Az Orbán család nem tabu, csak az ügyleteik

Legfontosabb

2021. január 20. – 07:00

frissítve

Az Orbán család nem tabu, csak az ügyleteik
Orbán Viktor családja 2018. május 10-én az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol újra miniszterelnökké választották Orbán Viktort – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem Orbán Viktor az első politikus, aki meglátta a pr-lehetőséget abban, ha a sajtóban gyerekei is megjelennek. Felnőtté válásukkal azonban már olyan hírek szereplőiként is előfordultak, amelyek vagyonosodásukról, esetleges kedvezményeikről szóltak. A kormányzat és a kormánypárti sajtó ezeket a híreket és az azokkal kapcsolatos kérdéseket amennyire lehet ignorálja. Ma már nem merül fel, hogy a kormányfő feleségének nyilatkoznia kell valamely üzleti érdekeltségéről, de már az sem, hogy a kormányfőnek egyáltalán meg kelljen hallgatnia a sajtó kérdéseit a család vagyonának alakulásáról.

„Orbán Viktor az Egyesült Magyar Egyletek clevelandi szervezetének meghívására utazik az Egyesült Államokba. Vele tart Ráhel lánya is. Szerette volna, ha több gyermeke is elmehet vele, de a családi büdzsé ezt teszi lehetővé” – jelentette ki Németh Zsolt. Hozzátette: „Orbán Ráhel utazásának költségeit a család fedezi.”

Az MTI-ben ez a 2004. októberi hír az első, amelyben Orbán Viktor legidősebb lányát, az akkor 15 éves Orbán Ráhelt teljes nevén megemlítik. (Előtte csak keresztnevén, testvéreivel felsorolva, különböző rendezvényeken, családos kormányfői vizeteken vagy amikor a kormányfő negyedik, majd ötödik gyermeke is megszületett.)

Ráhel felnő

Négy évvel később már arról tudósít az MTI Orbán Ráhellel kapcsolatban, hogy a vizitdíjról – és a felsőoktatásban fizetendő tandíjak eltörléséről – szóló 2008-as népszavazáson is részt vett, első alkalommal élve szavazati jogával.

2011-ben azért jelent meg a hírekben Orbán Ráhel, mert édesanyja, Lévai Anikó meglátogatta a VOLT-fesztivált, ahol lánya a szervezői csapatban volt gyakornok.

2013-ban már arról ír az MTI, hogy Orbán Ráhel zenei fesztiválokról szóló szakdolgozata I. helyezést ért el újszerű témaválasztás kategóriában a Magyar Turizmus Zrt. pályázatán.

Ebben az évben ment férjhez a kormányfő legidősebb lánya Tiborcz Istvánhoz. A széles nyilvánosság előtt zajló esemény az MTI képarchívumából sem maradt ki. A hírügynökségi hírekben annak kevésbé van nyoma, hogy a lagzin Orbán Ráhel telefonját ellopták, ami után a rendőrség DNS-mintát vett a kiszolgáló személyzettől. Az Átlátszó hosszas adatigénylése révén kiderült, hogy a rendőrség 12,4 millió forintot költött erre az egyébként csak igen indokolt esetben igényelt elemzésre. A telefon nem lett meg és a tettes kilétére sem derült fény.

A nagy pompával megtartott esemény ellenére egy közös elem van a lakodalom és a cikk elején idézett első, Orbán Ráhelt megemlítő hír között: mindkét esetben megemlítik a család korlátozott lehetőségeit: az utazáskor arról van szó, hogy a családi költségvetés miatt ment csak az egyik gyerek a kormányfővel, a lakodalomnál a kormányfő arról beszélt a Blikknek, hogy az ő portájuk kicsi lenne a sok vendég fogadására, de szerencsére Tiborczéknál van erre hely.

Orbán Viktor miniszterelnök kíséri az oltárhoz lányát, Orbán Ráhelt a Margit körúti ferences templomban Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István egyházi esküvőjén 2013. szeptember 7-én. – Fotó: Burger Barna / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök kíséri az oltárhoz lányát, Orbán Ráhelt a Margit körúti ferences templomban Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István egyházi esküvőjén 2013. szeptember 7-én. – Fotó: Burger Barna / MTI

Eddig tartottak azok a hírek, amelyek a kormányfő családjának szándékával megegyezően kerültek a sajtóba – legalábbis az elmúlt 16 évből. Korábban akadt olyan, ami nem az egyetértésükkel jelent meg, például az Orbán család fideszes cégekkel közbeiktatásával meglendített kezdeti vagyonosodását taglaló, A fiúk a bányában című, lassan 22 éves riport, vagy nem sokkal későbbi írás a kormányfő feleségéhez is köthető tokaji szőlőföldek költségvetési támogatásáról. (2005-ben Lévai Anikó még indokoltnak tartotta, hogy az akkori TV2-ben beszámoljon arról, hogy az ottani érdekeltségeket eladta.)

