Tíz videó, amit látnod kell, mielőtt valamilyen másik videót nézel meg

2022. december 29. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Egy szubjektív videós visszatekintéssel zárjuk az évet: 2022 legkülönlegesebb, legfontosabb, legszemélyesebb anyagairól mesélnek a Telex videósai, legyen az egy két évig készülő dokumentumfilm a szexuális fétisekről, vagy egy pár óra alatt elkészülő videó, amiben a miniszterelnököt szeretnénk megkérdezni a hajnali mise után.

2022 egy nagyon zaklatott év volt: a háborúra, a választási kampányra, az inflációra és a rengeteg egyéb hazai és külföldi közéleti változásra mind-mind videóban is reagáltunk, de eközben fontos volt nekünk, hogy hosszabb, alaposabb, nagyobb videós anyagok is elkészüljenek. És úgy láttuk, hogy ezt a kétütemű működést a nézők, azaz önök is, ti is megháláltátok: 2022-ben 28 millió megtekintés született a videóinkon – ez 19 százalékkal több, mint a tavalyi évben.

De ami ennél is jobb hír, hogy a videóink nézésével eltöltött idő több, mint 30%-kal növekedett, ami azért nagyon fontos visszajelzés nekünk, mert ez mutatja meg, hogy a gyors, eseményfeldolgozó videókon túl fontosak a hosszú interjúk, dokumentumfilmek, élő műsorok is. Ezeknek a videóknak az elkészüléséhez is nagyon fontos az olvasóink támogatása, amit ezúton is köszönünk! (És ha még nem a támogatónk, ide kattintva tudja segíteni a munkánkat.)

De kezdjük is az év egyik utolsó, nagyon hamar híressé vált videójával, amihez át is adom a szót Fábián Tamásnak:

Az orbános videó, ami majdnem el sem készült

„Bevallom, erre a forgatásra úgy készültem, hogy mi van, ha azt mondja Orbán, hogyha már ilyen elszántak vagyunk, hogy reggel hétkor a mínuszokban fagyoskodva várunk rá a templom előtt, akkor szálljunk be vele a kisbuszba, és kérdezhetünk, amíg lecsorgunk a Karmelitába. Örök optimizmus és naivitás, vagy utóbbit talán nevezhetjük jóhiszeműségnek is. Mindenesetre nagyon nem ez történt.

A videó megjelenése előtt még az zavart, hogy nem mondtunk feliratkozós befejezést, és döcög a felkonf, mert a hidegben alig bírtam kinyitva a számat, de a megjelenés után olyan utóélete lett ennek a videónak, mint még egyik korábbi munkámnak sem: két hétig intenzíven kaptam a meméket minden csatornán, karácsonykor még Gyurcsány Ferenc csetbotja is ezzel viccelődött, szóval eléggé eldurvult a helyzet.

Talán nem független a váratlan memeáradattól, hogy a következő napokban én is olyan intenzíven kaptam a savat a nyakamba a propagandamédiától, mint addig még egyszer sem, úgyhogy talán kijelenthető, hogy megérte leforgatni ezt a két percet, mert az ünnepek előtt alaposan átmozgatta az ország közélet iránt fogékony nyilvánosságát.”

Egy dokumentumfilm arról, milyen mélyen épült be az állatkínzás a mindennapjainkba

Szilli Tamás régóta tervezte ennek a dokumentumfilmnek az elkészítését, amiben a magyar kutyakereskedelem, kutyaszaporítás rengeteg problémáját mutatta be: akár egy felszámolás alatt álló kutyatelepen, akár egy feszült interjúban, akár rejtett kamerás felvételen. Ebben a cikkben arról mesél, hogy miért kezdett bele egy ilyen komplex témába, és hogy szerinte milyen volt a videó utóélete:

„Gyerekkoromban volt egy kutyám, akin már néhány év után mutatkoztak betegségek, akkor még nem tudtam, de ő is túltenyésztés áldozata volt. 2020 környékén rengeteg olyan hírt olvastam, hogy magyar kutyaszállítmányokat kapcsoltak le Nyugat-Európában. Akkor elkezdtem egyre többet olvasni a témában: hamar kiderült, hogy a magyarok élen járnak a kutyaszaporításban, és sajnos lesz mit megmutatni.

Amikor elkezdtem forgatni, nem gondoltam, hogy egyórás doksifilm lesz belőle, de annyira összetett a téma és annyi szereplője van az iparnak, hogy ekkora terjedelemben tudtuk átfogóan bemutatni.

Volt pár igazán kellemetlen és nehéz része a forgatásnak. Az egyik alkalommal Szigetvár állatorvosként dolgozó polgármesterével interjúztunk. Kapott több, számára kellemetlen kérdést, amitől elég hamar feszült és ingerült lett. Amikor eljöttünk a másfél órás beszélgetés után, akkor kollégámmal, Szilágyi Mátéval még elég sokáig erről beszéltünk, nem volt ennél kellemetlenebb forgatási élményem, az biztos.

