Márki-Zay: Az EU-s politikusok érdekeltek abban, hogy hazánk hűséges szövetségesük és ne árulójuk legyen

2021. november 10. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

– Úgy fogunk kinézni, mint egy karácsonyfa.
– Mint Karácsony!

– ezzel a viccelődéssel indult az ellenzéki előválasztás győztesének első brüsszeli sajtótájékoztatója, amit az MSZP-s Ujhelyi Istvánnal közösen tartott az Európai Parlamentben szerdán. (Ekkor még csak Ujhelyi Facebook-oldalán közvetítették élőben az eseményeket; a politikusok arra utaltak, hogy egy-egy újabb mikrofont adtak nekik annak érdekében, hogy minden közvetítésben hallhatók legyenek.)

„Én hazafiként és szociáldemokrataként hívtam meg a nemzeti elkötelezettségű, konzervatív kereszténydemokrata, politikus Márki-Zay Pétert, aki pártoktól független polgármesterként nyerte meg a magyar előválasztást, ami az ellenzéki pártok hatalmas sikere, Orbánék bosszúsága”

– így nyitotta meg Ujhelyi István EP-képviselő hivatalosan a tájékoztatót. Arról is beszélt, hogy az EP-s politikusok tökéletesen tisztában vannak a magyarországi ellenzéki előválasztás alakulásával. Szerinte azok, akik már találkoztak a Brüsszelbe látogató ellenzéki miniszterelnök-jelölttel, arról biztosították Márki-Zayt, hogy óriási reményeket fűznek a következő hat hónaphoz, mert úgy érzékelik, hogy Magyarország változást akar.

„De a választás önmagában nem oldja meg Magyarország problémáit” – mondta Ujhelyi, aki szerint Márki-Zay azért tölt most két napot az EU központjában, hogy megmutassa az európai politikai vezetőknek, milyen országot építene a hatpárti ellenzéki összefogás, ha nyerne jövő tavasszal a választásokon, illetve hogy mik az Orbán-rendszer lebontásának nehézségei.

„A négy jelentős EP-pártcsalád vezetői közül kettővel, a zöldek és a szociáldemokraták vezetőjével tudtam eddig találkozni” – mondta Márki-Zay, aki szerint az európai politikusok nyitottak és érdekeltek abban, hogy hazánk hűséges szövetségesük és ne árulójuk legyen.

Mi az, amiben Márki-Zay szerint Magyarországnak változnia kell ahhoz, hogy jó szövetséges legyen?

  • A bűnözéssel való szembenézés és a korrupció felszámolása;
  • gazdasági fejlődés és csatlakozás az eurózónához;
  • ki kell utasítani a NER által befogadott nemzetközi bűnözőket;
  • az EU-s források folyósítása sokkal körültekintőbb legyen, hogy ne az Orbán család és a fideszes bűnözők gazdagodását szolgálja.

Újságírói kérdésre arról is beszélt Hódmezővásárhely polgármestere, hogy szerinte több EU-s forrás folyósítása jogállamisági aggályok és a korrupció miatt szenved késedelmet, Orbán ezek hiánya miatt „óriási hitelfelvételt indított el”.

„Az ellenzék természetesen azt szeretné, ha Magyarország megfelelne a jogállami kritériumoknak, és leginkább megfelelne annak, hogy nem lopják el az európai adófizetők pénzét. Ilyen értelemben egyetértünk azzal, ha az EU százszor is megfontolja, hogy mire és milyen feltételek mellett ad támogatást.”

Soha nem mondta azt, hogy eltörölné a rezsicsökkentést, ezt más sem vetette fel az ellenzéken belül, és azt sem állították, hogy elfogadhatatlan lenne – így reagált a Hír TV munkatársának kérdésében benne foglalt állításra Márki-Zay. Ezután arról beszélt, hogy Magyarországon energiaszegénység van, de ennek nem a magas energiaárak az okai, hanem az alacsony fizetések. Hazánk holtversenyben a legkorruptabb és a második legszegényebb ország, de Márki-Zay szerint ha nem tartanák szegénységben a magyarokat, akkor az aktuális piaci rezsiárakat is ki tudnák fizetni.

A valódi rezsicsökkentés az, ha segítünk az embereknek abban, hogy megtermelhessék a saját energiájukat

– mondta Márki-Zay, aki arról is beszélt, hogy a gazdagok profitáltak az úgynevezett rezsicsökkentésből, de azok a szegények, akik például nem gázzal fűtenek, ebből semmit nem érzékeltek. A miniszterelnökjelölt azzal zárta ezt a témát, hogy kijelentette, ha a Fidesz marad hatalmon, akkor ők maguk fogják felszámolni a rezsicsökkentés mostani politikáját, ugyanis az gazdaságilag fenntarthatatlan.

Szintén újságírói kérdésekre reagálva Márki-Zay arról is beszélt, hogy

  • az őt jelölő Mindenki Magyarországa Mozgalom nem párt, így nem akar pártcsaládhoz csatlakozni, de ő maga személyesen szívesen csatlakozna az Európai Néppárthoz, ami nem tűrte meg a tagjai között a Fideszt;
  • az európai pártcsaládok vezetői szerinte elfogadták, hogy Magyarországon „szabadságharc” zajlik, a korrupciótól és az egypárti pártállamtól megszabadulni akaró, különböző értékrendű magyarok fognak össze a többpárti koalícióban;
  • kiszámolta: Orbán az elmúlt két évben az úgynevezett „Soros-terv” többszörösét teljesítette gazdasági bevándorlók befogadásával.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!