Gattyánék és Gődényék is leadták az országos listájukat

2022. február 26. – 18:44

Másolás

Vágólapra másolva

Hét országos pártlistát jelentettek be a szombat délután négy órai határidőig a Nemzeti Választási Bizottságnál – írja az MTI.

Az NVB elsőként a Mi Hazánk Mozgalom országos listáját vette nyilvántartásba a hét közepén, a szombat délutáni határidőig még további hat párt vagy pártszövetség adta le az országos listáját. Pénteken az Egységben Magyarországért (DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd), majd szombaton

  • a Fidesz-KDNP,
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Gattyán György pártja, Megoldás Mozgalom,
  • az oltásellenes Gődény György-féle Normális Élet Pártja és
  • egy ismeretlen párt is: az IMA – A Mi Pártunk.

Utóbbi azonban hiába adta le a listáját, nem fog tudni országos listát állítani. A választási iroda honlapja szerint ugyanis szombat estig csak 10 jelöltjüket vették nyilvántartásba. A választási törvény másfél évvel ezelőtti módosítása után viszont idén már csak az a párt állíthat országos listát, amely 14 megyében, legalább 71 választókerületben tud jelöltet indítani.

Az ajánlóíveket péntek délutánig kellett leadni, és azok ellenőrzése még nem zárult le. Négy évvel ezelőtt 40 pártlistát jelentettek be, de a szavazólapon végül csak 23 szerepelt.

Az IMA pártról részletesebben is írtunk abban a cikkünkben, amelyben a biznisz pártokat szedtük össze. „A magyarországi nemzeti, etnikai és nemzetiségi identitásukat vállaló emberek gazdasági, kulturális, szociális, etnikai értékeinek megerősítése, a hagyományok megőrzése, a nemzetiségi nyelvek ápolása, értékeinek megismertetése, a közhatalom gyakorlásban való aktív részvétel szándékával. A kisebbségek érdekképviselete, így a nők politikai önérvényesítésének és érvényesülésének elősegítése is” – a hivatalos bejegyzési leírás szerint igen sokrétű a párt célja, amit 2018 januárjában jegyeztek be. Facebook-oldalának 496 követője van, és utoljára taval augusztusban posztoltak, de a honlapjuk még ennél is kezdetlegesebb.

A párt elnöke Száva Vince, az egykor maffiacsaládként hivatkozott Száva család tagja. A család saját magáról azt állította, hogy a rendszerváltás után egy őrző-védő magánnyomozó céget alapítottak, amit aztán szórakozóhelyek és üzletemberek is igénybe vettek. Szávának korábban is volt már egy pártja, a Magyarországi Kisebbségek Pártja, ami a roma szavazatokat akarta bevonzani a 2014-es választások előtt. Ekkoriban egy ideig az MSZP-vel is egyezkedtek.

A különféle pártok mellett Száva életében biztos pontnak tűnik a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesület, aminek ő az elnöke. Az egyesülettel például 2020 nyarán vonultak ki az Országos Roma Önkormányzat VII. kerületi, Dohány utcai székházához, miután a Mi Hazánk is tüntetett ott a Deák téri kettős gyilkosság után. Száva maga egyébként eléggé aktív az interneten, napjában többször is posztol a Facebookjára, de még a Youtube-csatornájára is – például arról, hogyan ünnepelte a Valentin-napot a Dunán.

A Nemzeti Választási Bizottság szombati ülésén hivatalosan is nyilvántartásba vették a Fidesz, az Egységben Magyarországért és az MKKP listáját, a többiről vasárnap döntenek.

A Fidesz országos listájáról itt írtunk, az ellenzéki pártszövetség listájával pedig ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!