Vizsgálatot indított az amerikai filmakadémia, miután Oscarra jelölték egy kis, független film főszereplőjét

2023. január 28. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem hittem volna, hogy ez valaha meg fog történni, mert más díjakra nem igazán volt esélyünk, és bár rengetegen támogattak bennünket, nem tűnt reálisnak, hogy ez tényleg be fog következni” – mondta Andrea Riseborough kedden, miután kiderült, hogy a To Leslie című filmben nyújtott alakításáért jelölték őt a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjra.

A jelölés a teljes filmszakmát meglepte, elvégre egy olyan független film főszereplője kapta, amely mindössze 27 ezer dolláros bevételt hozott, és igazából senki nem hallott róla, az amerikai filmakadémia pedig pénteken vélhetően erre válaszul bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a jelölések előtti kampánytevékenységgel összefüggésben – írja a Variety.

Mint írták, abban érdekeltek, hogy az Oscar-díjakért való versengés a jövőben is sportszerű és etikus maradjon, és továbbra is szeretnék garantálni azt, hogy a folyamat kellően befogadó legyen. A kiadott közlemény szerint a mostani vizsgálat célja, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a nevezők semmilyen előírást nem sértettek meg a kampányok során, és kiderítsék, hogy szükség van-e esetleg ezek módosítására a közösségi média és a digitális kommunikáció korában.

Azt is hozzátették, hogy hisznek a nevezési és szavazási folyamat integritásában, és támogatják az olyan alulról szerveződő kampányokat is, amelyek tényleg kitűnő alakításokra hívják fel a figyelmet. A To Leslie-t és Riseborough jelölését láthatóan nem nevesítette az akadémia, de nyilvánvaló, hogy erre az ügyre reagáltak, már csak azért is, mert a Variety forrásai szerint a jövő keddi ülésre napirendre tűzték a színésznő ügyét, és bár hivatalos panaszt senki nem tett még, rengetegen reklamáltak náluk az elmúlt napokban emiatt.

Ahogy azt a közlemény is kiemelte, alapvetően nincs semmi baj azzal, ha a szavazókat buzdítják arra, hogy nézzenek meg egy filmet, sokak szerint azonban a To Leslie kampánya túl messzire ment. Hogy pontosan hol, az egyelőre nem egyértelmű. Riseborough nemcsak főszereplője, hanem producere is volt a To Leslie-nek, de semmi nem utal arra, hogy közvetlenül ő buzdította volna a támogatóit arra, hogy szegjék meg az akadémia előírásait, sőt, ezen a ponton még az sem biztos, hogy bármelyikük hibázott volna. Hasonló enigmának tűnik az is, hogy pontosan ki finanszírozta az alighanem költséges kampányt, de egyelőre itt sem merült fel szabálysértés.

Andrea Riseborough a To Leslie egyik vetítésén tartott panelbeszélgetésen – Fotó: Jason Mendez / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Andrea Riseborough a To Leslie egyik vetítésén tartott panelbeszélgetésen – Fotó: Jason Mendez / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

És persze az is érdekes kérdés, hogy mennyiben járulhatott hozzá a kampány sikeréhez az, hogy a korábban számos sikeres filmben dolgozó Riseborough-nak sok befolyásos barátja van Hollywoodban. Kate Winslet konkrétan azt mondta, hogy Riseborough alakítása az egyik legjobb volt, amit valaha látott, Gwyneth Paltrow arról beszélt, hogy a színésznő az összes létező mellett azokat a díjakat is megérdemelné, amelyeket még ki sem találtak, és a teljesség igénye nélkül Cate Blanchett, Demi Moore, Charlize Theron, Edward Norton, Jennifer Aniston, és Jane Fonda is felszólaltak mellette.

A vizsgálat miatt elképzelhető, hogy visszavonják majd a színésznő jelölését, de a Variety szerint nem tűnik valószínűnek ez a forgatókönyv. Az elmúlt 95 évben mindössze kilenc alkalommal fordult elő ilyesmi, ebben az ügyben pedig egyelőre olyan konkrét bizonyíték még nem került elő, ami alapján meg lehetne hozni egy ilyen döntést. Egyelőre inkább úgy tűnik, hogy csak a nevezéshez szükséges szavazatok számolgatásával és bizonyos kiskapukkal trükköztek a kampány során. Az már valószínűbbnek tűnik, hogy az ügy miatt az akadémia változtatni fog a procedúrán, hogy jövőre ne történhessen meg ugyanez, de még ez sem tűnik feltétlenül reálisnak – egy iparági forrás szerint az A-listás sztárok támogatása ellenére is csodaszámba megy Riseborough jelölése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!