Vesztegetéssel is vádolják M. Richárdot, ha elítélik, 3 év 6 hónapot is kaphat

2020. november 6. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelesség megszegésére és hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetéssel, közokirat-hamisítással és vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolja a Dózsa György úti tragédiáért első fokon 4 év fogházra ítélt gázolót, M. Richárdot és két társát – írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az ügy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indult. Azt írják, eszerint 2016 áprilisában ideiglenesen visszavonták M. Richárd jogosítványát, mert közlekedési pontjai elérték a 18-as értékhatárt, és utánképzést írtak elő neki. Ahhoz, hogy visszakapja, egy 6 órás előadáson kellett volna részt vennie, megoldania egy feladatsort, és letennie a forgalmi vizsgát.

M. Richárd a vád szerint megkeresett egy addig számára ismeretlen embert, akiről úgy tudta, hogy hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumokat készít, és közölte vele, hogy bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy soron kívül visszakapja a jogosítványát. A férfi ezután közvetítőként fellépve találkozott egy barátjával, aki – valótlanul – vezető beosztású rendőrre és a vizsgaközpontban dolgozó ismerősére hivatkozva 600 000 forintért segítséget ígért. M. Richárd ezután 300 000 forintot adott a közvetítőn keresztül azért, hogy megússza az előadást és a vizsgát, majd visszakapja a jogosítványát.

Ezután bejelentették M. Richárdot a tőle elkért személyijével és lakcímkártyájával a vizsgára, ám azon végül nem vett részt, mivel a közvetítővel azt hitték, hogy az szükségtelen. A közvetítő ezután többször megpróbált levizsgázni M. Richárd helyett, de az különböző okokból nem sikerült.

2017. május 15-én azután M. Richárd érvényes jogosítvány nélkül, a megengedett maximális sebességet lényegesen túllépve Budapest XIII. kerületében két halálos áldozattal járó közúti balesetet okozott.

Ezután azt ajánlották M. Richárdnak, hogy a rendőr ismerős újabb 600 000 forintért számára kedvezően befolyásolja majd a baleset miatt indult büntetőeljárást. M. Richárd ezt a vád szerint az ajánlatot elfogadta, és kérte a jogosítványa visszaszerzését is, majd átadta a pénzt.

2017 júliusában ismét elrendelték M. Richárd vezetési jogosultságának szüneteltetését. Az előírt utánképzést következő hónapban teljesítette helyette a közvetítő, aki ismét M. Richárd irataival jelent meg a vizsgán. Azonban hiába tett sikeres vizsgát, M. Richárd nem kapta vissza a jogosítványát, mert 2017 szeptemberében újra a vezetői jogosultságának szüneteltetéséről döntöttek.

A közvetítő barátja valójában nem állt kapcsolatban hivatalos személlyel, az átvett 900 000 forintot saját céljaira fordította. Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság az előkészítő ülésen történő beismerése esetén

a baleset okozóját 3 év 6 hónap, a közvetítőt 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, míg a hivatali kapcsolataira valótlanul hivatkozó elkövetőt – 1 000 000 forint pénzbüntetés és 900 000 forint vagyonelkobzás mellett – 4 év börtönbüntetésre ítélje.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!