Varga Judit: Szabad, tiszta és demokratikus lesz a választás, ha az EBESZ megfigyelői nem próbálnak beavatkozni

2022. február 7. – 08:18

Varga Judit: Szabad, tiszta és demokratikus lesz a választás, ha az EBESZ megfigyelői nem próbálnak beavatkozni
Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart az Igazságügyi Minisztériumban 2021. november 11-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Sok szeretettel várjuk Magyarországra az EBESZ megfigyelőit!” Így reagált Varga Judit igazságügyi miniszter arra a hírre, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) teljes körű választási megfigyelő misszió küldését javasolja az április 3-i országgyűlési választásra.

„A baloldal már affektál a hír hallatán, miközben nincs ezzel semmi gond” – írja Facebook-oldalán az igazságügyi miniszter arról, hogy 218 választási megfigyelő érkezik az országba. Az elmúlt években is jelen voltak hasonló missziók Magyarországon, és mi is küldünk megfigyelőket más országokba – fogalmaz Varga, aki szerint ez egy „bevett szokás, rutin”.

„Egy dolog biztos: egy szabad, tiszta és demokratikus választásnak lehetnek majd szemtanúi az EBESZ munkatársai, viszont ez csak akkor valósulhat meg teljes mértékben, ha missziójuk során nem próbálnak beavatkozni a magyar választásokba.”

„Bízunk abban, hogy látogatásuk ideológiai és politikai elfogultságtól mentes lesz.”

Az EBESZ javaslata értelmében 18 hosszú távú megfigyelő érkezik Magyarországra, hozzájuk csatlakozik majd 200 olyan megfigyelő, akik röviddel április 3-a előtt érkeznek, és a választások után néhány nappal távoznak.

Az EUrologus szerint teljes körű megfigyelésre az uniós államok közül eddig egyedül Bulgáriában volt példa.

A magyar kormány meghívására az EBESZ képviselői januárban tanulmányozták a hazai választásokkal kapcsolatos jogszabályokat, intézményi struktúrákat. Találkoztak az állami szervek képviselőivel, ellenzéki és kormánypárti politikusokkal, újságírókkal és a civil társadalom képviselőivel. Ezek alapján vonták le azt a következtetést, hogy nem elegendő csak a választások környékére összpontosítani a megfigyelő missziót, hanem már egy hónappal korábban megjelennek a szervezet képviselői.

Az aggályok között említették a jelentésben a nem Magyarországon élő szavazók szállításának lehetséges megszervezését és a szavazatvásárlást, különösen a kiszolgáltatott csoportok, például a romák és a vidéki közösségek körében. Megemlítik azt is, hogy az EBESZ korábbi ajánlásaival ellentétben a legutóbbi választások óta gyakorlatilag nem változtak a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályok. Kifogásolták a választási panaszok felülvizsgálatának folyamatát is, a nyilvános meghallgatás hiányát.

A 2018-as országgyűlési választások megfigyelésében az EBESZ „korlátozott misszióval” vett részt, noha hazai civil szervezetek már akkor is kezdeményezték a teljes körű megfigyelést. Idén januárban 20 magyar civil szervezet kérte, hogy az EBESZ folytasson teljes körű választási megfigyelést az április választás alatt. A civilek többek között a választási szabályok és a választókerületek módosítása, az állami pénzek kormánypárti kampánycélokra fordítása, a megfélemlítő, idegen- és LMBTQ-ellenes retorika felfokozása, a médiapiac kormánypárti leuralása, valamint a választási szervek megszállása miatt látják veszélyben a választások tisztaságát.

Az országgyűlési választást április 3-án tartják, egy napon a kormány által által „gyermekvédelminek” nevezett népszavazással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!