Itt lehet visszaolvasni az Oscar-közvetítésünket

2023. március 13. – 00:32

frissítve

Itt lehet visszaolvasni az Oscar-közvetítésünket
Fotó: Michael Buckner/ Variety / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor, üres kézzel ment haza az Elvis, a Tár és A sziget szellemei

Jackson: „ők terapeuták is”. A sminkesekről van szó.

Minden, mindenhol, mindenkor: 2

Nyugaton a helyzet változatlan: 1

Son Lux, Stephanie Hsu és David Byrne (Talking Heads) adják elő.

„Nekem nincs születésnapom, de úgy érzem, mintha az lenne” – kezdi James Friend a köszönőbeszédet. Lényegre törő beszéd, amiben a stáb és a család is említést kap, és Friend név szerint kiemeli Edward Bergert, a Nyugaton a helyzet változatlan rendezőjét.

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

A legjobb operatőr: James Friend, a Nyugaton a helyzet változatlan operatőre.

Jelöltek voltak még: Roger Deakins (A fény birodalma), Darius Khondji (Bardo, egy maroknyi igazság hamis krónikája), Mandy Walker (Elvis), Florian Hoffmeister (Tár).

Ami a legjobb operatőr díja lesz. Spike Lee Malcolm X-filmjének operatőre, Ernest Dickerson előtt tisztelegtek.

Az Oscar-gála utáni fogadás, a Governors Ball menüjét idén Elliott Grover mesterséf készítette, és kegyesebb volt a vendégeihez, mint Ralph Fiennes A menüben, amit egyébként idén egy díjra sem jelöltek, pedig lennének rá ötleteink.

Grover angol konyhára hangolt művét már végigkóstolta a Vice újságírója, és eléggé ízlett neki. Az előétel elegáns fish & chips: tőkehal, sült krumpli és borsópüré, amit bambusztölcsérekben szolgálnak fel. A főfogás csirkés pite, ami már több mint tucatszor szerepelt Oscar-menüben. Ezúttal a leveles tésztában csirkemell van, csirke velouté (Google jó barátom szerint a velouté a besamelhez hasonló, vajas-lisztes alapmártás), angol mustár és zöldségek, a pite tetején pedig szarvasgombaolaj és reszelt fekete szarvasgomba illatozik. A desszert Sherry trifle nevű, tiramisszerű édesség, amiben van eperzselébe áztatott piskóta, angol puding, tejszínhab és egy maraschino cseresznye. Én a magam részéről egy kis mogyoróval és egy bögre fekete teával csatlakozom az ünneplőkhöz.

Tobb Berkeley és Ross White, az An Irish Goodbye rendezői köszönték meg a legjobb rövidfilm díját. A film egy Észak-Írországban játszódó fekete komédia, amiben szerepel egy Down-szindrómás szereplő is. Őt James Martin játssza, akinek éppen ma van a születésnapja. A rendezők fel is vitték a színpadra, és elénekeltették a teremben ülőkkel a Happy birthdayt.

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Riz Ahmed és Questlove adták át a legjobb élőszereplős rövidfilm díját. A legjobb élőszereplős rövidfilm Oscarját kapja: An Irish Goodbye.

Jelöltek voltak még: Ivalu, Le Pupille, Night Ride, The Red Suitcase.

Daniel Roher, a Navalnij rendezője megköszönte a Bellingcat munkatársának, Christo Grozev is ott volt vele a színpadon, ahogy Navalnij felesége, Julia is. Roher szóvá tette Putyin háborúját Ukrajna ellen.

Fotó: Carlos Barria / Reuters
Fotó: Carlos Barria / Reuters

Julia Navalnij elmondta, hogy a férje azért van börtönben, mert igazat mondott, mert megvédte a demokrációt. Amikor kiszabadul, akkor Oroszország is szabad lesz.

Az orosz ellenzéki képviselőről szóló doksi nyert. Itt írtunk róla.

A legjobb dokumentumfilmnek járót. Kimmel emlékeztetett mindenkit, hogy ennél a kategóriánál volt a kis kalamajka tavaly, és reméli, hogy idén nem lesz gond, avagy ahogy ő mondta, „goes without Hitch”, azaz Will Smith nélkül fog megtörténni.