Saját lábon

2014-ben az MTI-be Orbán Ráhel már azzal a Facebook-bejegyzésével kerül, amelyben a kormányfő és családja vagyongyarapodásával kapcsolatos ellenzéki felvetésekre reagál: „Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük

Édesapám azt tanította nekünk otthon, hogy sohase azt kérdezzem, mit tesz értem a hazám, hanem, hogy én mit tehetek a hazámért. Ebből a meggyőződésemből a nemtelen támadások sem billentenek ki”

– írta, John Fitzgerald Kennedy beiktatási beszédének híres szavait is idézve. A bejegyzés azután született, hogy kiderült, Orbán Ráhel a Corvinuson megszerzett alapszak után a Svájcban, a lausanne-i École Hoteliere-n (EHL) tanult tovább, 15 millió forintos tandíjért.

Orbán Viktor fotózkodik beiktatása előtt a Parlamentben lányaival, Ráhellel és Flórával 2014 május 10-én – Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor fotózkodik beiktatása előtt a Parlamentben lányaival, Ráhellel és Flórával 2014 május 10-én – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

2015 januárjában pedig az MTI arról tudósított, hogy Orbán Ráhel jogi lépéseket tesz, mert fényképek kerültek a netre a családi nyaralásról. 2018-ban Orbán Ráhel a horvát lapokba is bekerült: nyaraláskor fényképezték le, ahogy az autóból kiszállva az út szélére dobta a gyereke pelenkáját. A pelenkagate-ről Orbán Viktor is nyilatkozott:

Pelenkaügyben életkoromnál fogva nem vagyok illetékes, úgyhogy erről nincs mit mondanom.

A válasz nem a tartalma miatt érdekes, mai szemmel két dolog miatt tűnik rendkívül távolinak: a kormányfő a Hvg.hu-nak nyilatkozott, és mindez a Parlament folyosóján történt, amikor a sajtó még érdemben mozoghatott az épületben.

Ezután az MTI archívuma már csak egy 2018-as hírt őriz – nem számítva az ellenzéki parlamenti felszólalásokat, amelyekben többször előjön a család vagyonosodásával kapcsolatban Orbán Ráhel és főként férje, Tiborcz István neve –, amely szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség kiváló szakemberekkel dolgozik az új országmárka megalkotásán. Az MTÜ vezérigazgatója elmondta: „A fiatalabb korosztályból Vági Bence, Berecz István és Orbán Ráhel támogatja a munkát.”

Vő és vő különböző

Orbán Ráhelnél sokkal kevésbé észrevehető a sajtóban a kormányfő második lánya, Sára. Az ő 2017-es esküvője nagyszabású volt, ám a sajtó mellőzésével történt, kevés kép került a sajtóba, az MTI képarchívuma sem őriz róla fotókat.

Az ő férjéből nem is lett „közmondásos vő”, ellentétben Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal, akiről a 2019 önkormányzati választás kampányában Karácsony Gergely egy javasolt adónemet is elnevezett. A főpolgármester a Tiborcz-adót az 500 millió forintnál értékesebb ingatlanokra vetetné ki. Tiborcz személyiségi jogi pert indított, ám a bíróság szerint közszereplő módjára kell tűrnie, hogy a neve előkerül, ráadásul nem sértették az elnevezéssel a jó hírnevét. A bíróságon egyébként Karácsonyék nem is érveltek azzal, hogy a kastélyokra, kikötőkre, budai ingatlanokra kiterjedő ingatlanbeszerzéseiben volt-e szerepe a családi kapcsolatnak vagy sem.

Tiborcz István és Orbán Viktor – Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Tiborcz István és Orbán Viktor – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Gáspár útja a focitól az elitakadémiáig

Nővére és húga között ott van Orbán Gáspár, aki a legutóbbi ideig a hírekben is valahol félúton volt az intenzíven jelen lévő Ráhel és az ebből kimaradó Sára között.

