Orbán a választásokig várna a Liszt Ferenc repülőtér visszavásárlásával

2021. december 13. – 21:20

Másolás

Vágólapra másolva

A V4-Franciaország csúcstalálkozó – amely miatt Emmanuel Macron Budapestre látogatott – utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktort arról kérdezte a Bloomberg újságírója, hogy nem szükséges-e jelenleg a kormányzati költségeket visszafogni, például most van-e itt az ideje, hogy a kormány megvegye a Liszt Ferenc repülőteret, írja a HVG.

A miniszterelnök válaszában kitért arra, hogy bár „az eurózóna egy igen langyos, kellemes és cozy hely, ahol a stabilitási és növekedési paktum mondja meg, hogy mit kell csinálni”, a magyar gazdasági helyzetet jelentő piac „azonban hideg és kegyetlen hely, nekünk ott kell helytállnunk”.

„Egyelőre úgy látom, hogy ezt az üzletet, a reptér visszavásárlását a választások előtt semmiképpen nem célszerű nyélbe ütni tekintettel az inflációra és a nemzetközi pénzügyi helyzet bizonytalanságára. Megvárjuk a választásokat, és majd utána döntünk erről.”

-fogalmazott Orbán. Novemberben átvilágítási folyamat kezdődött a Budapest Airportnál, a Reuters ekkor azt írta, ez lehet az első lépése annak, hogy a repteret valóban eladják a magyar állam által vezetett konzorciumnak. Orbán már októberben arról beszélt, hogy a magyar kormány bármelyik pillanatban visszavásárolhatja a Liszt Ferenc repülőteret. A magyar kormány állítólag 4,44 milliárd eurót, azaz átszámítva 1600 milliárd forintot kínált a Budapest Airport többségi tulajdonáért a legnagyobb részvényesnek, az AviAlliance GmbH-nak. A cég novemberben bejelentette, hogy a magyar kormány által vezetett konzorcium felülvizsgált, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a repülőtér megvásárlására.

Arról, hogy milyen stratégia lehet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlása mögött, megéri-e egyáltalán a repterekbe fektetni a Covid-járvány közepén, és mit lehet tudni a mostani tulajdonosokról, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A V4-Franciaország csúcstalálkozóról itt olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!