LMBTQ-szervezetek: Ha nem szóltak előre, hogy Vukot Karak egyedül nevelte, jelentsd a fogyasztóvédelemnek

2021. január 20. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Fájlalod, hogy Vukot Karak nevelte fel, és nem figyelmeztettek arról, hogy nem lesz az életében erős anyaszerep? Megdöbbent, hogy előzetes tájékoztatás nélkül kellett végignézned, ahogyan Szimbának két férfi, Timon és Pumba nyújt biztonságos családi hátteret? Felháborít, hogy Csipkerózsika egy olyan szerető háztartásban nőtt fel, amit három nő teremtett meg?” Három LMBTQ szervezet (Budapest Pride, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület) azt tanácsolja, hogy

akkor fordulj a fogyasztóvédelemhez.

A fővárosi kormányhivatal egy anonim bejelentés után kezdte vizsgálni a Meseország mindenkié című könyv forgalmazását, és arra jutottak, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a kiadó Labrisz Egyesület, mert nem tünteti fel a könyv borítóján, hogy abban a „hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták” jelennek meg.

Bírósághoz fordulnak

„Így a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek” – olvasható a kormányhivatal közleményében.

A három LMBTQ szervezet szerint a fogyasztóvédelem megbélyegzi és hátrányosan megkülönbözteti a Meseország mindenkié kiadóját, ami Alaptörvény-ellenes.

A kiadót képviselő Háttér Társaság bírósághoz fordul a diszkriminatív döntés miatt, és azt várják, hogy a bíróság kimondja: „Diszkriminatív és Alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése”.

Mivel a fogyasztóvédelem nem definiálta, hogy mik is azok a „hagyományos nemi szerepek”, amelyektől eltérnének a Meseország mindenkié szereplőinek viselkedésmintái, ezért azt kéri a három szervezet, hogy más is jelentsen be hasonlóan „megtévesztő” meséket. A levélmintát itt lehet elérni.

Dúró Dóra ledarálta

A Meseország mindenkié tavaly szeptemberben jelent meg, de azután lett széles körben ismert, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa ledarálta a könyvet egy sajtótájékoztatón.

Dúróhoz kapcsolódva néhány pszichológus, köztük Bagdy Emőke is megszólalt. Az ő nyilatkozata szerint például „óvodáskor között kapja meg a gyermek azokat a kulcsingereket, amelyek hozzásegítik, hogy a biológiai nemével azonos társadalmi nemben vállalja, hogy hová, azaz melyik nemhez tartozik”.

Később közel ezer pszichológus adott ki közös közleményt arról, hogy nem veszélyes sem a gyermekek, sem a társadalom más tagjai számára a Meseország mindenkié, és elhatárolódtak Bagdy nyilatkozatától.

A Meseország mindenkié szerkesztőjével, Nagy Boldizsárral, valamint két meseíróval, Pengő Edittel és Szűcs Edittel nemrég a Telex is beszélgetett:

Nemrég azzal is részletesen foglalkoztunk, hogy miért sokasodnak Magyarországon is a szexuális kisebbségek kérdése körüli politikai balhék. A nemzetközi trendekből és a legutóbbi lengyel választás tapasztalatából kiindulva lehet, hogy ez nem egy véletlenszerű fellángolás, hanem 2022 felvezetését látjuk, és ez lesz a kampány egyik központi témája – írtuk korábbi cikkünkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!