A 100 legjobb dal 2023-ból

2023. december 31. – 20:45

A 100 legjobb dal 2023-ból
A 100 gecs egy 2022-es, seattle-i fellépésen – Fotó: Mat Hayward/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Szerkesztőségünkön belül is vitákat generált annak a kérdésnek az eldöntése, hogy végtére is 2023 jó év volt-e zenében vagy sem. Ahogy a legjobb lemezeket bemutató cikkben is írtuk, az idei évet, valamint a mainstream megejelenéseket felületesen vizsgálva valóban úgy tűnhet, hogy az általános minőség alacsonyabb volt, a felszínt megkapargatva azonban sok remek megjelenésre bukkanhatunk.

Ebből a szempontból 2023 talán mégis inkább erős évnek könyvelhető el, hiszen jelentetett meg idén nagylemezt Travis Scott, Taylor Swift, Drake (többet is), vagy éppen a Blink-182, és ők rá sem fértek a listánkra.

Azért persze a mi toplistánkon is megtalálható, az Olivia Rodrigo Guts című remek, sok zenei hatásból összegyúrt nagylemeze, André 3000 fuvolás New Blue Sun című ambientje, vagy éppen Lil Yachty meglepő indie-rock albuma. Többségében azonban kereskedelmileg kisebb, radar alatti előadóktól volt hangos az After szerkesztősége idén. Sampha leheletfinom, Lahai című R&B-s, hip-hopos hatásokkal gazdagított poplemeze, JPEGMAFIA és Danny Brown közös, Scaring the Hoes című szórakoztatóan vad rap-ámokfutása, vagy éppen a detroiti Protomartyr sötét, rockos poszt-punkja a Formal Growth in the Desert című nagylemezen egyaránt remek pillanatai voltak az évnek.

Az évzáró, monstre 100 dalos playlistünkre azonban nem csak a kedvenc lemezeinkről választottunk ki számokat, hanem kifejezetten olyan előadóktól is válogattunk, akik lehet, hogy teljes albumon nem, de egy-egy dalban azért emlékezeteset alkottak idén.

A drum and bass újraéledését, a vaporwave vagy a brit gitárzene szárnyalását, illetve minden hónap végén aktuális kedvenceinket bemutató playlistünk után tehát következzenek most 2023 legjobb dalai. Lejátszási listánk 100 számon keresztül mutatja be az évet, és a fent említetteken kívül található rajta rengeteg minden a hyperpoptól az atmoszférikus black metalon át az elektróval átitatott bossa nováig.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!