Orbán Balázs szerint a demokrácia értelmes és jó állapotát mutatja, hogy a háborúról szólt a Fidesz kampánya

2024. július 25. – 18:12

Orbán Balázs szerint a demokrácia értelmes és jó állapotát mutatja, hogy a háborúról szólt a Fidesz kampánya
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha a szocialista párt felszólítaná az Európai Bizottságot, az olyan lenne, mint amikor Bárdossy László hadat üzent az Egyesült Államoknak a második világháborúban” – jelentette ki Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője a tusványosi fesztiválon csütörtök délután.

Az MSZP-s politikus visszatérő vendégként érkezett a pártpolitikai kerekasztal-beszélgetésre, ahol a fesztivál mottója, a „jobb pályán” új értelmet nyert a kormánypárt számára. Nemcsak a közönség nagy része szurkolt a Fidesz-KDNP politikusainak, a moderátor kiválasztásakor is jobb oldalra dőlt a pálya: Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője egy másodpercig sem ragaszkodott a független kérdező szerepéhez.

Arról kérdezte Molnár mellett az LMP-s Kanász-Nagy Mátét, a jobbikos Lukács László Györgyöt, a KDNP-s Nacsa Lőrincet és a fideszes Deutsch Tamás helyére beugró Orbán Balázst, hogy támogatják-e Orbán Viktor békemisszióját, és egyetértenek-e azzal, hogy Orbánék újonnan gründolt európai pártcsaládja, a Patrióták Európáért nem kapott semmilyen tisztséget az Európai Parlamentben. Az első kérdés akár a következő nemzeti konzultációba is beférne: Huth arra volt kíváncsi, hogy a beszélgetés résztvevői felszólítanák-e Brüsszelt, hogy kötelezze Ukrajnát arra, hogy ne akadályozza a Lukoil Magyarország irányába tartó kőolajszállítását.

Na és erről a kérdésről jutott eszébe Molnár Zsoltnak Bárdossy miniszterelnök és Roosevolt elnök telefonbeszélgetése, amikor az amerikai elnök nem értette, miért akar Magyarország hadat üzenni az USA-nak. Molnár arról is beszélt, hogy nagy várakozással tekintett Orbán és Zelenszkij találkozója elé, de a kőolaj-vezeték blokkolása nem épp azt mutatja, hogy sikeres volt a békemisszió. Ahhoz pedig, hogy az Európai Bizottság és Magyarország viszonyát rendezni lehessen, az MSZP képviselője arra kérte a miniszterelnök politikai igazgatóját, hogy a magyar kormány a hagyományos európai pártcsaládok között keressen szövetségeseket.

Molnár Zsolt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Molnár Zsolt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A KDNP-s Nacsa Lőrinc szerint az Európai Bizottság óriási szereptévesztésben van: politikai döntéshozóként viselkednek, és politikai bunkósbotként használnak jogi eszközöket egyes tagállamokkal szemben. A KDNP frakcióvezető-helyettese szerint jó lenne, ha az Európai Bizottság visszatérne a jogállamisági keretekhez, és betartaná az uniós alapszerződéseket, dokumentumokat.

Orbán Balázs bosszúhadjáratként értelmezi az ukránok lépését. A magyar kormány békemissziója és a háborúban elfoglalt békepárti álláspontja miatt döntöttek szerinte így az ukránok. Úgy látja: veszélyesnek érzik, hogy elkezdett kiépülni egy békepárti koalíció, és megpróbálják ellehetetleníteni. A fideszes politikus azt is mondta: a magyar diplomácia jól dolgozik, és szerinte eredményesen fognak tudni fellépni és érdeket képviselni az olajvezeték ügyében is.

„Brüsszel falai nem fognak megremegni attól, hogy a Jobbik-Konzervatívok üzenetet intéz feléjük”

– kapcsolódott be a beszélgetésbe Lukács László György, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője is. Szerinte nem egy ellenzéki párt feladata, hogy üzengessen, de fontos lenne olyan politikai helyzetet teremteni, hogy Ukrajna ne akadályozhassa a Magyarország irányába tartó kőolajszállítást.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint is az üzengetés helyett fontosabb kérdés, hogy miként lehetne garantálni Magyarország energiabiztonságát. Az orosz energiafüggőség szerinte az ország szuverenitását veszélyezteti, mindeközben semmit nem lehet hallani arról, hogy meddig akarjuk fenntartani a szénhidrogén-függést Oroszország irányába. Kanász-Nagy szerint jó lenne beszélni a valódi megújulásról, és leginkább arról, hogy miként lehetne csökkenteni az energiafelhasználást.

Az utóbbi gondolatról alakult ki egyedül lényegi vita a kerekasztal-beszélgetésen. Orbán Balázs szerint a magyar külpolitikai és stratégiai gondolkodás alapköve, hogy megszüntessék az egyoldalú függőségeket. Pont ezért nem akar a kormány leválni az orosz függőségről, mert akkor csak nyugati hozzáférés lenne a gázhoz és olajhoz. Az olajról amúgy sem lehet leválni szerinte, hiszen kell benzin az autóba.

