184 ezer levélszavazat érkezett eddig a Nemzeti Választási Irodához

2022. április 1. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

456 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választó szavazhat idén levélben az országgyűlési választáson és a népszavazáson azután, hogy előzetesen regisztráltak, és közülük mostanra 184 ezren már le is adták a levélszavazatukat, írja az MTI a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adatai alapján. 33 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 150 ezret pedig a külképviseleteken adtak le. Szerbiából több mint 38,5 ezer, Romániából kb. 18 ezer érvényes szavazási irat érkezett vissza péntekig.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók az országgyűlési választáson és a népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-ig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg, hozzájuk az NVI eljuttatta a szavazási levélcsomagokat.

Az NVI hétfőtől kezdve ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Azt nem tették közzé, hány azonosító nyilatkozatot ellenőriztek péntekig, csak azt, hogy eddig 86 655 érvényes szavazási iratot találtak.

A szavazók a szavazólapokat tartalmazó válaszborítékot az NVI-hez kell eljuttatniuk postán (bárhonnan ingyen), úgy, hogy az a szavazás napján 19 óráig megérkezzen. Térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is el lehet küldeni, ebben az esetben a külképviseleti szavazás lezárultáig kell megérkeznie a levélszavazatnak a címre. Az amerikai kontinensen szavazóknak figyelembe kell venniük, hogy az időeltolódás miatt a külképviseleti szavazás szombaton lesz.

A válaszborítékot le is lehet adni bármely külképviseleten március 19-től munkanapokon; a külképviseletek általában 8 óra és 16.30 között vannak nyitva, de Beregszászon, Ungváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Bukarestben és Szabadkán minden nap 6-22 óra között van erre lehetőség. A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

A magyar választási törvények a külföldön élők, illetve tartózkodók tekintetében kétféle választójogú állampolgárt különböztetnek meg: akik rendelkeznek magyarországi bejelentett lakcímmel, és akik nem. Előbbiek számára a részvétel lényegesen bonyolultabb, ők csak személyesen voksolhatnak a konzulátusokon, amíg utóbbiak postai úton is leadhatják a szavazatukat, viszont csak pártlistákra szavazhatnak, választókerületi egyéni jelöltekre nem.

Ahogy a Telex magyarázójában írtuk, a levélszavazatok leadása és ellenőrzése kritikus pontja a választás tisztaságnak. A Transtelex cikke szerint rengeteg a kiskapu, a rendszer pedig még azt sem képes kiszűrni, ha valakinek a borítékba zárt és elküldött szavazatát utólag kibontják és kicserélik a szavazólapját, vagy ha holtak nevében szavaznak.

Március 31-én az NVI is feljelentést tett egy ügyben: Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. A már kitöltött szavazólapok egyikén kivehető volt az ellenzéki koalícióra behúzott X, egy másikon valaki a Mi Hazánkra adta le voksát. Az ellenzék szerint lelepleződött a Fidesz választási csalása, a Fidesz szerint a baloldal gyújtotta fel a szavazólapokat, ahogy 2006-ban a tévészékházat is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!