A kormányfő egyetlen fiának – leszámítva azokat a hivatalos eseményeket, amelyeken a kormányfő családjával együtt jelent meg – sajtóbeli első önálló megjelenéséhez az apropót először rövid futballpályafutása adta. Az MTI élete első NB II.-es és NB I.-es mérkőzését is megörökítette. Előbbiből 12, utóbbiból kettő van, összesen 357 játékperccel, a 2010-es évek első feléből. A kormányfő fiáról készült kép, amint a cserepadon ül, épp beállítják, és a pályán vezeti a labdát. Nehéz lenne elképzelni, hogy egy NB II.-es mérkőzés bármely csereként beálló játékosáról készülne képes tudósítás az MTI-től, vagy akár, hogy bárki egy félidős játékát olyan részletességgel elemezzék, ahogyan azt az Nb1.hu tudósításából derült ki, amit a 444.hu idézett:

„Orbán sokat dolgozott, jól látta el a feladatát, amit jelez, a veszélyes Vasas-támadások szinte csak a széleken, elsősorban a bal oldalon bontakoztak ki, Remili jóvoltából. Orbán Gáspár a 20. percben éppen azért kapott sárga lapot, mert a csapat érdekeit szem előtt tartva, finoman lerántotta a kitörő támadót, így akadályozva meg egy újabb veszélyes angyalföldi támadás kibontakozását. A középpályást a szünetben lecserélte Benczés Miklós vezetőedző, ami érthető, hiszen nem akarta kockáztatni, hogy még egy sárga lapot kapjon és emberhátrányba kerüljön a csapata.”

Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia, a Videoton Puskás Akadémia labdarúgója rúgja a labdát az Újpest B elleni felkészülési mérkőzés előtt, Felcsúton 2011-ben – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia, a Videoton Puskás Akadémia labdarúgója rúgja a labdát az Újpest B elleni felkészülési mérkőzés előtt, Felcsúton 2011-ben – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A 444.hu 2014-ben már levelet is kapott „Orbán Gáspár magyar állampolgártól”, amelyben a futballkarrierjét már épp lezáró fiatalember arra kérte a lapot, hogy ne közöljön róla cikkeket, hiszen nem közszereplő. Az apropó az a fotó volt, amelyen Orbán Gáspár apja mellett látható a 2014-es futballvébé VIP-páholyában, közvetlenül az orosz külügyminiszter fölött, két székkel a német kancellártól.

Az érv jogi szempontból sem állná meg a helyét, viszont jól mutatta az Orbán család hozzáállását a sajtóban való megjelenéshez: A család nem zárta el magát a nyilvánosságtól, irányítottan a magánszférát is megmutatta (sajtóval közös babakocsizás, disznótor, esküvő, lájkbajnok poszt az unokáról), más kontextusban azonban – a vagyonosodás firtatása, a családi kapcsolatokból származó előnyök gyanújának felvetése – már túlmegy a tűréshatáron.

Orbán Gáspár nyilvánosság előtti jelenlétének külön fejezete volt a profi futball utáni útja Ugandába, ahol egy keresztény jótékonysági szervezetnek dolgozva gyerekeket tanított focizni. Hazatért, majd egy évvel később harmadmagával megalapította a Felház keresztény mozgalmat. Nyilván nem ártott a mozgalom láthatóvá tételének, hogy egyik alapítója a kormányfő fia – állami támogatást nem, viszont céges támogatást kapott a szervezet, a Telekomtól a Strabagig – de ez talán ebben az időszakban jelent meg leginkább saját jogon a sajtóban, amikor a Felház több ezres, a Körcsarnokban, a MOM Sportban is tartott rendezvényein beszélt a tömeg előtt.

A Felház idején még az Indexnek is nyilatkozott Tusványoson, sőt, röviden apjához való viszonyáról is beszélt.

Orbán Gáspár beszél a Felház egyik rendezvényén 2017-ben – Fotó: Felház után / Facebook
Orbán Gáspár beszél a Felház egyik rendezvényén 2017-ben – Fotó: Felház után / Facebook

A mozgalom 2019-ben befejezte tevékenységét – Orbán Gáspár eközben jogi diplomát szerzett az ELTE-n – ezután éles váltással jött a katonai pálya. Ennek sajtóbeli megjelenése szokatlan volt: az újoncok kiképzésének megkezdésekor, majd az eskütételen készült tudósítás képeiből mintegy mellékesen derült ki, hogy a kormányfő fia is ott van.

Ezután hosszabb csend állt be Orbán Gáspár körül, majd jött a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia. A brit elitiskolában a 35-38 millió forintos tanfolyamra alkalmasak között a kormányfő fia is ott volt. A kormányinfón a Telex kérdését átfogalmazták, hogy abban ne jelenjen meg Orbán Gáspár neve, kormánysajtó ezt nem tudatta a nyilvánossággal. Látványosan ignorálta a hírt akkor is, amikor már bizonyítottá vált. (Hogy a minisztériumok rendszerszintűen hagynak figyelmen kívül egyes sajtómegkereséseket, az ma már egyébként sem szokatlan.)