Szeretném azt hinni, hogy volt pozitív hatása a filmnek, és az emberek nagyobb odafigyeléssel vásárolnak kutyát, de sajnos azt is látom, hogy az ipart nem rengette meg, ugyanúgy gyártósoron szaporítják az állatokat.”

A fajkeveredés kérdése a magyar hagyományőrzésen

A nyáron, nem sokkal Orbán tusványosi fajkeveredéses beszéde után Halász Júlia azzal fogadott egyik nap, hogy ő már regisztrált is a Kurultájra, ahova nagyon régóta szeretne elmenni. De hogy miért volt ilyen izgatott egy évek óta megrendezett, lovakkal és tarsolylemezekkel teli esemény miatt? Erről már ő mesél:

„Mikor kiderült, hogy két év covid után 2022 nyarán újra lesznek fesztiválok, és mindenki arról beszélt, milyen fellépők jönnek a Szigetre, én csak arra bírtam gondolni, muszáj eljutnom a Kurultájra. Évek óta terveztem, de vagy nem volt apropó, vagy közbejött valami, pedig a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző találkozója egészen különleges élmény.

Több száz élő állat (lovak, tevék, vadászmadarak) között mászkál több ezer, kézzel készített ruhába öltözött ember tíz különböző ország huszonhét népcsoportjából. Hagyománytisztelet és fantasy cosplay, kereszténység és spiritualitás, nacionalizmus és multikulti keveredik Bugac pusztán, ahol a magyarság jövőjéről és fajkeveredésről kérdeztük a résztvevőket. A riportot Sarkadi Zsolttal készítettük, akivel régóta szeretek együtt dolgozni, de most először cseréltünk, és ő fogta a kamerát.

Nem ez a legjobb és nem is a legfontosabb anyagom idén, de a legjobban ezt a videót szerettem csinálni.”

Meghalt a királynő, másnap repültünk Londonba

Egy csütörtöki nap volt, amikor kiderült, hogy nagyon beteg a királynő, és a Telexben felmerült, hogyha tényleg történik vele valami a következő napokban, akkor érdemes lenne kimenni, és cikkben, fotóban illetve videóban megmutatni, hogy hogy érinti Angliát az uralkodó halála.

Számomra váratlanul gyorsan már aznap este meghalt a királynő, innentől pedig felgyorsultak az események, össze kellett állítani a stábot másnapra, elhozni a technikát, megvenni a repülőjegyet, szállást foglalni – na meg kitalálni, hogy pontosan mit is fogunk csinálni Londonban.

Simor Danival ketten mentünk ki, akivel ugyan néha egy beletört csavaron is képesek vagyunk összeveszni, de az ilyen helyzetekben úgy működünk, mint Vin Diesel és Paul Walker a Halálos iramban 5-ben (persze azon biztos vitáznánk, hogy melyikünk melyik): az elmúlt években együtt voltunk az elárasztott Velencében, Londonban a brexit napján, ahol 24 óra alatt kellett leforgatnunk, megvágnunk, lefordítanunk egy videót, és sokszor még több órát utazni is ugyanebben a 24 órában – és ezek mindig úgy maradtak meg, mint a legintenzívebb, de a legjobb videós emlékeim.

London azért is egy izgalmas forgatási helyszín, mert ott még a voxpopot, azaz az utcán leszólított járókelők válaszaiból összeálló videót is szuper érzés csinálni: nagyon kevés a goromba és elutasító válasz, még akkor sem, amikor megtudják, hogy egy számukra ismeretlen magyar újságnak készítesz videót. Ráadásul sokszor az az ember érzése, mintha castingolnánk a megszólalókat, olyan kerek mondatokban fejti ki a gondolait a legtöbb járókelő.

A királynő halálának másnapján persze rengeteget késett a Londonba tartó gép, emiatt a videó nagy részét már sötétben forgattuk, minden cuccunkat folyamatosan magunkkal cipelve, de úgy érzem, hogy a végeredményben ez nem tett kárt, és szombat reggelre sikerült egy alapos, sok megszólalós és átélhető videóban bemutatni, ami elsőre tényleg nehezen volt elképzelhető: hogy egy politikus halála alapjaiban ráz meg egy világvárost, pártállástól, sőt, sokszor származástól függetlenül is.

