Majka: Tök normálba lettünk Szijjártóval, de nem érdekel, hogy ő a külügyminiszter

2021. december 10. – 22:54

Másolás

Vágólapra másolva

Baloldalinak vallaná magát, de amúgy semmi köze a politikához, Szijjártó Péterrel pedig nem azért van jóban, mert ő a külügyminiszter – erről beszélt Majka Gulyás Mártonnak a Péntek Esti Partizánban. A közel egyórás műsor második felében igen hosszan beszélgettek a politikáról, a közéletről, a tíz évvel ezelőtti Heti heteses szereplésektől kezdve a Hacacáré nevű kormányzati népünnepély kihagyásáig.

A zenész egyik legelső közéleti szerepvállalása ugyanis a Heti hetes volt, ahol Majka szerint „nem volt még olyan, akit olyan jól fogadtak” volna, mint őt. A műsor egyik alapító tagjával, Farkasházy Tivadarral viszont voltak problémái: „A Teddynek van egy véleménye, az a tipikus baloldali művészember, aki nem tud elfogadni semmit, ami a másik oldalról jön. Ha a Fidesz vagy Orbán Viktor csinál valamit, mit tudom én, gyerekeknek pénzt oszt, vagy haldokló anyáknak segít, akkor is rossz.”

„Ott telt be a pohár, amikor felolvastak egy tök semleges hírt, hogy brit tudósok tököm tudja mit állapítottak meg a csillagok állása alapján (…) Valami elképesztő baromság, aminek semmi köze a politikához – és akkor bemondtam, hogy na, vajon ebből hogy hozzuk ki, hogy az Orbán Viktor mennyire genyó.”

Erre szerinte Farkasházy annyira „berágott”, hogy a műsor producere, Ónodi György már nem is hívta annyira be a Heti hetesbe. „Én nem voltam az a Bólogató János, aki ott ül. Én ezt vállalom. Azt gondolom, hogy Magyarországon az, hogy valaki jobb-, meg baloldali, az rég megszűnt. Üzleti érdekkörök vannak: nem az ideológiát képviselik, nem a közeg felemelkedését vagy az egyén felemelkedését, nem a hazafiasságot vagy a multikultit, hanem egyszerűen azt, hogy kinek hogy van pénze valahol – és ez szerintem undorító. Én ebben nem akarok részt venni úgy, hogy bólogatok oda, ahol én nem értek egyet.”

„Megtehettem volna, hogy ezek közt az emberek közt végigbólogatom ezt a három-négy óra felvételt, és én is mindig csak azt mondom el, amit a Fidesz vagy ezek az emberek rosszul csináltak. Szóltam is egyszer-kétszer, hogy »ne csak azt hagyjátok bent adásban, amikor én sem értek egyet«️.”

„Azért én bizton ki merem állítani, hogy mondjuk a Fidesznek százszor több jó lépése volt az alatt az időszak alatt, amíg a Heti hetes ment, mint amennyiről ők bizonyosságot tettek – és százszor több került negatív kontextusba, mint ami történt volna valójában” – mondta Majka, aki a beszélgetésben többször is hangsúlyozta, hogy ő „nem fideszes”, és „kurvára nem érdekli” a politika.

Majka a december 10-i Péntek Esti Partizánban – Forrás: Partizán
Majka a december 10-i Péntek Esti Partizánban – Forrás: Partizán

De azt is hozzátette, hogy inkább balra húz a szíve: „Százszor közelebb áll hozzám a baloldaliság, és én azt gondolom, hogy egy olyan típusú csávónak, mint én, mindig ellenszélből kell kornyikálnia. Mindig. Én undorodom azoktól a zenészektől, akik odaállnak kihúzott mellel a választásokon, és döngetik a mellüket, és később viszik a pályafutásukat efelé.”

Többek között ez is szerepet játszott például abban, hogy visszamondták a Hacacáré nevű fesztivált, amit a kormány szervezett őszi népünnepélyként szinte kizárólag kormánypárti vezetésű településeken – és amiről mi is írtunk Komplex anyagunkban:

„Amikor elkezdődött az egész szervezés, akkor mi kértük, hogy legyen ez egy transzparens, átlátható dolog. Ne csak az legyen, hogy például azok az önkormányzatok, települések élvezik az előnyét – és láttuk később, hogy ez nem így van. Sőt, a szervezés sem olyan volt, mint ahogy azt szerettük volna, és akkor mondtuk, hogy mi ezt nem szeretnénk kérni.”

