Libri-ügy: váratlan és pusztító megfejtéssel rukkolt elő Pogátsa Zoltán celebközgazdász

2023. június 14. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

Mióta a Fidesz a Mathias Corvinus Collegium (MCC) bekebelezte az ország legnagyobb könyvesbolt hálózatát, Tompa Andreától Bödőcs Tiboron át jó néhányan megszólaltak a nyilvánosságban a NER egyik legnagyobb kultúrpolitikai nyomulásáról.

Erre a vonatra szállt fel Pogátsa Zoltán, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense, a Magyar Tudományos Akadémia volt kutatója. A nyilvánosságban gyakran szereplő közgazdász egészen új perspektívába helyezte a Libri tulajdonosi szerkezetében végbement illiberális fordulatot: lényegében a 2010 előtti kormányok számlájára írja a történteket.

Pogátsa már eleve úgy indítja a posztot, hogy azokon élcelődik, akik aggódnak amiatt, hogy a Librit beszippantotta a NER, majd előáll egy olyan okfejtéssel, hogy ha a múltban „X” dolog történt volna, akkor a helyzet „Z” lenne, amiből „Y” következne.

Ezek az elmélkedések nemcsak hogy relevánsak jelen helyzetben, de a jövőre nézve is tanulságosak. Pogátsa kerek-perec kimondja, hogy nincs széles magyar középosztály, méghozzá a 2010 előtt regnáló elitek miatt. (A háttérben felsejlik Gyurcsány Ferenc, de még Horn Gyula szelleme is.)

Nehéz, és talán felesleges is lenne ezzel a megállapítással vitába szállni, hiszen sokkal fontosabb a konklúzió, amelyet Pogátsa ellentmondást nem tűrően kinyilatkoztat a néhány soros elemzése végén:

ha lett volna 2010 előtt széles magyar középosztály, nem született volna meg a NER sem.

Függöny.

Pogátsa írása teljes terjedelemben itt olvasható:

Címlapkép forrása: Illiberal Memes

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!