Mager Andrea még bejuthat a Fidesz listájáról, Szentkirályi Alexandra már nem valószínű

2022. február 26. – 22:07

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délután nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság a Fidesz-KDNP országos listáját. Az első ötven nevet már pénteken megosztotta a párt, a teljes, 279 nevet tartalmazó lista viszont csak szombat este került fel a választási iroda honlapjára.

Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László, Mátrai Márta és Gál Kinga neve lesz rajta a szavazólapon, de az első ötvenben Rogán Antal mellett Gulyás Gergely, Varga Mihály, Szijjártó Péter és Varga Judit is ott van.

A jelenlegi felmérések szerint nagyjából 40-50 listás mandátumot nyerhet a Fidesz a választáson. Az egyéni győztesek az egyéni választókerületekből jutnak be, ilyenkor a listán utánuk következő eggyel előrébb ugrik a sorban. 2014-ben a Fidesz–KDNP 37 mandátumot szerzett listáról, de mivel sok volt az egyéni győztes, a lista a 65. helyig ment el. Négy évvel ezelőtt még L. Simon László is örülhetett, aki a lista 75. helyéről jutott be a parlamentbe.

Az 52. helyről még szinte biztosan bejuthat a parlamentbe Láng Zsolt, volt II. kerületi polgármester, aki jelenleg a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Az előttük lévő egyéni jelöltek miatt szintén nem kell nagyon izgulnia Pesti Imrének (54.), Kerényi János (56.) és Ferencz Orsolyának (58.).

Először lehet tagja a parlamentnek Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. A miniszter a 64. helyen van a Fidesz listáján, négy évvel ezelőtt csak 191. volt. Jól jelzi ugyanakkor a kormányon belüli erőviszonyokat, hogy a többi miniszter jóval előrébb, a 20-30. helyen kaptak helyet.

Mager Andreánál is hátrébb került Nagy István agrárminiszter, aki a 104. Ő azonban egyéniben nagy eséllyel számíthat mandátumra, a mosonmagyaróvári választókerületben (Győr-Moson-Sopron megye 5.) négy éve a szavazatok 54,85 százalékával nyert.

Nem túl valószínű, hogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tagja lesz a következő parlamentnek, csak a 82. helyen találjuk az ő nevét. 27 olyan jelölt van előtte a listán, akik egyéniben is indulnak, ám ha ők mind hozzák a körzetüket, Szentkirályi még mindig csak az 55. Hatalmasat kell nyernie a Fidesznek ahhoz, hogy a kormányszóvivő parlamenti képviselő legyen. Így is jóval előrébb van a listán, mint négy éve, amikor a 149. helyet kapta meg.

Négy hellyel előzte meg Szentkirályit Széles Diána, debreceni alpolgármester, akinek a nevét „a fiatal és fantasztikus női vezetők” között külön is kiemelte Orbán a Fidesz őszi kongresszusán. Hatalmasat esett vissza a legutóbbi listához képest Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelőskormánybiztos: 2018-ban a 73. helyről került a parlamentbe, most csak a 206.

Az egyéniben induló jelöltek között is találunk pár olyan nevet, akik régóta meghatározó szerepet töltenek be a kormánypártban, idén mégis meglehetősen hátra szorultak a Fidesz listáján. Őket valószínűleg ezzel a lépéssel is arra sarkallja Orbán, hogy hozzák az egyéni – billegőnek számító – körzetüket:

  • Tuzson Bence (Pest megye 5.): 102. (2018: 60. helyen volt)
  • Rétvári Bence (Pest megye 4.): 109. (2018: 43. helyen volt)
  • Zsigó Róbert (Bács-Kiskun megye 6.): 112. (2018: 53. helyen volt)
  • Hoppál Péter (Baranya megye 2.): 148. (2018: 45. helyen volt).

Ahogy az várható volt, nem került fel a listára a Fidesz három országgyűlési képviselője, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban. Boldog István, Völner Pál és Simonka György nem lesz tagja a következő parlamentnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!