartani, ezért a mai ülés a másod- és harmadrendű vádlottakról szólt. Vagyis arról a két férfiról, akik nagyobb összegért cserébe segítettek volna visszaszerezni M. Richárdnak a bevont jogosítványát, és eltussolni a Dózsa György úti balesetben a felelősségét, de valójában egymást és M. Richárdot is átverték.

„Bármekkora összeget hajlandó vagyok fizetni”

Az ügy előzménye, hogy M. Richárd jogosítványát 2016. április 5-én visszavonták, amit a férfi csak úgy tudott volna visszaszerezni, ha teljesíti az úgynevezett utánképzési programot. Ennek feltétele volt „egy 6 órás vizsgán való való részvétel, egy számítógépes vizsga feladatsor kitöltése, valamint a forgalmi vizsga letétele”, sorolta az előkészítő ülésen az ügyész. M. Richárd viszont megtudta, hogy K. Bálint Zsolt (ő az ügy harmadrendű vádlottja) „hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumot” tud készíteni, ezért őt először egy közvetítőm keresztül kereste meg, majd személyesen is találkozott a férfival. A vádirat szerint ezen a találkozón M. Richárd azt mondta,

„bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy a vezetői engedélyét soron kívül, vizsga nélkül visszaszerezhesse”.

A harmadrendű vádlott ezután kereste meg ismerősét, az ügy másodrendű vádlottját, Sz. Márton Krisztiánt, akiről úgy tudta, komolyabb rendőrségi kapcsolatai vannak. A férfi is ezt állította, azt mondta, a Közlekedésrendészeten vezető beosztásban dolgozó ismerősén keresztül tud segíteni, mindezért pedig 600 ezer forintot kért. Az ajánlat M. Richárdhoz is eljutott, aki elfogadta azt, és 2017 decemberében 300 ezer forint előleget adott át, ami azonban csak a másodrendű vádlottig jutott. Miután kiderült, hogy Sz. Márton Krisztiánnak semmilyen protekciója nincsen a rendőrségen, a harmadrendű vádlott M. Richárd személyes irataival és nevében maga ment el vizsgázni. Összesen ötször próbálkozott, de először el sem ment, másodszor nem vitte magával a személyes okiratokat, kétszer megbukott, egyszer pedig elkésett, ezért nem is engedték vizsgázni.

Közbejött a halálos baleset

Miközben M. Richárd feketén próbálta visszaszerezni a jogosítványát, 2017. május 15-én halálos balesetet okozott a Dózsa György úton. Nem sokkal ezután Sz. Márton Krisztián újabb ajánlattal állt elő, mondván, jól ismeri a nyomozást vezető rendőrt, aki újabb 600 ezer forintért hajlandó az eljárást M. Richárd számára kedvező módon befolyásolni. A férfi belement az ajánlatba, de először csak 300 ezer forint előleget volt hajlandó fizetni, és egyúttal kérte a jogosítványa visszaszerzését is. 2017. május 26-án adta át a pénzt, hogy azt továbbítsák a nyomozást vezető rendőrnek, de az megint csak a másodrendű vádlottig jutott.

2017. június 13-án M. Richárd a Mozaik utcánál újabb 300 ezer forintot adott át a harmadrendű vádlottnak, aki még azon a napon az összeget Sz. Mártonnak adta oda, aki azt állította, „rögtön jönni fog egy hölgy, és átadja M. Richárd jogosítványát. Erre azonban nem került sor, hiszen Sz. Márton nem állt kapcsolatban semmilyen hivatalos személlyel. A harmadrendű vádlottban ekkor tudatosult igazán, hogy őt a másodrendű vádlott átverte.”

„Mivel tartott M. Richárdtól, ezért elhatározta, hogy leteszi a vezetői engedély visszaszerzéséhez szükséges vizsgát”

– mondta az ügyész.

