Márki-Zay vitára hívta Orbánt, szerinte a miniszterelnök ki fog állni

2022. január 16. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzék meggyászolta a koronavírusban elhunytakat, a Fidesz meg csak mulatozott ezalatt – jelentette ki Márki-Zay Péter szokásos vasárnapi élő videójában.

A mostani Facebook-élőben kivételesen nem egyedül beszélt, hanem Simon Andrással, az ATV korábbi műsorvezetőjével, aki már a kommunikációs stábjában dolgozik. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje

  • a járványügyi intézkedésekről,
  • az ellenzéki népszavazási kezdeményezésről,
  • az élelmiszerárak befagyasztásáról,
  • és egy lehetséges miniszterelnök-jelölti vitáról beszélt.

Járványkezelés és felelősök

Márki-Zay gyászolós-mulatozós kijelentésével kapcsolatban Simon pontosított, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arra a kormányülésre utalt, amit szerdán tartottak, egy nappal azután, hogy kedden bejelentették: elérte a negyvenezret a koronavírus áldozatainak száma.

Márki-Zay a járványkezelés kritikájával folytatta a beszélgetést. Arról beszélt, hogy szerinte a világ 197 országából 193 jobban kezelte a koronavírus-járványt, mint a magyar kormány.

„Amikor lopni lehetett, akkor Szijjártó Péter volt a felelős” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy ki lehet a kormányon belül felelős a járványkezelésért. Hozzátette: Pintér Sándor belügyminiszter számára is üzlet volt az egészségügy. Szerinte Pintér rákényszerítette az egészségügyi dolgozókat, hogy úgy dolgozzanak, ahogy megmondják nekik, rendes fizetés nélkül.

„De nyilván egy lágerben más motivációs eszközök vannak, mint egy demokratikus, piacgazdasági országban” – mondta a bérekkel kapcsolatban.

Népszavazás, április 3. és csirke far-hát

Rendkívül jól áll az ellenzéki népszavazásra való aláírásgyűjtés, és napokon belül meglehet a szükséges mennyiség – mondta Márki-Zay az ellenzéki és Kétfarkú Kutyapártos szervezésű Fudan Egyetem kampusza elleni népszavazással kapcsolatban. Az ellenzék biztonság esetére a legális határnál több aláírást, nagyjából 230 ezer szignót szeretne gyűjteni.

Arról is beszélt, hogy szerinte Orbán Viktor és Gulyás Gergely nyilvánvalóan igyekszik ellehetetleníteni, hogy az ellenzéki kezdeményezést a gyermekvédelminek nevezett népszavazással és az országgyűlési választással együtt lehessen lebonyolítani. Ettől függetlenül kérik a kormánytól, hogy időben hitelesítsék az aláíróíveket.

A héten Áder János kitűzte az országgyűlési választásokat április 3-ra. Márki-Zay ezzel kapcsolatban azt mondta, nem érte őket váratlanul, hogy ekkorra időzítették, mert a Fidesznek az érdeke, hogy minél hamarabb megtörténjenek a választások.

A miniszterelnök-jelölt a héten bevezetett hatósági árat sem hagyta szó nélkül. „Szánalmas amikor Magyarország harminc évvel a rendszerváltás után oda tér vissza, ahonnan elindult: a hatósági árszabályozáshoz” – mondta. Szerinte a kiskereskedőkre kényszerített árstop következménye az áruhiány és a minőségromlás lesz, ahogy azt a rendszerváltás előtt is tapasztalni lehetett.

Vitára hívta Orbánt

Az élő adás vége felé felmerült a miniszterelnök-jelölti vita témája is feljött. Márki-Zay Péter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy biztos benne, hogy Orbán Viktor ki fog állni ellene vitázni, mert szerinte sem a párttársaival, sem a szavazóival sem teheti meg, hogy távol marad. Azt mondta, hogy ezt akár kihívásnak is lehet venni.

Nem sokkal az élő adás után Márki-Zay a Facebook-oldalán is közzétette, hogy vitára hívja Orbán Viktort. „Vitassuk meg, hogyan képzeljük a gazdaság, az egészségügy vagy a migráció jövőjét, hogy kiderüljön, ki mit tett valójában, és mit gondol közös otthonunkról, Magyarországról!” – írta a bejegyzésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!