Ki lesz a nagyobb nyertes Szegeden – két esélyes van a 2-esben?

2022. március 31. – 11:23

Ki lesz a nagyobb nyertes Szegeden – két esélyes van a 2-esben?
Csongrád-Csanád megye négy választókörzete. Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Csongrád-Csanád megye négy választókerületéből kettőben az utolsó napokig látványosan folyik a küzdelem a képviselőjelöltek között. A korábbi eredmények alapján az egyik, részben szegedi körzetben valószínű az ellenzéki győzelem, de a másik háromban még kétesélyes, hogy ki nyer.

Csongrád-Csanád megye 1-es választókörzetében hét jelölt indul, és elég valószínű, hogy az egyesült ellenzék politikusa, az MSZP-s Szabó Sándor szerzi meg a szavazatok többségét a fideszes Bartók Csabával szemben. 2018-ban az 1-es körzetben

  • Szabó Sándor (akkor MSZP–Párbeszéd) 23 730 szavazatot,
  • Bartók Csaba (Fidesz–KDNP) 19 595 szavazatot kapott,
  • a 3. helyezett pedig a jobbikos Tóth Péter volt, neki 6 046 voks jutott.

Tóth most nem indul, a Jobbik itt is az ellenzéki összefogás tagja.

Érdekesség, hogy Szabó Bálint, a kissé meghökkentő esetei miatt elhíresült szegedi önkormányzati képviselő – erről a tisztségéről korábban bejelentette a lemondását – szintén az 1-esben indul függetlenként.

A 2-es körzetben nehezebb megjósolni a várható eredményt. A Fidesz jelöltje most Mihálffy Béla, az összefogott ellenzéké Mihálik Edvin. Kiindulópontnak nézzük meg, 2018-ban hogyan alakult a 2-esben a szavazatok száma:

  • 1. B. Nagy László (Fidesz–KDNP) 26 276 szavazat
  • 2. Joób Márton (MSZP–Párbeszéd) 20 267 szavazat
  • 3. Fackelmann István (Jobbik) 6 576 szavazat.

A baloldali szavazatokat a kisebb pártokéval – amelyek 4700 voksot gyűjtöttek be, igaz, ebből 1121-et a Kétfarkú – és a Jobbikéval összeadva ellenzéki győzelem volna várható, de ez túlságosan leegyszerűsítő számítás. Részben amiatt, mert Fackelmann István, aki Ásotthalom alpolgármestere, azaz Toroczkai közvetlen munkatársa, azóta kilépett a Jobbikból, átállt a Mi Hazánkhoz. Vajon átviheti a korábbi szavazóit is Toroczkai mögé?

A megye 1-es és 2-es körzeténél is számításba kell venni, hogy mindkettőnek van Szegeden belüli része, és falvak is tartoznak mindkettőhöz.

1-es: Szeged egyik része, Deszk, Ferencszállás, Klárafalva, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván.

Egyébként az 1-es egy korábbi elemzésben szerepel a „A Fidesz tíz legnagyobb térképrajzolós bravúrja” között.

2-es: Szeged másik része, Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Röszke, Ruzsa, Üllés. Zákányszék, Zsombó.

Az indoklás nélkül eltűnt fideszes politikus

Mint látható, a 2-esben több a kisebb település, és ott van a hatezres lélekszámú Mórahalom városa is, amely a megyében jobboldali fellegvárnak számít, hiszen réges-régóta a fideszes Nógrádi Zoltán a polgármestere. 2018-ban a vidékiek voltak a királycsinálók: a 2-es körzet szegedi szavazói inkább a baloldali jelöltet támogatták, de a vidéki választók szavazataival a Fidesz nyert. Csakhogy akkor még a 2010 óta parlamenti képviselő B. Nagy László volt a Fidesz embere, most viszont ő szinte teljesen eltűnt a szegedi közéletből.

Az új jelölt Mihálffy Béla. Ő Szeged-Kiskundorozsma többször is megválasztott fideszes önkormányzati képviselője, tehát a városrészben kedvelt helyi politikus. Továbbá országszerte ismert lett, amikor kiderült, hogy Orbán Viktorral együtt kitűnően tud disznót vágni.