Ügyész a tárgyaláson 2021. március 1-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Ügyész a tárgyaláson 2021. március 1-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

K. Bálint Zsolt így végül M. Richárd helyett több vizsgán és utánképzésen vett részt, 2017 augusztusában pedig le is vizsgázott, amiről a hatóságtól igazolást is kapott. A Dózsa György úti baleset okozója végül csak azért nem kapta vissza a jogosítványát, mert a kormányhivatal időközben megint elrendelte a vezetési jogosultságának szüneteltetését.

Az ügyészség a másodrendű vádlottat vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével vádolja, és amennyiben elismerte volna bűnösségét, négy év börtönbüntetést kapott volna, négy évre eltiltották volna a közügyektől, és egymillió forintot is fizetnie kellett volna. A férfi viszont nem ismerte el bűnösségét, és a tárgyalás jogáról sem mondott le. Társa, a harmadrendű vádlott azonban – a vádirattal megegyezően – beismerte bűnösségét, amit a bíróság elfogadott. Esetében az ügyészség két év szabadságvesztést indítványozott, melynek végrehajtását öt évre felfüggesztik. A bíróság a mai előkészítő ülésen viszont nem hirdetett ítéletet.

Szándékosan és kitartótan vette semmibe a jogszabályokat

M. Richárdot a Dózsa György úti baleset miatt még tavaly szeptember 30-án ítélték első fokon négy év fogházbüntetésre, és végleg eltiltották a járművezetéstől. Bár az ügyész a tárgyalás végén indítványozta, hogy tartsák fenn a férfi bűnügyi felügyeletét, a bíró elutasította azt. A Telex kérdésére a Pesti Központi Kerületi Bíróság akkor azt válaszolta, hogy „nem volt olyan körülmény, amely a – lakhelyelhagyási tilalomnak megfelelő – bűnügyi felügyelet fenntartását megalapozta volna. A bíróság tudomása szerint az eljárás időtartama (azaz a tárgyalás – a szerző) alatt a vádlott nem követett el újabb bűncselekményt, így vele szemben a bűnismétlés veszélye sem állt fenn.” Azt is ígérték, hogy

„amennyiben a bíróságnak hivatalosan tudomására jut olyan körülmény, amely kényszerintézkedés elrendelésére adhat okot, úgy a végzés megváltoztatására a másodfokú eljárás keretében van lehetőség”.

Pontosan egy héttel a nem jogerős ítélethirdetés után, október 7-én rendőrök igazoltattak egy Mercedest a Váci úton. Az autóban, a volánnál M. Richárd ült. Mivel a férfinak nem volt jogosítványa, ezért szabálysértési eljárást indítottak ellene a rendőrök. Két hónappal később pedig azért jelentették fel, mert a járványügyi szabályok ellenére, egy újpesti edzőteremben gyúrt.

M. Richárd a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2020. szeptember 24-én – Fotó: Bődey János / Telex
M. Richárd a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2020. szeptember 24-én – Fotó: Bődey János / Telex

Mindeközben az ügyészség indítványozta a férfi letartóztatását, de a Fővárosi Törvényszék december közepén végül bűnügyi felügyeletbe helyezte, azzal, hogy csak engedéllyel hagyhatja el Budapestet és Pest megye közigazgatási határát. M. Richárdnak nem kellett nyomkövetőt viselnie, viszont hetente kétszer is jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az ügyészség azután indítványozta újra a férfi letartóztatását, hogy M. Richárd szilveszterkor a belvárosi éttermében tartott bulit, ahol – a gyanú szerint – nemcsak terítette, hanem használta is a kábítószert. Az ügyészség akkor úgy fogalmazott, hogy

„a vádlott szándékosan és kitartóan semmibe veszi a jogszabályokat, ettől a büntetőeljárás ténye és az enyhébb kényszerintézkedés sem tartja vissza”.

Ezt a bíróság is így látta, és január 18-án megint elrendelte a férfi letartóztatását. A felelősség alól aztán úgy próbált kibújni, hogy egy hozzá „nagyon közel álló nő” kezdeményezte a gyámhivatalnál M. Richárd gondnokság alá helyezését kérelmező eljárást, de azt gyakorlatilag azonnal elutasították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!