Gondolta volna, hogy a szaloncukor nemzetpolitikai jelentőséggel bír?

2024. június 18. – 18:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom – írta keddi közleményében az Agrárminisztérium. A hungarikummá válás előszobája a Magyar Értéktárba kerülés, ez most a pápai sonkának sikerült, amely „mára világhírnévre tett szert”, illetve a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt déli harangszónak.

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Nézzük, melyik új hungarikum mivel érdemelte ki a minősítést:

  • kocsi: „egy magyar eredetű közlekedési megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát”;
  • szaloncukor: „karácsony elmaradhatatlan része, és a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke”;
  • hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom: „világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül”.

Nagy István agrárminiszter szavaiból a következők derülnek ki a hungarikumokról általában: „A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar jellegzetességek képviselnek minket, segítve a megmaradásunkat. […] A hungarikum mozgalom túlmutat az értékőrzésen, nemzetpolitikai jelentőséggel bír. A nemzeti értékeink feltárása, megismertetése és megőrzése erősíti nemzetünk ellenállóképességét és önbecsülését.”

Arról, hogy milyen nagy becsben tartja nemzeti értékeinket a Hungarikum Bizottság, felemás képet kapunk, ha megpróbáljuk megtudni, mik is ezek a nemzeti értékek. A bizottság honlapján a Hungarikumok menüpont adná magát, itt van is egy Hungarikumok listája című link, de az itt megnyíló pdf-et a neve alapján utoljára tavaly októberben frissítették, és valóban hiányoznak is róla a frissen hungarikummá avatott nemzeti értékeink. Sebaj, van egy Nemzeti értékek nevű menüpont is, és bár a neve alapján nem itt keresnénk a hungarikumokat, itt megtalálhatók egy kereshető adatbázisban.

A folyamatosan bővülő hungarikumlistára az elmúlt években került fel többek között a Magyar népmesék, a karikás ostor, az Anna-bál és a teqball is. A teljes, friss listát itt lehet böngészni, merthogy egy ilyen is felkerült már az oldalra, csak azt nem a Hungarikumok menüpontban lehet elérni. De hát egy kis keresgélést igazán megér a dolog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!