Hihetetlen, de Jamie Lee Curtist először jelölték Oscarra. A színésznő először a Minden, mindenhol, mindenkor stábjának köszönte meg a díjat, majd a családjának és a nézőknek is. Minden mondatát így fejezte be: „Nyertünk egy Oscart”. Kivéve az utolsót, amikor szüleit említette meg, akik szintén voltak korábban Oscar-jelöltek (Tony Curtis és Janet Leigh voltak a színésznő szülei). Nekik címezve annyit mondott elérzékenyült hangon: „Épp nyertem egy Oscart.”

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Dianne Warren dalát énekelte el valaki, akinek sajnos nem tudtam időben leírni a nevét, innen is elnézést kérek tőle. Sofia Carson, aki megkérte a közönség tagjaiban ülő nőket, hogy tapsolják meg magukat.

Ariana DeBose és Troy Kotsur jelentették be a legjobb női mellékszereplő díját is. A díjat kapja: Jamie Lee Curtis a Minden, mindenhol, mindenkorban nyújtott alakításáért.

Jelölt volt még: Angela Bassett (Fekete Párduc 2.), Hong Chau (A bálna), Kerry Condon (A sziget szellemei), Stephanie Hsu (Minden, mindenhol, mindenkor).

„Anya, megnyertem az Oscart!” – mondta az otthon ülő édesanyjának. Quan azzal kezdte, hogy a története egy hajón kezdődött, az édesanyjával, és most itt tart, ez az amerikai álom. Megköszönte az Akadémiának, édesanyjának, a testvérének, felsorolta a Minden, mindenhol, mindenkor alkotóit, és megemlítette Jeff Cohent, akivel a Kincsvadászokban együtt szerepelt, és aki most a színész ügynöke.

Fotó: Kevin Winter / 2023 Getty Images
Fotó: Kevin Winter / 2023 Getty Images

Quan a kamerának beszélve azt mondta, hogy ez mindenkinek szól, aki nézi.

A Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplőnek. Kotsur jeleli a szövegét.

Kimmel viccelődött a felvezetésben, hogy itt van a jelöltek között a 88 éves Judd Hirsch, úgyhogy ezt most korán kell átadni.

– mondta del Toro, mielőtt megköszönte a Netflixnek és a már elhunyt szüleinek a díjat. Mark Gustafson, a film társrendezője elmondta, hogy örül, hogy még mindig van létjogosultsága ma egy olyan technikának, mint a stop motion, mielőtt átadta a szót annak a férfinek, akinek az alkoholproblémáját köszönheti – del Torónak. Viccelt, természetesen.

Guillermo del Toro stop-motion filmje kapta az első díjat ma este.

A legjobb animációs játékfilmnek. És közben viccelődnek egy kicsit azzal, hogy Johnson hosszú bevezetőt mondana, Blunt meg nem hagyná, pedig az úr csak azt mondaná, hogy milyen fontos és jó az animáció.

A show házigazdája egy montázsban tűnik fel először, amiben a Maverick vadászgépében is felbukkan. Innen vág át a közvetítés a gálára, ahova Kimmelt ejtőernyővel „dobják le”.

Szokás szerint viccelődve lerója a tiszteletköröket a jelölteknek, nem kis derültséget keltve azzal, hogy idén az 1992-es Kőbunkó két szereplője – Brendan Fraser és Key Hu Quan – is jelölt, és ideje lenne egy remake-nek. John Williamset is köszöntötte a nézőtéren, akinél több Oscar-jelölése senkinek nem volt a teremben. Williamset karrierje alatt 53-szor jelölték, csak Walt Disney-nek volt több (pontosan 59) jelölése a díj történetében. A Fabelman család zenéjével idén is jelölt.

Fotó: Kevin Winter / Getty Images
Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Kicsit méltatlankodik a hiányzókon (Tom Cruise, James Cameron), majd kitér természetesen a tavalyi pofonra, amit Will Smith osztott ki élőben Chris Rocknak. Idén külön személyzet figyel arra, hogy ilyen ne történhessen meg, a jelenlevőket pedig Kimmel arra kéri, ha bármi szokatlan történik, csinálják azt, amit tavaly: semmit.

Az összességében kellemes, keményebb poénokat nélkülöző beszéd legjobb mókája a végére marad: a köszönőbeszédeket ezúttal nem zenével keverik le, hanem hirtelen felbukkanó háttértáncosokkal. Remélem, tényleg ez lesz végig a gálán, nem csak a nyitóbeszéd egyszeri gegje volt ez.

A tavalyi filmtermésből készült montázzsal (amiben szerepel például a jelölés nélküli Nem és Az északi is), megkezdődött a 95. Oscar-gála. A Top Gun-ből kivett részekbe Jimmy Kimmelt is belepakolták.

