Tovább csökkent a főállású pedagógusok száma tavaly

2021. január 5. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes oktatási adatai alapján tovább csökkent a 2020/2021-es tanévben a pedagógusok száma, az egyetemeken többen diplomáztak le a koronavírus miatti könnyített diplomaszerzéssel, és az érettségit is többen tették le.

Jelenleg 146 730 főállású pedagógus dolgozik Magyarországon, ami csaknem 3000 fővel kevesebb, mint az előző tanévben, írja a Népszava. A lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor azt mondta, nem lepték meg a csökkenő számok, hiszen 2016 óta folyamatos csökkenés figyelhető meg;

szerinte azért, mert a nyugdíjba vonuló tanárok helyére nem vesznek fel újakat, hanem a tantestület többi tagja között osztják szét az így keletkezett feladatokat.

Gosztonyi hozzátette, habár ez a szám alacsonynak tűnhet, „ne felejtsük el, hogy Magyarországon számos olyan feladat – mint például a napköziztetés, ebédeltetés, felzárkóztatás – is a pedagógusok munkakörébe tartozik, amelyek más országokban nem a főállású tanárok feladata”.

A pedagógusok mellett csökkent a KSH adatai alapján az előző tanévhez képest a középfokú intézményekbe, illetve óvodákba járók száma is. Az általános iskolások és a felsőoktatási hallgatók száma viszont nőtt, Magyarországon összesen 1,8 millióan vesznek részt a a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben. Emelkedett a nem nappali munkarendű képzésben tanulók száma is, míg az általános iskolai és a középfokú iskolai felnőttoktatásban az előző tanévhez képest 14 ezerrel kevesebben vesznek részt.

2020-ban nőtt a sikeres érettségizők és a szakmai vizsgázók száma is, illetve a nyelvvizsga-mentesítésnek köszönhetően 2020 decemberéig több mint 123 ezer volt hallgató volt jogosult oklevél-kiállításra, ebből több mint 114 ezren már kézhez is kapták a diplomájukat. A kiadott oklevelek felét hét intézmény adta, a Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!