InfoRádió: M. Richárd nem kerülhet gondnokság alá

2021. február 11. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elutasították az M. Richárd gondnokság alá helyezését kérelmező eljárást, így annak már azelőtt vége lett, hogy a gyámhivatal érdemben elkezdte volna vizsgálni az ügyet, írja az InfoRádió megbízható forrásokra hivatkozva.

Az eljárást egy, a Dózsa György úti baleset vádlottjához „nagyon közel álló nő” kezdeményezte a VIII. Kerületi Kormányhivatal Gyámügyi Osztályán. Ezt azután tették meg, hogy a bíróság január 18-án megint letartóztatta M. Richárdot.

A Dózsa György úti baleset ügyében a bíróság négy év fogházbüntetésre ítélte a férfit, és végleg eltiltotta a járművezetéstől. Egy héttel a nem jogerős ítélethirdetés után, október 7-én rendőrök igazoltattak egy Mercedest a Váci úton. Az autóban, a volánnál M. Richárd ült. Mivel a férfinak nem volt jogosítványa, ezért szabálysértési eljárást indítottak ellene a rendőrök. Két hónappal később pedig azért jelentették fel, mert egy újpesti edzőteremben gyúrt.

Mindeközben az ügyészség indítványozta a férfi letartóztatását, de a Fővárosi Törvényszék december közepén végül bűnügyi felügyeletbe helyezte, azzal, hogy csak engedéllyel hagyhatja el Budapestet és Pest megye közigazgatási határát. M. Richárdnak nem kellett nyomkövetőt viselnie, viszont hetente kétszer is jelentkeznie kell a rendőrségen.

A két halálos áldozattal járó baleset büntetőügye másodfokon még folytatódik, de M. Richárdnak, valószínűleg ezzel párhuzamosan, egy másik ügy miatt is bíróság elé kell majd állnia. Tavaly novemberben kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés, közokirat-hamisítás és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés miatt emelt vádat ellene a Központi Nyomozó Főügyészség, amiért korábban egy nagyobb összeg fejében akarta visszaszerezni bevont jogosítványát, majd egy újabb nagyobb összegért, 600 000 forintért számára kedvezően akarta befolyásolni a Dózsa György úti baleset miatt indult büntetőeljárást.

A védelem már a két halálos áldozattal járó baleset tárgyalásain is arról próbálta meg meggyőzni a bíróságot, hogy a férfi nem beszámítható. És bár az igazságügyi szakértő azt állapította meg, hogy „indulatvezérelt, egoista, öntörvényű és alkalmatlan a vezetésre”, ugyanakkor nem szenved kóros elmezavarban.

M. Richárd gondokság alá helyezését azért kezdeményezhették, hogy így mentsék ki a férfit a felelősségre vonás alól. „Ha valaki gondnokság hatálya alatt áll, akkor akár meg is úszhatja a felelősségre vonást” – mondta az InfoRádiónak Surdy Miklós ügyvéd, aki korábban büntetőbíró volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!