Orbán Balázs arról is beszélt, hogy az LMP-s politikus által pedzegetett „nemnövekedés elmélete” tarthatatlan, az csak a fejlett országok luxusa. A fejlett ország dönthetnek úgy, hogy nem akarnak növekedni, mert ott mindenki jól él. A magyar emberek azonban magasabb fizetéseket és jobb szolgáltatásokat szeretnének. Ennek pedig az a feltétele, hogy növekedjen a gazdaság.

Molnár Zsolt is úgy látja, hogy túlságosan erős Magyarország energiakitettsége Oroszország irányába, és ez politikai kiszolgáltatottságot okoz. Szerinte nem tesz jót az ország megítélésének sem, hogy sokak szerint Magyarország egyoldalúan elkötelezett Oroszország irányába.

„Ez a háborús propaganda része. Ha a békéről beszélsz, Putyin ügynöke vagy”

– szólt közbe Orbán Balázs.

Orbán Balázs – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Orbán Balázs – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

„Nem tudom, hol voltatok az elmúlt 13-14 évben” – mondta Nacsa Lőrinc, hozzátéve: az elmúlt 14 évben komoly lépéseket tett a kormány annak érdekében, hogy több országgal is legyen összeköttetése Magyarországnak. „Azt állítani, hogy az energiabiztonság, diverzifikálás területén nem történt előrelépés, olyan messze van az igazságtól, mint innen Lacháza.” A KDNP politikusa utópisztikus világképnek tartja, amiről Kanász-Nagy beszélt, azaz, hogy csökkenteni kellene az energiafelhasználást. „Lábbal hajtottad az autót idefele, vagy fújtad a propellert?” – kérdezte az LMP-s képviselőtől.

Kiderült, hogy Kanász-Nagy autóval érkezett Tusnádfürdőre, de azért megnézte, hogy vonattal miként lehetne ide jutni. 13-14 órás lett volna az út jó pár átszállással. Orbán Balázs szerint azt nem várhatják a magyar kormánytól, hogy még a román vasutat is ők hozzák rendbe. Ha azt nem is, de a magyar vasúttal lenne feladat, szúrt vissza Kanász-Nagy.

Az LMP-s politikus azt is megosztotta a közönséggel, hogy a folyamatosan növekvő világban ő rosszul érzi magát, és a folyamatos hajszolás, a természet kiaknázása rosszat tesz a lelkünknek is.

„A magyar emberek nem kérnek az ideológiából”

– reagált Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint mindenki szeretne tiszta környezetet és nyugalmat, de ezért még nem kell balek módon, globális külföldi ideológiát behozni.

Az ellenzéki képviselők nem siettek feltenni a kezüket, amikor arról kérdezték őket, hogy támogatják-e Orbán békemisszióját. Mindhárman arról beszéltek, hogy mindenki békét szeretne, de addig nehéz lenne véleményt formálni a békemisszió sikerességéről, amíg nem lehet megismerni a diplomáciai út eddig titkolt részleteit, azaz, hogy mik hangzottak el a színfalak mögött.

Lukács László arról is kérdezte Orbán Balázst, hogy a kormány javítani tudja-e az ellenségessé vált ukrán-magyar viszonyt. „Mi érdekeltek vagyunk a jó kapcsolatokban” – mondta a politikai igazgató, aki szerint van már pozitív példa a nehéz múltú kapcsolatok helyreállításában. Az a kérdés szerinte, hogy az ukránok részéről van-e nyitottság a viszony rendezésére. Ő úgy látja: a kijevi vezetés politikai ellenfélnek tekinti a békepártiakat, így Magyarországot is.

Molnár Zsolt azt javasolta, hogy a békemissziót érdemes lenne a határokon belül is elindítani, és megszüntetni a magyar közéletben a háborús retorikát, amit leginkább a bombás plakátok szimbolizálnak. Orbán Balázs nem érti, hogy mi másról kellene szólnia egy választási kampánynak, mint a legfontosabb kérdésről, azaz hogy részt akarunk-e venni egy olyan konfliktusban, ami a harmadik világháború kitöréséhez is vezethet.

„Az, hogy erről szóljon egy választási kampány, (…) a demokrácia értelmes és jó állapotát mutatja, nem pedig valami diszfunkció, amit le kéne kavarni.”

A tusványosi kerekasztal-beszélgetésre idén is csak az MSZP-t, az LMP-t és a Jobbikot hívták meg az ellenzékből. A fesztivál egyik szervezője, Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselő lapunknak azt mondta, hogy „nem volt olyan megfontolás” a szervezésben, hogy ne hívják meg azokat a pártokat, amiknek kimutatható társadalmi támogatottsága van. Magyar Péter szerint őt azért nem merték meghívni, mert olyan kellemetlen dolgokat mondana, amelyek eljutnának a kormánypárti szavazókhoz. A Demokratikus Koalíció elvből nem vesz részt fideszes pártrendezvényeken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!