21 debreceni professzor nyíltan kiáll egyetemük egyeztetés nélküli átalakítása ellen

2021. január 25. – 07:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 21 Debreceni Professzor nevű Facebook-oldalra tették ki azt a nyílt levelet, amelyben az intézmény 21 oktatója – valamennyien az MTA doktorai, köztük 6 akadémikus – áll ki a Debreceni Egyetem modellváltásának módja ellen. Azt már állásfoglalásuk elején leszögezik: nem igaz, amit az egyetem sajtóközleménye állított, miszerint „széles körű és intenzív” egyeztetés előzte volna meg, hogy a szenátus január 21-i zárt ülésén ellenszavazat nélkül – 3 tartózkodással – megszavazta az állami egyetem alapítványi fenntartásúvá alakítását.

„Az egyetem közössége sem a 2021–24. évekre szóló intézményfejlesztési tervet, sem a modellváltási stratégiát előzetesen nem ismerhette meg. Szemben a közleménnyel, nem történt széles körű és intenzív egyeztetés az egyetem történetében talán legnagyobb horderejű változás tervéről, céljáról, indokairól, előnyeiről és hátrányairól, következményeiről” – írták.

Hozzáteszik, hogy

„a szenátus tagjai sem kaptak és így nem is osztottak meg dokumentált információkat választóikkal, jóllehet ez az egyetemi, de nem csak az egyetemi demokrácia alapja”.

A Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem példáját is felhozzák, ott ugyanis a nyilvánosság előtt zajlik a modellváltás.

„Egyetemünk átvitele állami alapítványi formába – bár sok szempontból nem tűnik logikusnak (egyes jogszabályok megváltoztatása, a most beígért költségvetés-növelés az eddigi működési formán is sokat segítettek volna) – akár még elfogadható is lehetne az egyetemi polgárság többségének, de ha ez szinte titokban, diskurzus nélkül, a széles nyilvánosság kizárásával és néhány nap alatt történik, akkor erős a gyanú, hogy az átalakítás elsődleges célja nem az oktatás és tudományos színvonal emelése” – írják, és végül azt is hozzáteszik, hogy hiányolják „az értelmiségtől elvárt kritikus és konstruktív szellemű diskurzust” a modellváltási folyamatból.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, bár Palkovics László néhány hónapja még hat egyetemről úgy beszélt, mint ahol nem lesz struktúraváltás, végül januárra ebből négynél – köztük a Debreceni Egyetemen – mégis elindult a folyamat, és ha az Innovációs Minisztériumba (ITM) tervei szerint halad a dolog, februárra meg is történik az átállás.

Január első napjaiban hívták be a minisztériumba a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemek rektorait, ahol Palkovics László ismertette velük a minisztériumi forgatókönyvet:

saját kérésükre kikerülnek az állami fenntartásból.

Az intézményeknek csak pár napjuk van arra, hogy a kormányzati ütemterv szerint önként kérjék a modellváltást, noha a három nagy vidéki egyetem mellett a Semmelweis Egyetemet is érintő alapítványosítás nagyban meghatározza a hazai felsőoktatás következő évtizedeit.

Bár Szegeden és Pécsen is vannak olyanok, akik bíznak az átalakítási tervekkel szembeni erőteljesebb fellépésben, úgy tűnik, az SZFE-shez hasonló radikális ellenállást most nem támogatja az egyetemi hangulat. Az egyetemi vezetés pedig Debrecenben (ahol a Putyinnak díszdoktori címet adó, Palkovicsnak külön irodát fenntartó Szilvássy Zoltán a rektor) és a Semmelweis Egyetemen határozottan átalakításpárti, ahogy a Szegeden is egyértelműnek tűnik a rektor álláspontja. Pécsen volt egy nagyobb, közel ezer résztvevővel tartott vitafórum, amelyen a rektor is részt vett, erről ebben a beszámolóban olvashatnak hosszabban. A pécsi hallgatói önkormányzat pedig egy közleményben jelezte, hogy milyen feltételekkel fogadnák el a struktúraváltást, ezt itt tudja elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!