Akik elestek: a tusványosi kiadás

2024. július 26. – 19:05

Akik elestek: a tusványosi kiadás
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy idő után az idei tusványosi fesztiválon két dolog tűnt fel:

  1. a ma tényezőnek számító ellenzéki pártokat nem hívták meg, csak azokat, akik 2010 környékén számítottak az ellenzék meghatározó erejének;
  2. és menet közben el-eltünedeztek nevek a vendégek listájáról.

Még a fesztiválra készülve böngésztük át alaposan a programot és a felszólalókat: ki lehet az érdekes közülük, ki mondhat valami erőset, hol lehetnek összecsapások, melyik sátornál legyünk ott mindenképp. Ki is írtuk magunknak ezeket egy táblázatba, hogy aztán később azzal szembesüljünk:

Hova lett Dzsudzsák Balázs?

Szijjártó Péter jó barátja pénteken fejtegette volna „A futball Európa-bajnokságot belülről” egy kerekasztal beszélgetésen, de még a nagy nap előtt eltűnt a neve, a helyére pedig a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Bernd Storck került. Nem tudni, miért történt a váltás.

Ugyanígy került ki L. Simon László is a repertoárból. A Nemzeti Múzeum volt főigazgatója Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselővel fejtették volna meg azt, hogy milyen kihívásai vannak a magyar kultúrának a globális világban, de végül szőrén-szálán eltűnt a névsorból. Pedig az előadás végén Hoppál még dalra is fakadt. L. Simon korábban ment már nagyot a tusványosi fesztiválon, tavaly például arról beszélt, hogy „nem biztos”, hogy a kulturális támogatások pénzeit jól osztják el.

Azt sem tudhattuk meg, hogy Illés Boglárka mit gondol női szemmel a politikáról. Pedig kollégánk szerint a beszélgetés látszólag egy kerekasztal volt, de valójában annál sokkal több: a szabadegyetem első sikeres időutazási kísérlete arra, hogy évtizedekkel korábbi hangulatba vigye a nézőit vissza a múltba. Eredetileg a kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár is ott ült volna Csöbör Katalin mellett a csütörtöki beszélgetésen, de az utolsó pillanatokban kitörölték a nevét a részvevők névsorából.

Aztán persze vannak azok, akik bár nagyon szerettek volna jönni Tusványosra, de szerencsétlen véletlenek miatt ez nem adatott meg nekik.

A Fidesz EP-képviselőjének, Deutsch Tamásnak csütörtökön két panelben is jelenése lett volna. Előbb arról beszélt volna, hogy néz ki Európa a háború árnyékában, aztán pedig a pártpolitikai kerekasztalon lett volna ott, az MSZP-s Molnár Zsolttal és a jobbikos Lukács László Györggyel, de úgy tudjuk, törölték a járatát, így nem tudott időben hazarepülni. De a fesztiválozók így sem csüggedhettek nagyon: a kerekasztalon Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója helyettesítette.

Ugyanígy járt Kubatov Gábor is: a Fradi elnöke csütörtökön a Fradi-Újpest-meccsről beszélt volna, de neki is törölték a járatát.

Bónusz: bár a Fidesz-alapító Bayer Zsolt csütörtökön még színpadra lépett, hogy „kendőzetlenül” beszélgessen a másik egykori Fidesz-alapítóval, Fodor Gáborral, pénteken már nem bukkant fel. Pedig neki is lett volna még két programja: az egyiken végül Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője helyettesítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!