Válaszolni sem kell

Helyette viszont anyagok jelentek meg a magyar katonák nemzetközi kiképzésének régóta tartó, sokakat bevonó, elvileg bárki számára elérhető lehetőségről. Orbán Gáspár megjelenése közpénzen a katonai akadémián nem merült fel a kormánypárt útmutatásait követő médiumokban.

Orbán Viktor mellett a család legrégebbi szereplője a hírekben azonban nem a három nagyobb gyerek valamelyike – a két kisebb értelemszerűen még kevésbé jöhet szóba – hanem a kormányfő édesapja. A gánti bánya privatizálásával vagyonát megalapozó, majd a Dolomit Kft-vel – nagyrészt közvetve, alvállalkozóként – állami megbízásokat elnyerő Orbán Győző azonban sosem áll a sajtó rendelkezésére. Legutóbb a Direkt 36 próbálkozott Gánton, miután a telefonok, e-mailek megválaszolatlanok maradtak. Az újságírók kérdéseire így reagált: „Eddig voltam udvarias. Figyeljenek, én híres vagyok arról, hogy goromba vagyok, és nem szeretnék gorombáskodni, különösen hölggyel szemben nem.” „Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem, és goromba leszek. (…) Másik dolog, hogy ne zaklasson egy nyolcvanéves embert. Viszontlátásra” – zárta rövidre a beszélgetést.

Orbán Győző nem a levegőbe beszélt: 2002-ben a földhöz vágta a Magyar Hírlap fotósának, Dezső Tamásnak a kameráját, aki közterületről fotózva fényképeket próbált készíteni a gánti bányáról. Rongálás gyanújával eljárás indult, amit a rendőrség végül megszüntetett, mondván, „bűncselekmény nem volt megállapítható”.

Orbán Viktor és édesapja, Orbán Győző a VIP-páholyban a labdarúgó Ligakupa döntőjeként vívott Ferencváros – Videoton FC találkozón a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2013. április 24-én. – Fotó: Beliczay László / MTI
Orbán Viktor és édesapja, Orbán Győző a VIP-páholyban a labdarúgó Ligakupa döntőjeként vívott Ferencváros – Videoton FC találkozón a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2013. április 24-én. – Fotó: Beliczay László / MTI

Sokkal kevésbé látható Orbán Viktor két öccse. A két évvel fiatalabb, a futball helyett inkább a birkózást kedvelő ifjabb Orbán Győző két hosszabb interjúja lelhető fel, nem túl frissek: öt éve a Digi Sportban beszélt a birkózáshoz és a bátyjához fűződő viszonyáról, a magazinos beszélgetés mentes volt a politikától és az üzlettől. A másik interjú 2011-es, a Karpatalja.net készítette, amikor a kormányfő öccse a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviselőivel is találkozott. Az interjúból nem derült ki, mi okból tárgyal ő a magyar szervezettel: ifj. Orbán Győző bevallotta, hogy ő nem akar politikus lenni, a bátyja „nem szeretne kőbányász lenni, ez szerintem nagyon helyes.” Üzleti tevékenységéről annyit tudhattak meg az olvasók, hogy „Fehérvártól nem messze van egy kőbánya, azon belül működik egy családi vállalkozásunk, amelynek én vagyok az ügyvezetője, illetve Zala megyében tőzegbányászattal és virágföldkészítéssel foglalkozunk még.”

A kormányfőnél 14 évvel fiatalabb, 1977-es születésű Orbán Áron még kevésbé van a sajtó látóterében: az elmúlt években kiszállt két, az Orbán családhoz köthető vállalkozásból, amely így is család érdekkörében maradt. Az Orbán család meggazdagodásáról szóló, a Partizán által készített kétrészes műsor hívta fel a figyelmet arra, hogy Orbán Áron budapesti fegyverkereskedő üzletet is visz, de még BMP-1 gyalogsági harcijárművet is árult. A műsor szerint a kormányfő legifjabb öccse fegyverviselés-párti, a Facebookon előszeretettel pózolt fegyverekkel.

Két évvel ezelőtt a Delhir.info írt arról, hogy a kormányfő legfiatalabb öccse a vajdasági Magyarkanizsán járt, ahol a Szerb Haladó Párt helyi képviselőjével tárgyalt. Nem tudni, hogy az informális találkozó milyen célból jött létre a kormánypárti radikális politikussal.

Az összesen már negyedik kormányfői ciklusát töltő kormányfő azonban a jelenlegi politikai erőviszonyok és a szükséges pontokon neresített sajtó működése mellett nincs abban a helyzetben, hogy a család üzleti ügyeiről vagy egyéb kedvezményekről magyarázkodnia kellene a nyilvánosságnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!