Andrea Riseborough megtarthatja az Oscar-jelölését, de az akadémia pontosítani fogja a kampányszabályokat

2023. február 1. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Megtarthatja Oscar-jelölését Andrea Riseborough brit színésznő, akit meglepetésszerűen jelöltek a legjobb női főszereplő díjra egy kis, alacsony költségvetésű filmben nyújtott alakításáért – írja a Guardian.

A színésznő jelölése annyira valószínűtlennek tűnt, hogy az Amerikai Filmakadémia vizsgálatot indított az ügyben, hogy kiderüljön, nem kampányoltak-e tisztességtelen eszközökkel a film producerei.

A jelölés azért lepte meg a filmszakmát, mert egy olyan független film főszereplője kapta, amely mindössze 27 ezer dolláros bevételt hozott, és csak nagyon kevesen hallottak róla. A To Leslie igaz történet alapján készült, egy egyedülálló, alkoholista anya kálváriáját dolgozza fel, miután megnyerte a lottót. Riseborough nemcsak főszereplője, de producere is a filmnek. A filmben az Oscar-díjas Alisson Janney is játszik.

Riseborough neve kevésbé ismert, elsősorban sorozatokban játszik, ő volt a főszereplője a ZéróZéróZéró című minisorozatának, és feltűnt a Black Mirror egyik epizódjában is. Sorozat- és független filmes szerepein kívül kisebb szerepekben látható volt olyan filmekben is, mint a Bridman és az Oblivion. A díjak eddig elkerülték, Hollywoodban viszont sok befolyásos barátja van, talán ennek is köszönhető, hogy a To Leslie-ben nyújtott alakítását olyan színészek méltatták nyilvánosan, mint Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Demi Moore, Charlize Theron, Edward Norton, Jennifer Aniston és Jane Fonda.

Az akadémia azért indított vizsgálatot, hogy kiderüljön, nem lépte-e át a kampány a sportszerű és etikus versengés határait. Szerdai közleményében az akadémia azt írja:

„A kérdéses tevékenység nem éri el azt a szintet, hogy a film jelölését vissza kellene vonni. Azonban olyan közösségi média- és elérési kampánytaktikákat fedeztünk fel, amelyek aggodalomra adtak okot. Ezeket a taktikákat közvetlenül a felelősökkel kezeljük.”

A Los Angeles Times cikke szerint a rendező Michael Morris és felesége, Mary McCormack színésznő számos híres ismerősével vette fel a kapcsolatot, hogy a közösségi médiában támogassák őket, aminek eredményeképpen számos tweet hasonló megfogalmazást tartalmazott a film népszerűsítésére. Egyikük sem tagja az akadémiának.

A film promóciója egy másik szabályt is megszegett: az egyik hirdetésben egy kritikust idézve Riseborough alakítását Cate Blanchett Tárban nyújtott alakításával hasonlították össze. Az akadémia szabályzata viszont szigorúan tiltja, hogy egy film marketingkampánya megemlítse a konkurenciát.

„Az akadémia kampányszabályzatának célja a tisztességes és etikus verseny biztosítása – ezek az akadémia alapvető értékei. A felülvizsgálat alapján nyilvánvaló, hogy a szabályzat egyes elemeit pontosítani kell, hogy jobb keretet teremtsenek a tiszteletteljes, befogadó és elfogulatlan kampányoláshoz. Ezeket a változtatásokat a mostani díjátadási ciklus után fogjuk végrehajtani, és megosztjuk a tagsággal. Az akadémia olyan környezet megteremtésére törekszik, amelyben a szavazatok kizárólag a támogatható filmek és teljesítmények művészi és technikai érdemei alapján születnek” – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!