Szijjártóval jó a kapcsolatom, de nem érdekel, hogy ő miniszter

Szintén érintették a beszélgetésben a közéletet, amikor Gulyás kiemelte, miért dolgozik Majka a politikai nézetei ellenére a TV2-nél, ahol a Tények című műsor a kormánypárti propagandagépezet részeként kritika nélkül közvetíti a Fidesz narratíváját, legyen szó a menekültek elleni kampányról, a melegellenes törvényről, vagy az ellenzéki politikusok lejáratásáról. Majka szerint nincs semmi köze a Tényekhez:

„Nagyon fontos, és én ezt nagyon sokszor kapom meg Tillával egyetemben – aki szintén egy baloldali beállítottságú, gondolkodású ember, és az egyik legliberálisabb csávó, akit ismerek a világon –, hogy ennél a csatornánál dolgozunk, ahol egy csomó támadás éri a migránsokat, meg hogy mi hogyan tudunk ezzel a politikával azonosulni? Tudjuk, milyen tulajdonosi körrel rendelkezik ez a csatorna, de tőlem soha senki nem kérte, hogy bármilyen politikai állásfoglalást mondjak bármilyen műsorban is. Soha. Ha ez megtörténne, én lennék az első, aki szerződésbontás ellenére felállna és eljönne onnan.”

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e Majka azt, hogy a TV2 őt használja arra, hogy emelje a politikai propaganda nézettségét, úgy válaszolt: „Annyit tudok tenni, hogy elmondom azt, hogy semmi közöm a politikához.”

„Ennyi erővel sehova se mehetnél – most utánajárjunk annak, hogy egy hely hogy engedhette meg magának, hogy téged kifizessen, hogy az a pénz honnan jön? Így ezt nem lehet.”

A menekültek mellett Majka azért állt ki, mert igazságtalannak érezte a helyzetüket, de szerinte ennek semmi köze a pártpolitikához. Ahogyan annak se, milyen viszonyt ápol Szijjártó Péterrel, akivel többször is beszélt arról, hogyan kellene kezelnie a kormánynak a koronavírus-járvány alatt ellehetetlenült zenészek helyzetét.

„Szijjártóval jó kapcsolatom van, de nem érdekel, hogy ő a külügyminiszter. Ő egy focit szerető ember, akivel beszélgettem egyszer egy fesztiválon, tök normálba lettünk, ott volt a családja, a gyerekei nagyon nagy rajongók, csináltak egy képet – egy tök értelmes, normális csávó, akivel lehetett nagyon sok mindenről beszélni.”

Bár Majka szerint „nem érdekli” Szijjártó politikai szerepvállalása, azt elismerte, hogy így próbált lobbizni a kormánynál a zenészekért – igaz, nem mindenben fogadták meg a tanácsait. „De hát istenem, ez. Ettől rohadjon meg a családom, hogy fideszbérenc lettem. A Gyurcsánynál is voltam, a Gyurcsány is volt nálam, Gyurcsánnyal sokszor voltam kajálni. És akkor gyurcsányista lettem.”

Csak azért beszélget az RTL-lel, hogy többet adjon a TV2

A politikán kívül a zenész azért beszélt könnyedebb témákról is, például:

  • a Cool TV-n futó Vad Csajokban „erotikában mozgó” nőket kellett felbérelni, mert az utcáról tényleg nem vállalta senki, hogy megvillantsa a melleit;
  • az RTL-től azért ment el, mert beleszóltak a munkájába, ami miatt nem is menne oda vissza szívesen, de az is igaz, hogy többször ajánlotta magát a csatorna felé. Például szívesen lett volna az X-Faktor mentora is – igaz, ezeket az ajánlatokat azért tette a csatorna felé, hogy minél magasabbra tolja a fizetését a TV2-nél;
  • szívesen vezetne late night show-t, de szerinte Magyarországon a műfaj nem nagyon tudna működni;
  • Tiszttartó Titusszal – aki a Danubius, a Class FM és a Petőfi Rádió után most a Retro Rádiót és a Best FM-et irányítja – pedig egyoldalú a csatája, mert hiába mondogatja évek óta minden fórumon, hogy a Tiszttartó által vezetett rádiók ignorálják a dalait, a rádiós szakember erre mindig csak annyit mond: neki semmi baja Majkával.

De szóba kerül még a közel egy órára vágott beszélgetésben az is, hogyan élte meg Ózdon a rendszerváltást, és mit gondol az oltástagadókról. Itt nézheti meg YouTube-on a felvételt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!