Vele szemben a momentumos Mihálik Edvint indította az Egységben Magyarország. Szintén önkormányzati képviselő, és Szeged Zöld város programért felelős tanácsnoka. Mondhatnánk, ha a fiatalok és a szegediek elég sokan elmennek szavazni, akkor várhatóan az ellenzék nyeri meg a 2-es körzetet is, ám ez nem ilyen egyszerű.

Hova állnak a régi jobbikosok?

Aki okozhat kellemetlenségeket mindkét oldalon, azaz elméletileg bárkitől vihet el reménybeni szavazatokat: a migráns- és oltásellenes Toroczkai László. A Mi Hazánk elnöke a 2-esben indul, hiszen Ásotthalom, ahol ő 2013 óta polgármester, ennek a körzetnek a része.

A Telex tudósítójaként néhány hónapja Kübekházán beszélgettem ott élő emberekkel arról, félnek-e a menekültektől, zavarja-e őket, hogy jönnek. Kiderült, hogy a megkérdezett falusaikat ez nem igazán érdekli, nem is beszédtéma náluk, és nem is látják a határon besurranó embereket, mert a rendőrök gyorsan elfogják az érkezőket. Kübekháza ebben azért érdekes hely, mert ott véget ér a szerb határon lévő kerítés, amit a román oldalra átsétálva ki lehet kerülni, és be lehet jutni Magyarországra, pontosan a hármas határnál lévő Kübekháza közelébe.

Az ellenük való kampánnyal már aligha lehet sok szavazót megnyerni, és mióta Putyin háborúja miatt Ukrajnából is jönnek a menekültek, az ő ügyük már egészen más megvilágításban mutatja meg a problémát. Ehhez tartozik, hogy Toroczkai kijelentette, ő valóságnak tartja, hogy Ukrajnában az USA és az oroszok között folyik a háború.

Nagy kérdés az is, hogy a korlátozó intézkedések megszűntével lehet-e sikeres kampánytéma az oltásellenesség, ami a felmérések szerint a Mi Hazánknak elég sok reménybeli szavazót hozott az elmúlt hónapokban.

A Mi Hazánk csatába küldi a politikában teljesen ismeretlen Lékó Juliannát – bár a fiát, Lékó Pétert, a sakk nagymesterét Szegeden sokan tisztelik –, de ő aligha adhat mattot az 1-es körzetben a többi jelöltnek.

Tekintély és találkozások

A pártok-pártszövetségek kedvelése, a vezetők személyisége, vagy a helyi képviselők ismertsége, illetve a körzeti jelöltek kampányban nyújtott teljesítménye alapján dönt a választó? Hogyan lehet őket meggyőzni?

Úgy látszik, a jobboldaliak és az ellenzékiek Szegeden is másként képzelik el, mit érdemes ilyenkor tenni. Mihálffy Béla Fb-oldalán gyakran látható, hogy milyen magas rangú fideszes politikusok, köztük miniszterek támogatják őt. Ezt a kártyát Mihálik Edvin is elő-előveszi és kiteszi az oldalára, ő persze az ellenzék húzóembereivel kampányol, az utolsó héten például Márki-Zay Péter tartott beszédet Szeged belvárosában.

Mihálik Edvin a Szegedi Klauzál téren a Márki-Zay Péterrel együtt tartott fórum után. Fotó: Móra Ferenc Sándor/Telex
Mihálik Edvin a Szegedi Klauzál téren a Márki-Zay Péterrel együtt tartott fórum után. Fotó: Móra Ferenc Sándor/Telex


Mihálik vidéken is sokszor járt: például a mórahalmi és a ruzsai hagyományos kirakodóvásárban, és más falvakban is találkozott utcai fórumon a remélt szavazókkal. A szegedi önkormányzat-rendezte „Családi napokon” is megjelent, ahol mindig van a kicsiknek ugrálóvár, arcfestés, és lovaskocsikázás vagy pónilovaglás, persze ingyen.

A Fidesz és az ellenzék kampányának másik alapvető különbsége, hogy Mihálffy általában utólag közölte, milyen nagyszabású találkozón volt. Ezzel szemben Mihálik Edvin előre jelezte, hol lehet vele találkozni. Emellett Mihálik nyílt vitára hívta Mihálffy Bélát, de a fideszes jelölt nem állt ki a szópárbajra. Közben Szeged belvárosában szorgos, de ismeretlen kezek néha leszedték itt-ott Mihálik plakátjait, és a helyükre Mihálffy képeit tették ki.