Tavaly Regina Hall, Amy Schumer és Wanda Sykes voltak az Oscar-gála házigazdái, azelőtt három évig nem volt hoppmester, előtte, 2017-2018-ban Jimmy Kimmel vezette a díjátadót. Idén is ő fogja, harmadszor kerül ebbe a szerepbe, és ezzel olyan nagyságokat ért be, mint Jerry Lewis, Steve Martin vagy Davin Niven. Náluk is többször volt Oscar-házigazda Jack Lemmon (négyszer), Whoopi Goldberg (négyszer), Johnny Carson (ötször) és Billy Crystal (kilencszer). A megdönthetetlennek tűnő rekord azonban Bob Hope-é, aki 19 alkalommal vezette a gálát, 14-szer egyedül, ötször másokkal együtt.

Először a legjobb női mellékszereplőnek járó díj jön majd a helyszínen kiosztott leosztás szerint, a folytatás pedig a következő:

Vagy mégsem? Mert egy ilyen menet is kiszivárgott:

A vörös, illetve pezsgőszínű szőnyeggel idén nem foglalkoztunk, de muszáj megemlíteni James Hongot, aki a Minden, mindenhol, mindenkor mellékszerepében bukkan fel, de eszelős karriert tudhat maga mögött, több száz különböző szereppel. James Hong idén 94 éves.

Fotó: Emma Mcintyre / 2023 Getty Images
Fotó: Emma Mcintyre / 2023 Getty Images

Nem színészként, hanem producerként jelölt idén Tom Cruise a Top Gun: Maverick című filmért, de vasárnap derült ki, hogy ismeretlen okokból, de nem lesz ott a gálán, szóval ha a Top Gun folytatása teljesen váratlanul megkapná az este legfontosabb díját, nem lenne ott az ember, aki Spielberg szerint megmentette a mozibajárás sejhaját. James Cameron sem lesz ott az Avatar-folytatás több jelölése ellenére.

Lady Gaga viszont a híresztelésekkel szemben ott lesz, és elénekli a film betétdalát.

(Deadline)

Riseborough a legjobb női főszereplő kategóriában jelölt a To Leslie című filmben nyújtott alakításáért, és ha valaki követett közösségi médián színészeket a jelöléseket bejelentése előtti időszakban, akkor láthatta, hogy nagyon sok híres ember kampányolt mellett, hogy érdemes lenne egy jelölést kapnia.

Andrea Riseborough – Fotó: Alberto E. Rodriguez / 2023 WireImage
Andrea Riseborough – Fotó: Alberto E. Rodriguez / 2023 WireImage

Meg is kapta, de az Akadémia rögtön el is kezdett vizsgálódni, hogy biztos valami mutyi van a dologban, de végül kegyelmet gyakoroltak, és belátták, hogy minden teljesen legálisan ment, Riseborough megtarthatta a jelölését. Az esetről itt írtunk.

Persze Riseborough (többek között ZéróZéróZéró című sorozatból vagy a Mandy című remek filmből) az esélytelenek nyugalmával indulhat, mert olyan titánok állnak vele szemben, mint Cate Blanchett (Tár) és Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor).

„A 94. Oscar-díjátadót beárnyékolta egy olyan esemény, amit valószínűleg sokat fognak még cincálni a következő napokban a sajtóban” – írtuk a tavalyi díjátadó közben, és hát nem napokig, hanem hónapokig tartott a cincálás.

Mint valószínűleg már mindenki tudja, Will Smith egyszer csak felment a színpadra, lekevert egy nagyot az éppen a legjobb dokumentumfilm díját némi viccelődéssel felvezető Chris Rocknak, aztán kétszer is jól hallhatóan azt ordította, élő adásban, hogy

„ne vedd a kibaszott szádra a feleségem nevét!”

Smith pedig azért tette ezt, mert Rock azzal viccelődött, hogy a színész felesége, Jada Pinkett Smith szerepelhetne a G.I. Jane 2-ben, az egykori, női kommandósról szóló film folytatásában. Az eset pikantériája, hogy a pofon után nem sokkal Will Smith megkapta élete első Oscar-díját a Richard király című film főszerepéért.

Smith tíz év eltiltást kapott az Oscar-gáláról, majd több mint fél évnyi szünet után megkezdte a kanosszajárást a médiában arról, hogy milyen pszichológiai okok álltak a pofonja mögött.

Valószínűleg valamilyen formában utalni fognak erre a pofonra ma este, ha Stöki kollégám készült volna bingóval, biztos rajta lenne.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!