Szavazzon, mi legyen a budapesti újszülött tapír neve!

2021. július 10. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt héten mi is megírtuk, hogy nagy öröm érte a Budapesti Állatkert tapírcsaládját: új kistapír érkezett. Nevet azonban akkor még nem kapott, egyrészt azért, mert akkor még nem lehetett tudni a nemét, másrészt azért, mert a pr-ral hagyományosan ügyesen bánó állatkertben szerették volna a közösségre bízni a névadást.

Azóta kiderült, hogy a tapír fiú, így meg is hirdették a szavazást: a mai naptól, azaz szombattól jövő hét péntekig lehet beleszólni, hogy fogják hívni az állatkert legifjabb lakóját. Ide kattintva döntheti el, hogy ön szerint

  • Hektor,
  • Hernandez vagy
  • Rezső

legyen-e a tapírfiú becsületes neve.

Ha ön a precíz, jól megfontolt névadás híve, és a saját gyerekének is úgy ad nevet, hogy alaposan végiggondolja, melyik opcióval mi várhat a kicsire az életben, akkor fontolja meg, hogy egy mitológiai nevet, esetleg a tapírok őshazájában honosat választ-e, illetve ha attól tart, hogy a tapírt migránsnak csúfolná a többi állat ilyen egzotikus nevekkel, maradhat a jó öreg Rezsőnél. („Ez a név folytatná azt a tréfás hagyományt, amely már a tapír apukánál, Gézánál is előfordult, hogy egy egzotikus állat jellegzetesen magyar hangzású nevet kap” – írja erről az állatkert.)

Ha azonban ön inkább impulzusnévadó, akkor az alábbi videóból inspirálódhat:

Hektor/Hernandez/Rezső érkezésével a tapírcsaládban már négyen vannak: Suki, a 22 éves anya 2009 óta él Budapesten, Géza, a 25 éves apa 2001-ben érkezett, előző utódjuk, a Hada nevű nőstény pedig tavaly február 20-án született.

Mivel a tapíroknál a vemhességi idő 13 hónap, a két testvér születése között eltelt 16 hónapnyi idő azt jelenti, hogy Suki szinte a biológiailag lehetséges legrövidebb időn belül újra ellett. Ez jó hír, a tapírok állatkerti szaporítása ugyanis természetvédelmi szempontból fontos: a faj természetes élőhelyén ritkulóban van, természetvédelmi helyzetét a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) sebezhetőnek minősítette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!