15 ezer forintot spórolhat egy szigetes berúgáson, aki az Auchanban veszi a piáját

2022. augusztus 15. – 11:08

frissítve

15 ezer forintot spórolhat egy szigetes berúgáson, aki az Auchanban veszi a piáját
Az óbudai Auchan előtt iszogató fiatalok – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Infláció mindenhol van, de a vendéglátásban és a fesztiváliparban a drágulás mértéke messze átlag feletti. Ezt hozza a Sziget is, ahol 2019 óta több mint 70 százalékkal drágult a sör, és hasonló mértékben változott minden más ára is. Három különböző fogyasztású (szigorúan kitalált) vendég példáján mutatjuk be, mennyit lehet spórolni, ha nem a fesztivál pultjainál, hanem a néhány száz méterre lévő Auchanban vásároljuk meg az esti betevőt.

Arról, hogy az értékeket pontosan hogy kaptuk, később lesz szó, elöljáróban annyit, hogy az italokat az Auchan áraiból számítottuk, míg a melegételekét a fesztiváltól néhány száz méterre található Flórián tér környéki büfék kínálatából. Ezek a következők:

Péter (34)

Péter jól fizetett irodai dolgozó, akinek féléves gyereke van otthon, ezért rég nem volt fesztiválozni és most is csak a kedvenc előadója koncertjére jön el. Vacsora után még megfürdeti a gyereket, majd irány a Sziget, ahol viszont a másnap reggeli munka miatt csak két sört fogyaszt, és egy ásványvizet is vesz a szörnyű por miatt.

Ha ezt bent veszi meg, Péternek repoharat is kell vennie hatszáz forintért, amiért pénzt nem kap vissza, csak tokent, amelyet hazafelé menet a HÉV-megállóban az első kukába kidob. (Hogy mi is ez az egész repohármánia, és hogyan vált egy környezetvédelmi szempontból látszólag szuper dolog egyre több használója szerint csúnya lehúzássá, arról ezt a témát átfogóan bemutató, komplex cikkünket ajánljuk figyelmébe.)

Egy korsó csapolt Dreher 1290 forint, a fél literes ásványvíz pedig 850, így Péter fogyasztása a Szigeten összesen 4030 forint lesz. Ha ugyanakkor a feleségére bízza a gyerkőc fürdetését és elindul két órával korábban, akkor megveheti a söröket 289 forintért az Auchanban, az ásványvizet (amely ráadásul másfél literes) 99 forintért, repoharat pedig nem kell vennie. Így összesen 677 forintot költ el.

Mivel Péter amúgy is kifizette a 32 ezer forintos napijegyet egyetlen koncertért, ezen kívül jó apa, így nem hagyja a fürdetést a feleségére, természetesen nem éri meg neki az Auchanban venni és a bejárat előtt meginni az italokat. Ha pedig a repoharat sem akarja kifizetni, akkor vehet bent is dobozos sört, ami száz forinttal drágább a csapoltnál.

Eszter (27)

Eszter a tavaly év végén kiosztott céges jutalomból vásárolta meg a Szigetbérletét, és szabadságot vett ki erre a hat napra. A barátnőivel régi Sziget-vendégek, és két év kihagyás után végigbulizták Dua Lipát és Calvin Harrist is. A fesztivál negyedik napjára viszont Eszter észrevette, hogy hiába hónap közepe, rohamosan fogy a számlájáról a pénz, így a barátnőivel elkezdtek gondolkodni, hogyan lehetne ezt olcsóbban megoldani.

Eszter nem szeret túlságosan berúgni, így délután mindig megeszik egy hamburgert, ami a Szigeten idén 4500 forintba kerül. Ezen kívül három viceházmestert szokott naponta inni, amelyekért idén darabonként 1890 forintot kérnek el. Ezeket az árakat látva logikus tehát az ötlet, hogy ma inkább a Flórián tér környékén az egyik étteremben egyenek, majd az Auchanban vegyenek egy üveg bort, egy üveg szódát, és azt valahol a Dunaparton igyák meg.

A hamburger átlagára a környéken 2000 forint, egy közepes minőségű bor az Auchanban szintén ugyanannyi, az extra dús fröccsvíz pedig 99 forint. Ezzel együtt Eszter estéje tehát a Szigeten belül 10 770 forint, míg a környéken fogyasztva csak 4100 forint.

A helyzetet jobban végiggondolva Eszterék arra jutnak, hogy a kevesebb mint félárú vacsoráért határozottan megéri néhány száz métert kisétálni, és egy kis fröccsözés is belefér valahol kint. A koncertek közbeni iszogatást viszont semmiképp nem akarják kihagyni, így bent is vásárolnak majd valamit, ha mást nem, inkább egy-két hígabb sportfröccsöt.

Gergő (22)

Gergő egyetemista, szeret keményen bulizni, és az se zavarja, ha az este végén a barátai viszik haza. Még szülinapjára kapta a napijegyet a nagybátyjától, és elérkezettnek látja az időt, hogy a barátaival bulizzanak még egy hatalmasat a szeptemberi félévkezdés előtt. Mivel Gergő nem olvasta a Telex cikkét arról, hogy sokkal jobb fesztiválozni, ha tudatosan fogyasztunk alkoholt, öt sört és öt Finlandia vodkát tervez fogyasztani, közben pedig a rosszullétet elkerülendő egy gyrost is betolna.

A csapolt Dreher 1290 forintba kerül a Szigeten, 4 centiliter vodka 1950 forintba, míg a gyrost 3500-ért lehet megvenni. Ha ugyanakkor Gergő kimegy az óbudai lakótelep valamelyik gyrosozójába, 1500 forintért is jóllakhat. Ezután pedig indulhat is az Auchanba, ahol a sör darabja 289 forint, két deci vodka pedig egyben 1819 forint. Gergő teljes fogyasztása így a Szigeten 20 300 forint lenne, kint pedig 4764 forint, ami kevesebb, mint a benti negyede.

Gergő és barátai ráadásul jó társaságot is találnak az óbudai Auchan előtt, hiszen a Sziget fesztivál idején a környéket ellepik a bulira felkészülő, vagy azt kinti italozással helyettesítő társaságok (őket ebben a cikkünkben mutattuk be képeken). Más kérdés, hogy ha valaki megiszik a forróságban öt sört és öt töményet, egyáltalán nem biztos, hogy megéri még egyáltalán bemenni fesztiválozni. A legtöbbet Gergő tehát akkor tud spórolni, ha egyáltalán a Sziget-jegyet sem kéri szülinapjára, és egészen egyszerűen kiül a Duna-partra az öt sörrel és a vodkával onnan meghallgatni a koncerteket.

Magyarország legnagyobb fesztiválja

Természetesen mindenki idejének, pénztárcájának és egészségének figyelembe vételével dönt arról, hogy teljes egészében egy fesztiválon kíván fogyasztani, vagy inkább még a bejárat előtt megvásárolja a betevőt. Az idei Sziget-árak ugyanakkor annyira elváltak már a Budapest többi részén tapasztalható áraktól, hogy tényleg nagyon jól kell keresni, ha szívfájdalom nélkül akarunk bent iszogatni.

A Sziget Magyarország nemzetközileg legismertebb kulturális terméke, amelyről mi a Telexen részletesen számoltunk be. A témáról szóló cikkeink itt olvashatók, a fesztiválról folyamatosan közvetítünk Instagramon és TikTokon is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!