Fekete-Győr lesz a Momentum parlamenti listavezetője a választásokon

2021. október 24. – 20:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a bizalmi szavazást elbukta, és már nem a Momentum elnöke, ennek ellenére mégis Fekete-Győr András vezeti a párt parlamenti listáját, írják közleményben.

Az ellenzék 106 egyéni jelöltje már megvan a jövő évi országgyűlési választásokra, ezen felül 93 országgyűlési képviselőt országos listán választanak az állampolgárok.

A Momentum közleménye szerint a mostani döntésük „a közös lista tekintetében azt jelenti, hogy az ott szereplő momentumosok között az első helyen Fekete-Győr András szerepel majd”. A döntést azzal indokolják, hogy Fekete-Győr elnöksége alatt „lett a Momentum mozgalomból az ellenzék egyik legerősebb pártja, ez idő alatt került két momentumos az Európai Parlamentbe és több, mint 130 momentumos a magyar önkormányzatokba. A miniszterelnök-jelölti előválasztási eredményért András vállalta a politikai felelősséget, lemondott, de a Momentum iránti elkötelezettsége és a pártért tett munkája megkérdőjelezhetetlen, ezért döntött listavezetése mellett a Momentum Küldöttgyűlése”.

Fekete-Győr a Facebookra írta ki, hogy elfogadta a megbízást.

Fekete-Győr András lett az előválasztási küzdelem legnagyobb vesztese, a pártja népszerűségi indexéhez mérten váratlanul gyengén szerepelt az első fordulóban, húszezer szavazattal az ötödik lett az öt miniszterelnök-jelölt közül. Ennek megvoltak a maga előjelei: a párt kampányát, tárgyalási pozícióit belső torzsalkodások hátráltatták, a jelöltséghez szükséges aláírások nyögvenyelősen gyűltek össze, Fekete-Győr nyilvános szereplései pedig nem minden esetben sikerültek jól. Az aláírásgyűjtésből az is kijött, hogy sok Momentum-szimpatizáns sem a pártelnököt szeretné látni közös jelöltként, innentől kezdve inkább csak az volt a kérdés, mennyire hasal el a végén a jelölt. Azt, hogy a momentumosok nem elégedetlenkedtek ezután látványosan, magyarázhatja, hogy a pártelnök gyenge teljesítménye ellenére sok körzetben igen jól szerepeltek a párt egyéni jelöltjei: elhoztak több könnyen nyerhető, szinte biztos mandátumot érő budapesti kerületet és több vidéki oevk-t is.

Leváltása után Orosz Anna vette át a Momentum vezetését, aki az elnökségért is elindul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!