A Miniszterelnökség nem válaszolt kérdésünkre Orbán Gáspárról, de a köztévé hamar témába vágó anyaggal készült

2021. január 14. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen kérdésünkre sem válaszolt a miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium Orbán Gáspár brit katonai elit akadémiai HM-ösztöndíjas tanulmányaival kapcsolatban, amelyeket cikkünk megjelenése előtt küldtünk. Hogy a kérdés biztosan eljutott a címzetthez arról, hogyan kerülhetett a Sandhurst Királyi Katonai Akadémia (RMAS) 34-38 millió forintos, kilenc hónapos kurzusára a kormányfő fia a HM finanszírozásában, az abból látszik, hogy az M1 Híradója, látszólag a semmiből épp a magyar hallgatók külföldi katonai kiképzéséről készített anyagot.

A szerdai híradó vonatkozó része azzal a felütéssel indult, hogy „csaknem kétszáz magyar katonatiszt vehetett részt nemzetközi képzésen az elmúlt években”, ami „rendkívüli fejlődésre ad lehetőséget”, és ennek biztosítására a honvédség mindig is törekedett.

Sokan mehetnek tehát és mindig is volt ilyen cél – sugallta az anyag.

A Sandhurst azonban így is kiemelt helyet foglal el, a Híradó a folytatásban egy ezt első kézből igazolni tudó szakemberrel beszélt: Porkoláb Imre ezredessel, aki első magyarként még 1994-ben mehetett az intézménybe, amelyet a riporter a világ legjobbjának tartott tisztképzőjének nevezett, kiemelve, hogy „Churchill és Harry herceg is ott tanult.”

„Igen, ezek azok a nevek amelyek először az eszébe jutnak valakinek vagy, ha kiguglizza, hogy Sandhurst, először feldobja az internet” – mondta az ezredes, aki maga is meghatározó élményként emlékszik vissza az időszakra, amelyet még a tiszti főiskola hallgatójaként élhetett meg a „patinás, a világ legjobbjának tartott alap tisztképző intézményben”.

Ahová nem volt könnyű bejutni és a HM sem indított el bárkit: „Akkoriban az állomány illetékes parancsnokom javaslatára egy nagyon szigorú kiválasztási folyamaton kellett keresztül esnem,” volt fizikai és pszichológiai állapotfelmérés is – a jelenleg a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémiáját vezető Porkoláb.

A Híradóban Porkoláb Imre ezredes válaszol, 1994-ben járt a Sandhurst Királyi katonai Akadémián. Forrás: MTVA
A Híradóban Porkoláb Imre ezredes válaszol, 1994-ben járt a Sandhurst Királyi katonai Akadémián. Forrás: MTVA

„A képzés egy évig tart, gyakorlatorientált, nem olyan, mint egy egyetem, az idő 90 százalékét gyakorlótéren töltjük,… olyasmi mint egy ranger képzés, brutálisan kemény, az alap tiszteknek szükséges képességek elsajátítását lehetővé tevő tanfolyam, ahol folyamatos megmérettetéseken keresztül kell bizonyítani” – mondta Porkoláb, aki valóban kiteljesítette katonai pályáját az elmúlt 26 évben: az Egyesült Államokban is járt katonai iskolába, a Pentagonban is dolgozott, elmondása szerint tanult a Harvardon és a Stanfordon is. Szolgált Irakban és Afganisztánban is, ahol „a vezetői képességeit kellett a gyakorlatban tesztelni”.

A riporter ezután arról érdeklődött, hogy ezekre az évtizedek óta rendelkezésre álló lehetőségekre kik és hol jelentkezhetnek. A válaszból kiderült: bárki, aki megfelel a kiírás követelményeinek, jelentkezhet, és a lehetőségekről a Honvédség oldalán tájékozódhat.

A pálya tehát nyitott bárkinek – jöhetett le a beszélgetésből. Az, hogy a világ legjobbnak tartott tisztképző akadémiáján mennyien fordultak meg rajta kívül – és, hogy történetesen erre a kormányfő fia is lehetőséget kapott – arra nem tért ki a hét perces műsor.

Nem hangozhatott el Orbán Gáspár neve a kormányinfón sem a vonatkozó kérdésnél. A kormányszóvivő némileg átfogalmazta a kérdésünket, azzal indokolva, hogy személyes adatokat nem közölhetnek, majd Gulyás Gergely miniszter közölte: az adatgazda a Honvédelmi Minisztérium, amely már korábban tudatta, hogy 160 katona kaphatott nemzetközi képzést.

Később a Honvédelmi Minisztérium is közleményt adott ki, de abban egyetlen szóval sem említik az alaphírt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!