Kisstílű politikai bosszú, méltatlan pitiánerség lenne az SZFE új vezetése szerint Szarka Gábor kitüntetésének visszavonása

2021. február 5. – 13:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kisstilű politikai bosszúnak nevezte Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester visszavonná a kerületi kitüntetését, írja az MTI. Még szerdán számoltunk be arról, hogy Pikó előterjesztést nyújtott be a „Józsefvárosi Becsületkereszt” nevű kitüntetés visszavonásáról.

Szarka még tíz évvel ezelőtt kapta meg a kitüntetést a VIII. kerületi önkormányzattól „a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt”. Pikó András szerint viszont az egykori ezredes kulcsszerepet vállalt az SZFE autonómiájában felszámolásában, a tiltakozó hallgatók jogainak korlátozásában és fenyegetésében, majd pedig az intézmény különböző helyszínekre való széttelepítésében.

Szarka Gábort még ősszel nevezték ki az egyetem kancellárjává, Pikó szerint pedig munkájával „a rombolásban szerzett elévülhetetlen érdemei miatt a kitüntetésre érdemtelenné vált”.

Az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriuma „megdöbbent” Pikó javaslatán, ami szerintük a VIII. kerület polgáraihoz és történelméhez „méltatlan pitiánerség”. Szerintük az egyetem átalakítása Józsefvárost is gazdagítani fogja, az alapítvány kiáll Szarka mellett, és remélik, hogy a polgármester visszavonja a javaslatát, vagy legalább a képviselő-testület elutasítja azt. A javaslatot a járványügyi veszélyhelyzet feloldását követő első rendes ülésén vitatja majd meg a józsefvárosi képviselő-testület.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói augusztus 31-én azután foglalták el az egyetem épületeit, hogy egy kormánydöntéssel az intézmény fölé rakott alapítvány új kuratóriuma, élén az egyetemet már többször bíráló Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával elvette a demokratikusan választott szenátus legfontosabb jogköreit. Végül a járványügyi korlátozások vetettek véget a hallgatók blokádjának. Az egyetemfoglalás két és fél hónapjáról készült fotóriportunkat itt nézheti meg.

Miközben a Színház- és Filmművészeti Egyetemet az eddigi Vas utcai és Szentkirályi utcai épületekből több helyszínre szórják szét, a tanári kart közmédiás alkalmazottakkal pakolják tele, az egyetem múltjáról pedig „szutykos odúként”, „büdös, ótvaros szektaként” beszélnek a kormánypárti médiában. Az SZFE átalakításáról szóló híreinket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!