Szexuális felvilágosítás a Telexen, első felvonás: sokkal fontosabb dolgokról kellene beszélni, mint a gyerekek nemváltó műtétjeiről

A Telexikon az az aprólékosan készülő animációs sorozatunk, amit a támogatóink nélkül nem igazán tudnánk elkészíteni: a sorozat szíve-lelke Fillér Máté, aki egyszemélyes zenekarként több héten keresztül vesz részt a szövegalkotásban, készíti az animációt, írja hozzá a zenét. A 2022-es animációs videóink közül Fillér Mátéhoz ez a videó állt a legközelebb:

„Régóta szerettem volna a szexuális oktatásról egy magyarázó animációt, mert itthon nagyon nagy szükség lenne ezen a terepen fejlődni, illetve érdekelt, hogy állunk kitekintve a régióban ezzel. De nagy kihívás volt, hogy egy nagyrészt még gyerekekről és gyerekeknek szóló szexuális témát hogyan mutat be az ember anélkül, hogy túl bugyuta legyen, túl száraz, vagy túl kioktató.

Másrészt ott volt a nemi szervek ábrázolásának a kérdése, aminél félő volt, hogy nem megy át a Youtube szűrőjén – de végül nem volt ezzel gond.

Ennek a Telexikonnak is én írtam a zenéjét de ezúttal kölcsön kértem Rendes Peti haverom gitár hangjait, hogy legyen benne egy kis ”coming-of-age-rock„ hangulat is. A videóba végül minden belefért, amit fontosnak éreztem, de ha tehetném, még ennél is jobban részletezném azt, hogy a környező országok iskoláiban pontosan milyen elemei vannak a szexuális felvilágosításnak.

A videó megjelenése után nagyon tetszett, hogy a kommentekben fiatalok és idősebbek is leírták a tapasztalataikat az iskolai felvilágosító órákról, ahol a jó és a rossz tapasztalatokat is megosztották.”

Szexuális felvilágosítás a Telexen, második felvonás: mi a jó abban, ha egy latexruhás nő kikötöz téged, és utána még el is ver?

A kikötözés, az elfenekelés és a szexuális fétisek magyarországi kultúrájáról szóló filmünket már nem fogadta ilyen jól a Youtube, mint a fenti animációs videónkat, és végül egy egyhetes feltöltési tiltást kaptunk jutalmul, aminek jó pár novemberi videónk nézettsége is az áldozata lett. Pedig az anyag pont, hogy nem a szex öncélú ábrázolásáról szólt – sőt, egyetlen szexuális aktus sem látható igazán jól a videóban.

A filmben pont azt akartuk megmutatni, hogy milyen vágyak, milyen bulik és milyen eszközök építik fel ezt a világot, de úgy, hogy eközben érzékenyen viszonyuljunk azokhoz a szereplőinkhez, akik az arcukat adták a dokumentumfilmünkhöz.

Szilágyi Máté mesélte el, miért állt neki két évvel ezelőtt ennek a videónak:

„Mindig érdekeltek azok a világok, amelyeket nem látunk a mindennapok során, mégis mellettünk léteznek nagyon közel. Nyilván sokan gondolkodnak el azon az utcán sétálva, hogy mi történhet a mellettük lévő épületben vagy lakásban: és hát egyes lakásokban, pincékben, szórakozóhelyeken, magukat fetisisztának nevezők élik meg nem szokványos vágyaikat.

Az, hogy Magyarországon létezik egy aktív BDSM-közösség, számomra újdonság volt, és nagyon érdekelt, hogy milyen emberek a tagjai, hogyan gondolkodnak a világról és saját magukról. Az utóbbi pár évben elmentünk forgatni több BDSM-buliba, ahol megismerhettem jó pár olyan embert, akik fel merték vállalni azt, hogy ők milyenek.”

A videót a youtube-os tiltás miatt egy alternatív videólejátszón publikáltuk, ahol közel 150 ezren indították el a filmet, és hosszas egyeztetés után végül a Youtube-ra is felkerült. A film fogadtatása pedig nagyon pozitív lett, rengeteg szuper visszajelzést kaptunk a közösség tagjaitól is, de még olyan nézőktől is, akiket eleinte kifejezetten taszított a BDSM világa.

Kijutás a megtámadott Ukrajnából

2022-ben a legnézettebb napunk február 25. volt, az orosz-ukrán háború kitörésének másnapja: aznap 729 ezer megtekintés született a Telex videóin. Február 24-én több kollégánk is elindult Ukrajnába, vagy épp a határra, ezért már 24. estére és aztán másnapra is rengeteg videónk készült a háború kitöréséről, a háború elől menekülőkről, a kihalt Kijevről.

Nehéz ennyi videóból egyet kiválasztani, de Simor Dániel végül azt választotta, amelynek a forgatása számára is a legmegterhelőbb volt:

„Eddigi életem egyik legmeghatározóbb hete volt, amit a háború elején Kijevben töltöttünk, és ebből is kiemelkedik a hazaút, a rátelepedő kiszámíthatatlansággal és kiszolgáltatottság érzésével. A háborúnak ebben a szakaszában az orosz hadsereg megszállva tartotta Kijev északnyugati elővárosait, és előfordult, hogy a fővárosba is behatoltak. A békeidőben hárommilliós városból tömegével menekültek nyugatra az életüket féltő emberek.

