A sorsoláson eldőlt, hogy az ellenzéki pártszövetség listája lesz az első a szavazólapon, a Fideszé pedig az utolsó

2022. február 26. – 23:32

A sorsoláson eldőlt, hogy az ellenzéki pártszövetség listája lesz az első a szavazólapon, a Fideszé pedig az utolsó
Tóta Áronné és Fábián Adrián, bizottsági tagok ismertetik az országos listák szavazólapi sorrendje sorsolásának eredményét az NVB ülésén 2022. február 26-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A szombat délutáni határidőre 7 pártlistát és 12 országos nemzetiségi listát jelentettek be a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB délután ki is sorsolta, hogy a szavazólapon milyen sorrendben szerepelnek majd a listák – írja az MTI.

A párt- és a nemzetiségi listák sorszámát – adminisztratív okok miatt – egy sorsolással húzták ki, de a pártlistákon természetesen nem szerepelnek majd az országos nemzetiségi önkormányzatok. Kiemeltük a pártlistákat.

  1. DK – Jobbik – Momentum – MSZP – LMP – Párbeszéd
  2. Országos Örmény Önkormányzat
  3. Magyarországi Románok Országos Önkormányzata
  4. Normális Élet Pártja
  5. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  6. Országos Horvát Önkormányzat
  7. Megoldás Mozgalom
  8. Ukrán Országos Önkormányzat
  9. IMA – A Mi Pártunk
  10. Országos Ruszin Önkormányzat
  11. Országos Szlovák Önkormányzat
  12. Mi Hazánk Mozgalom
  13. Bolgár Országos Önkormányzat
  14. Országos Lengyel Önkormányzat
  15. Országos Szlovén Önkormányzat
  16. Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
  17. Szerb Országos Önkormányzat
  18. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt
  19. Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata

A Mi Hazánk Mozgalom, a Fidesz, az Egységben Magyarországért és az MKKP listáját már hivatalosan is nyilvántartásba vette az NVB, a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom, az oltásellenes Gődény György-féle Normális Élet Pártja és az IMA – A Mi Pártunk listájától vasárnap döntenek.

Ahogy azt ebben a cikkünkben is írtuk, az IMA – A Mi Pártunk szinte biztosan nem lesz ott a szavazólapon. A választási iroda honlapja szerint szombat estig csak 10 jelöltjüket vették nyilvántartásba. A választási törvény másfél évvel ezelőtti módosítása után viszont idén már csak az a párt állíthat országos listát, amely 14 megyében, legalább 71 választókerületben tud jelöltet indítani.

A Fidesz országos listájáról itt és itt írtunk, az ellenzéki pártszövetség listájával pedig ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

Az országgyűlési választáson nemzetiségi listát akkor állíthatnak az országos nemzetiségi önkormányzatok, ha közgyűlésük erről január 31-ig döntött. Továbbá szükséges volt a listaállításhoz a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása. Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése azonban a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthatott nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!