Mindenki átadott mindent, amit csak bírt

A Szeged-Kiskundorozsma városrész és Bordány falu közötti kerékpárút alig 4 kilométeres szakaszát sikerült kétszer is – persze külön – átadni a két, egymással szemben álló jelöltnek. Mihálffy szerint:

„Több évtizedes álma vált valóra a dorozsmaiaknak és bordányiaknak azzal, hogy elkészült a kerékpárút.”

A kerékpárutat egyébként Szeged önkormányzata saját és EU-forrásból építtette. Mihálffy avatott még fideszes polgármester kisvárosában kormányhivatalt és mezőőri szolgálatot is, az egyik faluban judo-csarnokot, a másikban meg konyhát – ezzel ott „régi álma valósult meg a pusztamérgesieknek”.

Mivel a Szeged körüli települések többségében fideszes vagy Fideszhez közelálló a polgármester, az átadási versenyt a kormányzati oldal nyerhette – persze a fejlesztések és a beruházások főként állami és EU-pénzekből valósultak meg –, a falvaknak alig van beruházásra költhető saját pénze. Mihálik Edvin Szegeden a Kárász utcai napvitorlákat adta át, és egy városon belüli útépítést is bejelentett. Ezek az események mindkettőjüknél képekkel bizonyítva láthatók a Facebook-on, ám kérdés, az internet, és azon belül a Facebook mennyire alkalmas az idősebb szavazók elérésére. A hét közepén pedig Botka László polgármester a saját Fb-oldalán – 72 ezer követője van – egy rövid videóban az ellenzékiek melletti szavazásra biztatott.

Természetesen a vonzó ígéretek most sem maradhattak el. Ennek legszebb példája, hogy Palkovics László miniszter helyszíni látogatásával fölerősítve a két fideszes jelölt újra megígérte a kormány nevében Szeged városának a 3. közúti hidat. Ezt Orbán Viktor 1998-tól kezdve már többször is beígérte – erről itt írtunk bővebben.

Mihálffy Béla és Bartók Csaba fideszes képviselőjelöltek Palkovics László miniszterrel (középen) a leendő híd helyén. Forás: Mihálffy Béla Facebook oldala.
Mihálffy Béla és Bartók Csaba fideszes képviselőjelöltek Palkovics László miniszterrel (középen) a leendő híd helyén. Forás: Mihálffy Béla Facebook oldala.

Mivel régóta megszokhattuk már, hogy a választási kampányokban hiábavaló fáradozás volna földhözragadt észszerűséget keresni, minden jelölt ott pompázik olyan eseményeken is, amelyekhez valójában semmi köze nem lenne – a logika szabályai szerint. Mihálffy Béla harangozta be azt, hogy új szervtámogató központ nyílik Szegeden a klinikai központban – bármit jelentsen is ez –, és Bartók Csabával együtt részt vett egy külföldi cég szegedi irodája megnyitásának bejelentésén is, amelyen Szijjártó Péter külügyminiszter személyesen ecsetelte, milyen nagyszerű dolog ez.

Gigászi küzdelem

Mindeközben Csongrád-Csanád megye 4-es választókörzetében gigászi a küzdelem: Lázár János és Márki-Zay Péter harcol egymással – erről itt lehet olvasni. A megyei 3-asban pedig Szűcs Ildikó szentesi önkormányzati képviselőt indította az ellenzék a fideszes Farkas Sándorral szemben, aki 1998 óta képviselő.

Ebbe a körzetbe sok falu, és néhány kisváros tartozik – aligha túlzás konzervatív szavazói többségről beszélni, ám a Jobbik akkori jelöltje, Szabó Zoltán Ferenc 2018-ban igen eredményes volt. Ő a második lett alig hat és félezres szavazatkülönbséggel, kb. annyit viszont kapott a többi ellenzéki, és ha most is hasonló lesz az arány, az ellenzék együtt akár győzhet is. Néhány szavazat is nagyon sokat számíthat.

Érdekesség, hogy a nagyvárosok közül Szegeden a legtöbb, 3 ezer az átjelentkező, aki nem a lakóhelye szerinti szavazókörben, hanem másik hazai településen szeretne szavazni. Ez jelentheti azt, hogy az egyetemisták egy része nem akar hazautazni szavazni – korábban volt, amikor Szeged belvárosában hosszú sorokban álltak az utcán a diákok a nekik a kijelölt fülkék előtt várva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!