Három kollégámmal együtt vonaton jutottunk ki Kijevből egy nyugatra tartó vonaton. Hogy mikor indul?, merre?, kell-e jegy?, fel fogunk férni?, ezekre csak menet közben kaptunk választ, miközben sodródtunk az eseményekkel, mentünk a legkisebb ellenállás irányába, és közben egy apró kis ízelítőt kaptunk abból a sok szörnyűségből, amit egy megtámadott ország lakói átélnek.

Persze tudtuk, hogy mi hazafelé tartunk, az útitársaink pedig éppen elhagyják az otthonaikat és a megszokott életüket.”

Jó, de a Gyurcsány is mennyit ment Oroszországba?

A háború kitörése alaposan felkavarta a pártok kommunikációját a kampányban, de végül a Fidesz jóval sikeresebben vette az összes ezzel járó lavírozgatást. Simor Dániel nem sokkal azután, hogy hazajött Ukrajnából, a Parlamentben kérdezte a kormánypárti politikusokat arról, hogy most hogyan értékelik az oroszokkal való kapcsolatunkat:

„Ritka, hogy egy parlamenti anyagban ilyen sok vezető politikust sikerül megkérdeznünk valamiről, de aznap új köztársasági elnököt választottak, ezért mindenki ott volt, aki számít. Még Orbán Viktortól és Rogán Antaltól is volt lehetőségünk kérdezni, habár egyikük sem válaszolt érdemben, de parlamenti videósként a kérdésfeltevés ténye már önmagában is a himalájai hópárduc lefotózásához mérhető siker.

Tíz hónappal később kifejezetten érdekes visszanézni, hogy a fideszesek mit mondtak az orosz kapcsolatokat firtató kérdésekre a háború kezdetén.”

Az év legnézettebb videója: 19 percnyi tömény Orbán

Ezt az évet videós fronton (is) Orbán Viktor dominálta: vagy az, ha mondott valamit, vagy az, ha látványosan nem akart mondani semmit. Az év legnézettebb videója is a miniszterelnöknek köszönhető: 2022 az a ritka év volt, amikor kétszer is tartott sajtótájékoztatót, a győztes választás után (lásd a beágyazott videóban) és egyszer év végén.

Ami miatt emlékezetes volt ez az anyag, az pont a hosszának és a nézettségének egy érdekes összefüggése: már a videó jegyzetelése, és aztán a vágás során is látszott, hogy ebből nehéz lenne egy ötperces zanzát összerakni, de még egy tízperces verzióból is nagyon sok fontos kérdés és válasz maradna ki. Ezért végül egy közel húszperces verzió mellett döntöttünk, mert úgy gondoltuk, hogy a nézők nagyon is kíváncsiak Orbán Viktorra, de egy vágatlan, másfél órás videó túl sok, egy párperces, blikkfangos verzió túl kevés.

És látszik is, hogy a nézők ki vannak éhezve a miniszterelnökre, minden róla szóló, őt megkérdező videót szétnéznek, kommentelnek, idéznek. Ugyan arra is mindig százezrek kíváncsiak, hogyan hárít el egy kérdést a miniszterelnök – de még többen kíváncsiak arra, hogy mik a válaszai fontos, aktuális kérdésekre.

Dokumentumfilm az újra összeálló Kispál és a Borzról, amit borzasztóan kevesen néztek meg

A nyáron felmerült, hogy szuper lenne dokumentálni valahogy a tizenkét éve feloszlott Kispál sztoriját, ahogy újra összeállnak egy orfűi koncertre, és ki fognak adni egy lemezt is. Aztán ahogy belemerültünk a forgatásba, a zenekar tagjaival készült interjúkba, úgy lett egyre világosabb számunkra, hogy ebből valami jóval nagyobb és értékesebb dolog is születhet.

Ami miatt nekem igazán különleges lett a videó, hogy miközben folyamatosan halad a végső nagy meccs felé, ami maga az orfűi koncert, aközben az egész videót átlengi az a filmes toposz, amikor a tapasztalt rendőr/bérgyilkos/mélytengeri olajfúró visszatér még egy utolsó melóra, amely során átértékeli a korábbi életet, és megküzd a konfliktusaival.

Itt pedig a konfliktusokból volt bőven, a szereplők meglepően őszintén beszéltek a kamera előtt a belső vívódásaikról, az egymással való vitáikról, miközben egy különleges életmű és szakmai-baráti viszony köti össze őket évtizedek óta.

Aztán ezt a nagyon sok szeretettel és gondossággal készült anyag végül még az 50 ezres megtekintést sem érte el, úgyhogy aki még nem tette meg, annak mindenképp ajánljuk megnézésre ezt a terápiás videót az év végén!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!