Bencsik az SZFE-ről: Rávetődött a fény egy ilyen szutykos odúra, ahol ez a büdös, ótvaros szekta meglapult

2021. február 02. – 19:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A felsőoktatásban zajló modellváltásról beszélgettek a Hír TV Sajtóklub című műsorában, hétfőn. Bencsik András a Színház- és Filmművészeti Egyetemre utalva azt mondta: az átalakítás mellékterméke volt, hogy:

„rávetődött a fény egy ilyen szutykos odúra, ahol ez a büdös, ótvaros szekta meglapult. És ezek elkezdtek hisztériázni, amikor rájuk vetítődött. Tehát kinyitották az ablakot, beáradt a napfény, és ezek kimenekültek, mert nekik az volt a jó.”

Szerinte nem véletlen, hogy az SZFE-n volt a „legmocskosabb, leglepukkadtabb, legkoszosabb, legótvarabb a szó fizikai értelmében a helyzet”. Ezután arról beszélt, hogy az SZFE-sek így érezték biztonságban magukat, hogy minden lepusztult volt, és „hideglelést kaptak, amikor beáradt a friss levegő, amikor tiszta, világos, kifestett falakkal találkoztak.” Bár „van egy kis cirkusz”, de a modellváltást végig kell vinni, csak így lehet túljutni a posztkommunista korszakon, magyarázta Bencsik.

Nemrég Debrecenben, Szegeden és Pécsen is megszavazták a modellváltást, azaz mindhárom nagy vidéki tudományegyetem kikerül az állami fenntartásból, és közalapítványi formába megy át. A Semmelweis Egyetem szintén az átalakítás mellett döntött. A modellváltást Stumpf István felügyeli majd kormánybiztosként.

Bencsik gondolatmenete után Bayer Zsolt és Gajdics Ottó a liberális elnyomásról beszélt. Gajdics szerint nem lehet, hogy a következő 30 évben is ez a szekta uralkodjon. Bencsik erre azt mondta: egyik egyetem a másik után fog megtisztulni, felzárkózva a világ élvonalához. Húsz évig tartott, mire megszabadultak a posztkommunizmustól, most történik meg az átmenet egy gusztustalan állapotból egy tisztább világba, mondta.

Korábban a Pesti Srácok is foglalkozott az egyetem és a kollégium állapotával. A tüntető diákokat és tanárokat lejárató riportot az SZFE hivatalos Facebook-oldalán is megosztotta az egyetem új kommunikációs csapata, majd a felháborodott kommentek miatt törölte is onnan.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom