Orbán: A magyar kormány bármelyik pillanatban visszavásárolhatja a Liszt Ferenc repülőteret

2021. október 18. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a szerbiai Ludason arról beszélt hétfőn, hogy a magyar kormány bármelyik pillanatban visszavásárolhatja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, írja az MTI. „Az a helyes, hogyha az egyetlen igazán komoly nagy nemzetközi repterünk magyar kézben van, ezért helyes is visszavásárolni, és a gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk tenni. A vásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat”. Orbán szerint ha állami kézbe kerül a repülőtér, olyan fejlesztések történhetnek majd, amelyek két-három osztállyal felértékelik a repülőteret és így egész Budapestet is.

A magyar kormány idén nyáron tett először ajánlatot a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportra, de azt elutasították a tulajdonosok. A Bloomberg értesülései szerint akkor a kormány a piacinál alacsonyabb áron akarta megszerezni a repteret. A napokban azonban arról írtak, hogy újabb ajánlattal állt elő a kormány, ezúttal 4 milliárd eurót, azaz 1400 milliárd forintot ajánlottak a Budapest Airportért, és a tulajdonosok valószínűleg elfogadják az ajánlatot. Ha így lesz, akkor még az áprilisi választások előtt megköthetik az üzletet. A külföldi lapok mellett a Telex is úgy tudja, hogy a magyar állam vezette konzorciumban az Indotek (Jellinek Dániel milliárdos vállalkozó cége) és a Mol Nyrt. is benne lehet.

A BA legnagyobb tulajdonosa jelenleg a német székhelyű Avi Alliance. A cég a Budapest Airport tulajdonjogának 55,44 százalékát birtokolja. A Budapest Airport Zrt. részvényeinek 23,33 százaléka a szingapúri GIC befektetési alap leányvállalata, a Malton tulajdona, a maradék 21,23 százalékot pedig a Caisse de dépôt et placement du Québec nevű, ugyancsak kanadai nyugdíjalap birtokolja. Az AviAlliance öt repülőtér, köztük a hamburgi, a düsseldorfi és az athéni üzemeltetésében rendelkezik érdekeltséggel.

A Budapest Airportot 2005-ben privatizálta az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.). A megállapodás szerint a brit BAA International Ltd. a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz egy szavazatnyi tulajdoni hányadát vette meg. 2010 után a Fidesz-kormány jelezte visszavásárlási igényét, ám 2011-ben végül inkább a maradék, kisebbségi részesedésétől is megvált 36 milliárd forintért. A kormány ugyanakkor később sem tett le a visszavásárlásról. Tavaly novemberben a kormány blokkolta a Budapest Airportot abban, hogy sürgősségi hitelt vehessen fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) koronavírus miatt felállított sürgősségi alapjától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!