Márki-Zay: Komoly biztonsági kockázatot jelent Európa számára Orbán Viktor kormánya

2021. november 11. – 18:34

frissítve

Márki-Zay: Komoly biztonsági kockázatot jelent Európa számára Orbán Viktor kormánya
Márki-Zay Péter brüsszeli sajtótájékoztatója november 11-én – Fotó: John Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetértünk azzal, hogy az Európai Uniónak százszor meg kell fontolnia, mire és milyen feltételekkel ad forrásokat – mondta Márki-Zay Péter csütörtökön brüsszeli sajtótájékoztatóján. Hódmezővásárhely polgármestere összellenzéki miniszterelnök-jelöltként látogatott a belga fővárosba, hogy több uniós politikussal, köztük Manfred Weber néppárti frakcióvezetővel is találkozzon.

Partnerünk, az Euractiv tudósítása szerint Márki-Zay a sajtótájékoztatóján arról beszélt, az EU-nak biztosítania kell, hogy a Magyarországnak küldött támogatásokból minél több jusson el a magyar adófizetőkhöz.

„Az ellenzék természetesen azt szeretné, ha Magyarország megfelelne a jogállamiság kritériumainak, és mindenekelőtt ne lopja el az európai adófizetők pénzét”

– mondta az ellenzéki előválasztáson nyertes miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay megismételte szerda után ismét azt az ígéretét, hogy megválasztása esetén is hűséges partnere maradna az EU-nak és a NATO-nak, támogatja az Európai Ügyészséghez és az eurózónához való csatlakozást, utóbbihoz szerinte viszont még körülbelül négy-öt évre lesz szükség.

Rogánék bűnözőket és terroristákat telepítettek be

A brüsszeli újságírók megkérdezték a miniszterelnök-jelöltet arról is, mit gondol a lengyel–belarusz határhelyzet fényében arról, hogy az EU határkerítésekre adna pénzt.

„Ellenőriznie kell Európának, hogy pontosan kiket enged be a területére, és nem engedhetünk be iszlamista terroristákat.”

Márki-Zay szerint Európa problémáit erősebb integrációval lehet megoldani, a külső határok biztosítása pedig európai prioritás kell, hogy legyen. Szerinte Orbán Viktor kormánya „komoly biztonsági kockázatot jelent Európa számára”, például a nemzetközi körözés alatt álló Nikola Gruevszki macedón exkormányfő miatt, akit a schengeni határon keresztül Magyarországra csempésztek – és bár hazájában börtön várna rá, Budapesten szabadon mozoghat.

„A letelepedési kötvényprogramban is egyebek mellett orosz bűnözőket és iszlamista terroristákat telepített be Magyarországra Rogán Antal baráti köre. (…) Tehát az Európai Uniónak fel kell lépnie Orbán Viktor ellen, és sokkal szigorúbb politikát kell folytatnia. Ha kell, nemcsak parti őrséggel, hanem igen, kerítéssel is”

– mondta Márki-Zay Péter. A lengyel–belarusz kérdés miatt szerdán Varsóba látogatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, aki az Andrzej Duda lengyel elnökkel való találkozója után arról beszélt, „brutális hibrid háborút” folytatnak az Európai Unió ellen. A határhelyzetről, ahol Alekszandr Lukasenko rezsimje zsarolási potenciálként akarja használni a közel-keleti menekülteket, itt írtunk részletesen.

Új konzervatív pólusról tárgyalt Márki-Zay a Néppárttal

Márki-Zay brüsszeli látogatása során találkozott az Európai Parlament négy legnagyobb frakciójának vezetőjével – azaz a szociáldemokraták, a liberálisok és a zöldek mellett az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel is. Az ATV-ben Márki-Zay arról beszélt, hogy Weberrel arról tanácskoztak, hogyan lehetne megoldani, hogy Magyarországon is legyen egy tisztességes, nem korrupt konzervatív párt.

Szerinte egy ilyen új jobbközép pólust lehetne teremteni a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárttal, vagy Gémesi György Új Kezdet nevű pártjával. Bár Márki-Zay szerint a néppártosodott Jobbiknak is helyet adhatnának az Európai Néppártban, szerinte a párt „eddigi színes múltja miatt” nem látták őket szívesen.

A Mindenki Magyarországa Mozgalomnak viszont Márki-Zay szerint függetlennek kell maradnia, erre ígéretet is tett az európai politikusok felé.

A pártcsaládok képviselői mellett találkozott több magas rangú uniós tisztviselővel is, köztük három uniós biztossal is: a foglalkoztatásért felelős Nicolas Schmit és a gazdasági posztot vivő Paolo Gentiloni mellett Márki-Zay csütörtökön beszélt Věra Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztossal is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!