Az Orbán Gáspárról szóló teljes kérdés nem, csak a lényeget megkerülő válasz hangozhatott el

2021. január 14. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki kormányinfón a Telex a kormányfő fiának brit katonai elit iskolában való képzéséről érdeklődött. Lapunk kiderítette, hogy Orbán Gáspár a Sandhurst Royal Military Academy kurzusát végezte el a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként, 2020 folyamán.

Eredeti kérdésünk így szólt:

„Kapott a magyar államtól, avagy a Honvédelmi Minisztériumtól ösztöndíjat Orbán Gáspár a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián folytatott tanulmányaira? Ha igen, mivel indokolják, hogy a három szerencsés fiatal közül az egyik a miniszterelnök gyermeke volt, aki tavaly ebben az ösztöndíjban részesülhetett? A kormányfő nem tartja összeférhetetlennek a 34 millió forintos képzési költség állami térítését a saját rokonai esetében?”

A kormányinfón a kormányszóvivőtől a kérdés már így hangzott el:

„A Telextől érkeztek kérdések magyar katonák külföldi képzésével kapcsolatban, illetve azzal kapcsolatban, hogy kik kaptak ilyen típusú ösztöndíjat.”

„Személyes adatokat nem tudunk nyilvánosságra hozni” – fűzte hozzá gyorsan Szentkirályi Alexandra, majd Gulyás Gergely közölte:

„Az adatgazda a Honvédelmi Minisztérium.”

A miniszter szerint a HM egyébként is megadta már a tájékoztatást azzal, hogy közölte: 160 magyar katona vett részt külföldi kiképzésen, főként a tengerentúlon, kisebb részben pedig Európában.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom