Ezek voltak a kedvenc telexes videóink 2021-ben

2021. december 26. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az újság kezdetben papírra nyomtatott betűket jelentett, aztán a papírra kerültek képek, majd az egész egyre inkább felköltözött az internetre, és ma már lényegében alap, hogy videók formájában is megmutatjuk, mi történik a világban. A trend egyértelmű, az emberek a tévék helyett egyre inkább az interneten fogyasztanak közéleti tartalmakat, ehhez alkalmazkodva a Telexen is egyre több videót készítünk, és tervezünk a jövőben is.

De még így is lényegesen kevesebb videó van nálunk, mint cikk. Ezeknek a tartalmaknak az előállítása, gyártása sokkal több erőforrást igényel, mint egy átlagos cikk megírása, ezért a videókat sokszor kitüntetett figyelem veszi körül a szerkesztőségekben.

2021-ben szép év volt a videós csapatunk életében. Több mint 150 anyagot készítettünk, a tartalmaink közel 23 millió megtekintést hoztak, a legerősebb hónapunkban 3,5 millió alkalommal indították el a videóinkat. Az alábbi gyűjtésben azokat az anyagainkat emeljük ki, amelyek valamilyen szempontból különlegesek voltak nekünk, illetve amikre a legbüszkébbek vagyunk.

A most már 98 éves háziorvos

Az év egyik legnépszerűbb videóját a ma már 98 éves Dr. Körmendi Istvánról forgattuk. Mostanáig több mint 250 ezren látták és 10 ezren lájkolták YouTube-on, nem véletlenül. A még mindig praktizáló háziorvos különleges sztorijában nemcsak egy ember élete, hanem kis túlzással Magyarország egész XX. századi története benne van. A videót Pintér Luca, Marjanovic Mira és Lengyel-Szabó Péter készítették.

Orbán egykori víruslaborja

A koronavírus-járvány körüli hazai közbeszéd egyik meghatározó toposza volt sokáig, hogy a magyar kormány azt figyeli, mi történik Ausztriában. Februárban Körömi Csongor, Marjanovic Mira és Lengyel-Szabó Péter azért ment el Bécsbe, hogy megnézzék, hogyan kezelik a járványt nyugati szomszédunkban, kint élő magyarokkal beszélgetve pedig sok hasonlósággal, és fontos különbségekkel is találkoztak. Mivel az volt a cél, hogy minél aktuálisabb állapotot lehessen bemutatni, nem csak a vágással, hanem a forgatással is nagyon gyorsan kellett haladni, ezért a videóban szereplő rengeteg helyszínt, interjút vagy épp átkötő szöveget mindössze másfél nap alatt forgattuk le.

Az utolsó menekültek

Több évnyi pereskedés után végleg be kellett zárni a Magyarország déli határán felállított tranzitzónákat, miután az Európai Bíróság ítélete kimondta: jogtalanul tartják őrizetben Magyarországon az EU-ba érkező menekülteket. Földes András az utolsó két menekülttel forgathatott. Abouzar Soltani és fia, Armin másfél év raboskodás után is Magyarországon szerettek volna maradni, a rácsok mögött pedig egy díjnyertes filmet is forgattak. Közel ezer nap után apa és fia megkapták a menedékjogot.

A szemét útja a Tiszán

Évről évre rengeteg szemét érkezik hazánkba a Tiszán keresztül. A probléma fő forrása Kárpátalja, a megoldás azonban nem egyszerű. Nyilas Gergely, Simor Dániel, Lengyel-Szabó Péter, Szilágyi Máté, Fillér Máté, Kolozsvári Tímea és Bődey János rövid dokumentumfilmben mutatott be egy rendkívül komplex problémát. A stábból négyen utaztak ki a forgatásra még március elején: ötnapos ukrajnai útjuk úgy kezdődött, hogy probléma volt az autó papírjaival és a kikölcsönzött drónnal is, majd azzal zárult, hogy a négyfős forgatóstábból háromnak ételmérgezése lett. Végül a kisfilmmel a stáb Minőségi Újságírásért-díjat és a Hégető Honorka fődíját is megynyerte.

A clickbait, ami mindent vitt

Napjainkban nem könnyű feltalálni a spanyolviaszt, mert az emberiség történetében minden volt már, és annak az ellenkezője is. A Német Tamás nevével fémjelzett clickbait-sorozatot még az előző helyünkön kezdtük el csinálni, hogy aztán a Telexen robbanjon be igazán. Nem csoda, hogy annyira hiányzik az olvasóknak, hogy néhány napja még egy nagyon kedves remake-et is kaptunk tőlük.

Egyedi animációk

A magyar sajtóban szintén unikálisnak számít a Telexikon, amelyben Fillér Máté animációinak segítségével szerzőink igyekeznek érthetőbb tenni bonyolult összefüggéseket. Ezek az anyagok még az átlagos videóinknál is több időt vesznek igénybe, de úgy látjuk, megéri ennyi energiát beléjük fektetni. Előd Fruzsina identitáspolitikáról szóló anyaga mellett nagyon fontos volt Bolcsó Dániel közszolgálati anyaga, amelyben bemutattuk, hogyan működnek a vakcinák.

Az Annie Hall ihlette találkozások

Ha már közszolgálatiság, a Telexen számos anyagban feldolgoztuk az ország egyik legfontosabb pillanatnyi problémáját, az oltásokkal szembeni bizalmatlanságot. Kiemelkedő munka lett Szilágyi Máté és Lengyel-Szabó Péter videója, amelyben oltásszekptikusok beszélgettek Dr. Kemenesi Gábor virológussal. Az ötletet az adta, hogy elképzeltük, milyen lenne egy oltástagadóval vitatkozni, aztán eszünkbe jutott az Annie Hall jelenete arról, amikor a főhős képzeletében megjelenik az adott szakember, aki igazat ad neki a vitában – mi pedig arra gondoltunk, hogy ezt ne csak elképzeljük, hanem forgassuk is le.

0 és 5 fok között a Karmelitánál

Ebben az évben is számos politikai témájú videót készítettünk. Rendszeresen ott voltunk a Fehér Háznál, a Parlamentben, a Karmelitánál, vagy ahol éppen volt valami jelentős történés. A komplexebb témákat a Telex Magyarázó című sorozatunkban mutattuk be, ennek keretében foglalkoztunk Rogán Antal bujkálásával, Karácsony Gergely pályafutásának ellentmondásaival vagy éppen Orbán Viktor állami rádióinak adott interjúival is. A magyarázók közül talán a karmelitás volt a kedvencem, amely arról szólt, kik azok a nem hivatásos politikusok, akik rendszeresen felbukkannak a miniszterelnök környezetében. Ez egy hosszú és nehéz forgatás volt, hajnali kelésekkel, órákig tartó várakozásokkal, mindezt 0 és 5 fok közötti hőmérséklet mellett. A videóhoz pedig Simor Dániel lelkesedése mellett Szilli Tamás kreativitása is sokat hozzátett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!