Ki kellett üríteni egy pécsi áruházat a földrengés miatt

2020. december 29. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három Baranya megyei településen okozott kisebb anyagi károkat a keddi földrengés, sérülésről azonban nem érkezett bejelentés, közölte honlapján a Katasztrófavédelem. Pécsről, Pettendről és Ligetről érkezett bejelentés a Katasztrófavédelemhez – mondta Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a Telexnek.

Pécsen leomlott egy kémény.

Ez a Bama cikke szerint a Szent Mór utcában, az egykori bábszínház épülete melletti társasházban történt, egy férfi épp arrébb ált autójával, amikor egy méterrel mellette lezuhant egy tégla. A lap szerint kár keletkezett az autójában. A város több pontján emberek rohantak az utcára.

Pettendről és Ligetről pedig azt jelezték, hogy megrepedtek a házfalak. Kimentek a tűzoltók, hogy meggyőződjenek róla, de a helyszínen az derült ki, hogy ezek csak hajszálrepedések voltak, és a lakók azt se tudták egyértelműen megerősíteni, hogy a földrengés az oka, vagy már korábban is ott voltak.

Az Időkép információi szerint Pécsen az egyik áruház is berengett, emiatt az épületből mindenkit kiküldtek.

Ahogy korábban a Telex is beszámolt róla, Magyarország több pontján is kisebb földrengést észleltek az emberek kedden, nem sokkal délután negyed egy után. A földrengés epicentruma Közép-Horvátországban volt, ahol 6,4-es erősségű földrengést mértek. Két napon belül ez volt a harmadik, hétfő kora reggel egy 5,4-es, majd egy 4,9-es erősségű földrengés is megrázta Horvátországot.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 12 óra 19 perckor 6,3-es magnitúdójú földrengés keletkezett Horvátországban, mintegy 5 kilométeres mélységben. A rengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt. A fő rengés után várhatók utórengések, amelyek között erősek is lehetnek – írták.

Az intézmény szakértője szerint hazánkban – az epicentrumhoz való közelsége miatt – Baranya megyében lehetett a legerősebben érzékelni a földmozgást. Aki magasabb házban lakik, annak fokozatosan felerősödik a rengés, a magasabban épületben lakók érezték a leginkább – mondta a Bamának.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Telex megkeresésére elmondta: Magyarország nem tartozik a földrengésveszélyes országok közé, a hazánkban tapasztalható enyhébb földrengések mindössze tárgyak megmozdítására elegendőek. Figyelmeztetett: földrengés esetén ne meneküljünk, általában ez okozza ugyanis a legtöbb balesetet, ágy, asztal, ezek hiányában pedig ajtófélfa alatt keressünk menedéket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!