988 nap után megkapta a menedékjogi védelmet a tranzitzóna két utolsó menekültje, apa és fia

2021. augusztus 30. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tranzitzóna utolsó két menekültjeként forgatott a Telex márciusban Abouzar Soltaniról és 12 éves fiáról, Arminról, akik összesen 553 napot töltöttek jogellenesen fogva tartva a röszkei tranzitzónában.

A Magyar Helsinki Bizottság legfrissebb beszámolója szerint most áttörést értek el Abozuar Soltani és fia ügyében: 988 nap után, augusztus 18-án ugyanis kihirdették, hogy menedékjogi védelmet kaptak.

„Isten áldja Magyarországot! Szeretem Magyarországot és a magyarokat. Két éve és nyolc hónapja várok erre. Nagyon köszönöm, hogy befogadtak és megkaptam menekültstátuszt” – ezt mondta a jegyzőkönyv szerint Abozuar Soltani, amikor kihirdették, hogy megkapta a menedékjogot.

A Helsinki Bizottság beszámolója szerint Abozuar Soltnai és fia minden tekintetben legálisan érkeztek Magyarországra. Iránban jó állása volt, egy egészségügyi szolgáltatónál dolgozott PR-osként és dekoratőrként, de mivel másként gondolkodott a világról, mint Iránban általában, zaklatták. Nem akart félni a véleménye miatt, ezért hagyta el az országot fiával.

A férfi 553 napot töltött fiával a tranzitzónában, egészen addig ott voltak, míg be nem zárták azokat. Addig is többször próbálkozott a menedékjog megszerzésével, de nem járt sikerrel, és most, a tranzitzónák bezárása után is még 15 hónapnak kellett eltelnie a hatóságok pingpongozása után, hogy megkapják a menedékjogot. Ez idő alatt még azt is megvizsgáltatta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, az OIF, hogy valóban ő e az apja a 12 éves Arminnak.

Az OIF végül augusztus 11-én megadta a védelmet, 18-án pedig kihirdette a döntést.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom