Gulyás Gergely szerint nem kizárt a külföldi beavatkozás a választásokba, de annak nem lenne döntő jelentősége

2022. február 9. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja kizártnak, hogy külföldről beavatkoznak az áprilisi országgyűlési választás kimenetelébe, ám szerinte ennek nem lenne döntő jelentősége, „hiszen edzettek vagyunk már” – szemlézi az MTI a miniszterrel a Demokratában megjelent interjút. Gulyás szerint a nyugat-európai elit a legszívesebben önmagát látná Magyarország hajójának kormányánál.

A napokban írtuk meg, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) teljes körű választási megfigyelő misszió küldését javasolta az április 3-i országgyűlési választásra, amire Varga Judit korábban úgy reagált, szabad, tiszta és demokratikus lesz a választás, ha az EBESZ megfigyelői nem próbálnak beavatkozni.

Gulyás arról is beszélt az interjúban, hogy a kormánypártok olyan kampánnyal készülnek, amely világossá teszi, hogy az országgyűlési választásnak rendkívüli tétje van: szerinte az elmúlt bő egy évtized eredményeit és az azt megelőző szűk egy évtized kudarcait képviselő pártok állnak egymással szemben.

A miniszter azt is mondta, hogy nem lát rá esélyt, hogy lesz miniszterelnök-jelölti vita. „Aligha érdemes olyasvalakivel vitatkozni, aki összevissza beszél, és még egy esetleges győzelem esetén sem dönthet érdemben az ország sorsáról” – fogalmazott. Arról, hogy Gyurcsány Ferenccel vitatkozna-e a miniszterelnök, úgy nyilatkozott: „várjuk meg, hogy érkezik-e megkeresés a baloldal első embere részéről”.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt kihívta Orbánt egy nyílt vitára, de a Fidesz egyelőre elkerülő válaszokat ad a felvetésre. A jelenlegi kormányfő Horn Gyulát nagyon fiatalon legyőzte, Medgyessy a torkán akadt, Gyurcsány viszont a 2006-os kampány hajrájában szinte földbe döngölte Orbán Viktort, akit lassan egymillió szavazó nem látott éles vitahelyzetben. A Telex Magyarázó videónk arról szól, hogy várhatóan miért nem lesz vita – illetve hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy mégis legyen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!