Orbán Viktor azért nem áll ki Márki-Zay Péterrel vitázni, mert szerinte nem a főnököt indította el az ellenzék

2022. március 11. – 13:11

Orbán Viktor azért nem áll ki Márki-Zay Péterrel vitázni, mert szerinte nem a főnököt indította el az ellenzék
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk három héttel az országgyűlési választások előtt egyértelmű választ adott Orbán Viktor: nem áll ki vitázni az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kérdezte erről a miniszterelnököt csütörtökön a parlamentben, és telefonjával felvette a beszélgetést. „Azért, mert nem lesz” – indokolta a döntését Orbán, majd többszöri visszakérdezésre kijelentette, hogy azért nem lesz idén sem miniszterelnök-jelölti vita, mert szerinte az ellenzék nem a főnökét indította el.

„Ha elindították volna a főnöküket, az egy másik helyzet lenne” – fogalmazott a Fidesz elnöke Gyurcsány Ferencre utalva. A beszélgetést Tordai megosztotta a Facebook-oldalán, itt tudja megnézni:

Mint megtudtuk, a beszélgetésnek Zsigó Róbert államtitkár vetett véget, aki már közben is megpróbálta megakadályozni, hogy Tordai felvegye telefonjával Orbánt. Zsigó a kezével takarta el egy rövid időre a kamerát.

„Ez nyilván egy közepesen rafinált csapda. Ha azt mondanánk, hogy jó, akkor vitázzon Gyurcsány Ferenccel, azzal elismernénk, hogy ő a főnök, miközben ő csak az egyik ellenzéki párt elnöke. A megválasztott közös miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter, és Gyurcsány Ferenc semmilyen módon nem főnöke” – mondta Tordai Bence arra a kérdésünkre, hogy ő látná-e értelmét annak, hogy a DK elnöke kiálljon egy vitára a miniszterelnökkel.

A Párbeszéd képviselője szerint Orbán válasza csak egy olcsó kifogás. „Mi is jöhetnének azzal, hogy mi sem a főnöket hívtuk, mert az Putyin lenne, de szerintem ez nem az a színvonal, ami méltó lenne az ügy komolyságához” – tette hozzá. Azt is mondta, hogy minden rendes országban van miniszterelnök-jelölt vita a választás előtt. Mivel Fidesz már a harmadik választásnak megy neki program nélkül, legalább néhány kérdésre kénytelen lenne válaszolni a párt miniszterelnök-jelöltje egy ilyen vitán.

A decemberi kormányinfón Orbán Viktor azzal hárította el a vitára vonatkozó kérdést, hogy kampánykérdéssel csak a kampányban, ötven nappal a választás előtt kezd el foglalkozni. „Amikor odaérünk a folyóhoz, akkor át is megyünk a hídon” – mondta a Telexnek arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy lesz miniszterelnök-jelölti vita tavasszal.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt januárban hívta ki Orbánt egy nyílt vitára, a Fidesz azonban sokáig kitérő válaszokat adott a felvetésre. Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója később azt mondta: Gyurcsány a főnök, és beosztottal nincs értelme vitatkozni, de Dömötör Csaba is ezzel az érveléssel vezette ezt le hosszasan. „Hogyha ellenzék és kormánypártok közötti vitákban gondolkozunk, akkor egy Gyurcsány Ferenccel folytatott vitának lehetne értelme abban az esetben, ha nem lenne tapasztalatunk arról, hogy ő egy vita során a csillagokat lehazudja az égről” – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

„Én sok értelmét nem látom, hogy valaki Márki-Zay Péterrel vitatkozzon, mert Márki-Zay Péter általában összevissza beszél” – válaszolta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex kérdésére a februári kormányinfón. Ő ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy lesz vita, csak nem látta értelmét. „Várjuk meg, hogy érkezik-e megkeresés a baloldal első embere részéről” – mondta később a Demokratának adott interjúban arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenccel vitatkozna-e a miniszterelnök.

„Aki a gyávát megmenti, az maga is gyáva. Ez régi dakota közmondás. Én meg nem mentek gyávákat”

reagált Gulyás szavaira Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök a 2006-os kampány hajrájában szinte földbe döngölte Orbán Viktort a választási vitán. A Fidesz elnöke azóta nem állt ki miniszterelnök-jelölti vitára. A Telex Magyarázó videónk arról szólt, hogy várhatóan miért nem lesz vita – illetve hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy mégis legyen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!