Uniós szankciók jönnek Belarusz ellen, 15 ezer katonát vezényeltek ki a lengyel határra

2021. november 10. – 22:14

Másolás

Vágólapra másolva

„Nagyon hamar, a jövő hét elején kiterjesztjük a Belarusz elleni szankciókat”

– mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az MTI beszámolója szerint. Hírügynökségi jelentések alapján az Európai Unió várhatóan mintegy 30 személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej belarusz külügyminisztert és a Belavia nevű légitársaságot is célba vehet az intézkedésekkel.

Von der Leyen szerdán Joe Biden amerikai elnökkel tárgyalt a washingtoni Fehér Házban, ezután fejtette ki újságírói kérdésre az EU álláspontját a belarusz–lengyel határhelyzetről – amiről itt írtunk részletesen.

„Megvizsgáljuk azon légitársaságok szankcionálásának lehetőségét, amelyek elősegítik az embercsempészetet először Minszk, majd az EU–Belarusz-határ felé”

– mondta az EB elnöke.

Nemcsak az EU, de az Egyesült Államok is szankciókat készít elő Belarusz ellen, amelyek a tervek szerint december elején lépnek majd hatályba. Von der Leyen és Biden találkozóján a határhelyzet mellett szóba kerültek az EU–USA-kapcsolatok, valamint Ukrajna és a Nyugat-Balkán ügye is.

Ahogy arról beszámoltunk, keddről szerdára virradó éjjel menekültek két csoportja átszakította a kerítést a lengyel–belarusz határon, és átjutott Lengyelország területére. A varsói védelmi miniszter szerint a helyzet a két ország közt „nem nyugodt”, kedden este pedig Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta a határon kialakult helyzet miatt.

„Brutális hibrid támadással állunk szemben az uniós határainkon. Belarusz cinikus és megdöbbentő módon használja fegyverként a migránsok szorongását”

mondta szerdán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Az ENSZ emberi jogi vezetője, Michelle Bachelet „elfogadhatatlannak” nevezte a lengyel–belarusz határra terelt menekültek helyzetét.

Persze felmerülhet a kérdés, hogyan kerülnek egyáltalán Belaruszba a közel-keleti menekültek. Ez főleg a laza vízumszabályokkal és a közvetlen minszki repülőjáratokkal magyarázható, amelyekkel a menedékkérők főként Irak és Törökország felől érkeznek. Minszkből aztán a belarusz hatóságok a lengyel és a litván uniós határok felé toloncolják a menekülteket, akiket a határőrök egyik oldalról ugyan nem engednek vissza, de Lengyelország sem fogadja be őket.

Lengyel katonák a lengyel–belarusz határ drótkerítése mögött – Fotó: Leonid Shcheglov / Belta / AFP
Lengyel katonák a lengyel–belarusz határ drótkerítése mögött – Fotó: Leonid Shcheglov / Belta / AFP

Mateusz Morawiecki megrendezett előadásról beszél: szerinte bár Alekszandr Lukasenko belarusz elnök küldte a menekülteket a határra, de az egészet Putyin mozgatja a háttérből. A miniszterelnök szerint a belarusz és az orosz vezető együtt próbálja aláásni az Európai Unió stabilitását, és káoszt akarnak okozni. A helyzetet pedig egy olyan hibrid háborúként jellemezte, amelyben embereket élő pajzsként használnak fel.

Szerdán a lengyel belügyminiszter-helyettes, Bartosz Grodecki is arról beszélt a CNN beszámolója szerint, hogy a határra feltorlaszolt menekülteket „nemcsak a belarusz hatóságok, de az orosz szervek képviselői” is segítik abban, hogy célba vegyék Lengyelországot. A BBC arról ír, már 15 ezer katonát vezényeltek ki a lengyelek a keleti határra, és a keddi próbálkozások után szerdán is több határsértést megakadályoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!