Ungár Péter vezeti az LMP ellenzéki listán belüli listáját

2021. december 12. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén zajlik az LMP tisztújító kongresszusa, melynek során a listahelyekről is szavaznak a küldöttek. A párt közleménye szerint az első 5 helyről már megszületett a döntés. A közös ellenzéki listán

  • az LMP listavezetője Ungár Péter, az LMP országos elnökségének titkára,
  • második helyen Kanász-Nagy Máté az LMP társelnöke,
  • a harmadik Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője,
  • negyedik Bakos Bernadett az LMP kőbányai önkormányzat képviselője,
  • ötödik helyre pedig Ferenczi István az LMP kispesti önkormányzati képviselője került.

A listavezető Ungár Péter közel volt hozzá, hogy közös ellenzéki színekben elindulhasson egyéni jelöltként Szombathelyen, de végül a DK-s Czeglédy Csaba hajszállal megverte.

A párt érvelése szerint annak érdekében, hogy az LMP-frakció a lehető legerősebb legyen, a listán nem szerepelnek azok, akik az előválasztás eredményeképpen egy az egyben felveszik a küzdelmet a kormánypárti indulókkal: így a potenciálisan befutó listás helyekről lemarad Dr. Schmuck Erzsébet, Csárdi Antal és Hohn Krisztina – nekik meg kell nyerniük az egyéni körzeteiket, ha a parlamentben akarnak ülni a következő ciklusban.

Az ellenzéki előválasztáson eldőlt, hogy Schmuck (aki az LMP egyik társelnöke és a legutóbb listáról jutott be) most Pest 9-ben indul (ez Nagykáta térsége), Csárdi Antal Budapest 1-ben (Várnegyed és belváros), ahol jelenleg is ő az egyéni országgyűlési képviselő, Hohn Krisztina pedig (aki a Gémes György-féle Új kezdet elnöke, de jelenleg is az LMP frakciójában ül) Pest 6-ban méretteti meg magát.

A közös ellenéki lista jövő év elején állhat össze, mostanáig az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd saját sorrendje vált nyilvánossá. Ebben a cikkünkben végigvettük, miért is okoz fejtörést a listaállítás, ami alapjaiban befolyásolhatja, hogy ki mekkora frakcióra számíthat jövő tavasztól.

Frissítés: délután 4-re az 6-10. listás helyről is megszületett a döntés, ez így alakul:

6. Tetlák Örs

7. Szendefy Mária

8. Tóth Áron

9. Kendernay János

10. Bruder Márton

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!