Ismét egy olyan magyar film nyert nemzetközi díjat, amelyet egy forinttal nem támogatott az állam

2024. október 19. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

A 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál különdíját hozta el Cibulya Nikol első nagyjátékfilmje, a Holnap meghalok. A forgalmazó sajtóközleménye szerint a független magyar horrorfilm az első és második játékfilmek versenyében indult. A közleményben kiemelik, hogy a film közvetlen állami támogatás nélkül készült.

A Kurta Niké, Meyer Lili, Kerekes Márton, Baki Dániel, Makranczi Zalán,
Wrochna Fanni és Hárshegyi Ilma szereplésével készült misztikus horrorfilm – a közlemény szerint – egy várandós nő kálváriájáról szól, aki úgy érzi, hogy a következő nap meghal. Cibulya egyébként a a Mária Terézia szül című rövidfilmjével nyerte el idén a magyar filmkritikusok díját idén, és a Holnap meghaloknak ő volt a forgatókönyvírója is.

Nem az első alkalom az elmúlt évekből, hogy olyan magyar filmes alkotást díjaznak nívós nemzetközi filmfesztiválon, ami egy forint állami támogatást sem kapott. Mióta Káel Csaba a filmügyi kormánybiztos, az állami filmtámogatásokat szinte kizárólag politikai kurzusfilmekre és rettenetes színvonalú történelmi filmekre fordítja a kormány, közben szép lassan kivérezteti a szerzői és független filmeseket.

Az elmúlt két évben

A közös ezekben az alkotásokban, hogy kivétel nélkül zéró állami támogatással, gyakran külföldi koprodukcióban és saját pénzből készültek, miközben a NER nemzetközi szinten egyáltalán nem jegyzett kurzusfilmjeire milliárdokat költött el a magyar kormány.

A magyar független filmesek egyre nehezebb helyzetével nemrég részletesen foglalkoztunk a Telexen is, illetve érintette a témát az After különböző műsoraiban Reisz Gábor, az Eufóriával berobbant Rév Marcell, a Vaskarom című filmen dolgozó Erdély Mátyás és Szimler Bálint is.

A Holnap meghalok november 7-től lesz látható a magyar mozikban, illetve legközelebb egy spanyol filmfesztivál versenyprogramjában is szerepel.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!