Leállították Szlovénia egyetlen atomerőművét a horvátországi földrengés miatt

2020. december 29. – 14:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden először 6,4-es, majd 4,5-ös erősségű földrengés rázta meg a horvátországi Petrinja városán. Itt írtunk korábban arról, hogy a földrengést Magyarországon is érezni lehetett, Petrinjában pedig több áldozata (köztük egy gyermek) is van a földrengésnek, a házak pedig romokban.

A szlovén oldalon lévő, de közös, horvát-szlovén atomerőmű nem sokkal a földrengés után kezdett vészleállásba. Az erőmű adja Szlovénia áramellátásának több mint egynegyedét, illetve Horvátország ellátásának 15%-át. Az erőmű légvonalban 85 km-re található a horvát várostól.

Egy korábbi felvételen a szlovén Krsko atomerőmű, amit a horvátországi földrengés miatt december 29-én kiürítttek – Fotó: Matej Leskovsek / AFP
Egy korábbi felvételen a szlovén Krsko atomerőmű, amit a horvátországi földrengés miatt december 29-én kiürítttek – Fotó: Matej Leskovsek / AFP

Ahogy arról a Delo.si beszámolt, az első ellenőrzése az derült ki, hogy a földrengésnek következményei nem voltak az atomerőműre nézve, veszéllyel nem kell számolni. Novo Jerak, a krškói atomerőműtől a lapnak elmondta, hogy „érezték, hogy remeg a föld, de lehetséges károkról egyelőre nincsenek hírek.” Jernej Vrtovec infrastrukturális miniszter hozzátette, a leállítás a turbinavédelem miatti automatikus eljárás volt.

Frissítés: A Paksi Atomerőműben is érezhető volt a rengés, ám az üzemeltetés zavartalanul folytatódik – olvasható az atomerőmű oldalán megjelent közleményben. „Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik. A Paksi Atomerőműben a korábbi években biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, amelynek keretében a földrengésállóságot is jelentősen megerősítették. Kijelenthető, hogy a Paksi Atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!