Magyarországon is érezni lehetett az újabb horvát földrengést

2020. december 29. – 12:50

frissítve

Magyarországon is érezni lehetett az újabb horvát földrengést
A földrengés nyomai Zágrábban – Fotó: Antonio Bronic / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden, nem sokkal 12 óra után erős, a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű földrengés volt Közép-Horvátország, Sisak (magyarul Sziszek) várostól körülbelül tíz kilométerre. Az epicentrum Petrinja városában volt, itt jelenleg is mentések folynak, a földrengésnek több áldozata is van.

Ahogy arról szerkesztőségünk az ország különböző pontjairól dolgozó tagjai, valamint számos olvasónk is beszámolt,

a földrengést lehetett érezni kedd délután Magyarország területén is.

Két napon belül ez volt a harmadik, hétfő kora reggel egy 5,4-es, majd egy 4,9-es erősségű földrengés is megrázta Horvátországot. Akkor a Bama beszámolója szerint Pécs belvárosa rezgett meg, a földrengést Zala, Somogy és Baranya megyében többen is érezték. A mostani beszámolók szerint Budapest mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyétől Baranyán át Győr-Moson-Sopronig lehetett érezni a földrengést. A Katasztrófavédelem oldala szerint három Baranya megyei településen kisebb károkat is okozott, Pécsett pedig ki kellett üríteni egy áruházat.

A keddi földrengés epicentruma Közép-Horvátországban volt, a szeizmológiai mérések szerint ekkor

6,4-es erősségű földrengést mértek a horvátoknál.

Rendőrök biztosítják egy utca veszélyessé vált részét Zágrábban – Fotó: Antonio Bronic / Reuters
Rendőrök biztosítják egy utca veszélyessé vált részét Zágrábban – Fotó: Antonio Bronic / Reuters
Egy zágrábi kórházból evakuált betegek és egészségügyi személyzet a földrengés után december 29-én – Fotó: Goran Stanzl / PIXSELL / Reuters
Egy zágrábi kórházból evakuált betegek és egészségügyi személyzet a földrengés után december 29-én – Fotó: Goran Stanzl / PIXSELL / Reuters

A horvát sajtó szerint Zágrábot nagyon megrázta a keddi földrengés, írja a helyi lap, a Jutarnji. A lap szerint a földrengés 12.20-kor kezdődött és közel 20 másodpercig tartott. Az EMSC bejelentése szerint a földrengések epicentruma Petrinja közelében van, a nagysága eléri a 6,4-et, az epicentrum 10 km mélyen található.

A térségben később további, kisebb földrengéseket tapasztaltak: a horvát média közlései szerint 13:35-kor például egy 4,5-ös erősségű rengést mértek, amit a délután során egy sornyi másik rengés követett, de még a kora esti órákban is újabb, ezúttal 3,9-es erősségű rengés sújtotta a térséget.

A Jutarnji hozzáteszi, „Petrinja városa megsemmisült”, a polgármester, Darin Dumbović azt mondta:

„Halottjaink és sebesültjeink vannak. Azt is hallottam, hogy az óvoda összeomlott, de szerencsére nem voltak bent gyerekek.”

Az újság beszámolója szerint egy gyermek is meghalt: miután kimentették egy összedőlt házból, belehalt a sérüléseibe. Egyelőre nem tudni, ő az a 12 éves kislány-e, akit a helyi sajtó a földrengés első áldozataként említ. Rajta kívül többen meghaltak, eddig 20 embert szállítottak sérülései miatt kórházba.

Károk Petrinja belvárosában – Fotó: Slavko Midzor/PIXSELL / Reuters
Károk Petrinja belvárosában – Fotó: Slavko Midzor/PIXSELL / Reuters

A lap szerint Petrinjában rengeteg romot hagyott maga mögött a földrengés, az áram és a telefon is elment, az anyagi kár pedig óriási. Az index.hr arról számolt be, a házak „szó szerint imbolyogtak”, máshol leomlottak és az utcán parkoló autókra estek a darabok: a város központjában szinte az összes ház összedőlt. Számos meghibásodást okozott az elektromos hálózatban és az energiatermelő létesítményekben a földrengés, így egyelőre nem tudni, mikor lesz újra áram a környéken.

A helyszínre katonák, tűzoltók és mentők végzik a mentést, Andrej Plenković miniszterelnök, illetve Zoran Milanović elnök is Petrinjába érkezett. Plenković azt mondta, az embereket evakuálják a város központjából. Ehhez azzal segítik az embereket, hogy kedd délután 3-tól másnap 10 óráig ingyenesen használható a Zágráb-Sisak autópálya, illetve bérletre sincs szüksége az utazóknak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is kijelentette, hogy az EU Horvátországgal van a földrengés után, a Janez Lenarčič válsághelyzetekért felelős biztos is az országba utazik. Charles Michel, az az Európai Tanács elnöke is támogatást ígért a horvátoknak.

Az Earthquaketrack adatai alapján minden idők legnagyobb horvátországi földrengése volt a keddi, amit az amerikai szeizmológiai hivatal szerint

Rómától Münchenig érezni lehetett.

Az epicentrumról 85 kilométerre, a határ szlovén oldalán lévő, de közös, horvát-szlovén atomerőmű a földrengés után nem sokkal vészleállásba kezdett. Az erőmű adja Szlovénia áramellátásának több mint egynegyedét, illetve Horvátország ellátásának 15%-át. Szlovéniában ez az egyetlen atomerőmű.

A hivatal térképe szerint a Magyarországon érezhető földrengés a „gyenge” kategóriába sorolható.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Telex megkeresésére elmondta: a földrengést ő maga is tapasztalta, „fontos azonban, hogy ne dőljünk be az álhíreknek,

Magyarország ugyanis nem tartozik a földrengésveszélyes országok közé,

a hazánkban tapasztalható enyhébb földrengések mindössze tárgyak megmozdítására elegendőek”. Mukics arra is figyelmeztetett, hogy „földrengés esetén ne meneküljünk, hiszen általában ez okozza a legtöbb balesetet, ágy, asztal, ezek hiányában pedig ajtófélfa alatt keressünk menedéket.”

A CatNews térképén megnézheti, hogy a Horvátországból induló földrengés hol mennyire lehetett érezni:

A piros szín pusztító hatást jelez, a sötétkék pedig azt, ha épphogy érezni lehetett a földrengést. – Fotó: CatNews
A piros szín pusztító hatást jelez, a sötétkék pedig azt, ha épphogy érezni lehetett a földrengést. – Fotó: CatNews

Kollégáink Budapest több kerületében, Fehérváron, Szombathelyen, illetve Dombóváron érzékelték a földrengést. Ha a magyarországi vagy a horvátországi földrengésről információja, képe van, küldje el nekünk az ugyelet@telex.hu-ra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!