Menekültek két csoportja átszakította a kerítést a lengyel-belarusz határon, és átjutott Lengyelország területére

2021. november 10. – 00:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 5:45-kor: A lengyel hírügynökség szerint a menekültek két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a lengyel-belarusz határon, és átjutott Lengyelország területére szerda hajnalban – írja az MTI. Sajtóhírek szerint több tucat ember lerombolta a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében. Többeket visszafordították a határőrök Belaruszba, mások el tudtak menekülni Lengyelországban.

Frissítés 14:25-kor: A lengyel rendőrség szerdán közölte, hogy több tucatnyi menekültet fogtak el. „Az elmúlt 24 órában a rendőrség több mint 50 embert vett őrizetbe Bialowieza közelében, miután illegálisan átlépték a határt” – mondta Tomasz Krupa regionális rendőrségi szóvivő az AFP-nek. „A helyzet nem nyugodt” – mondta Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter egy szerdai rádióinterjúban, hozzátéve, hogy a menekültek kisebb csoportjai most is megpróbálják átlépni a lengyel-belarusz határt.

Kedden este Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta a belarusz-lengyel határon kialakult helyzet miatt, írja a BBC. Morawiecki egy megrendezett előadásról beszélt, szerinte Alekszandr Lukasenko belarusz elnök küldte a menekülteket a határra, de az egészet Putyin mozgatja a háttérből.

A lengyel–belarusz határon, a kuźnicai határátkelőnél menekültek százai töltötték sátrakban a hétfő éjszakát, de a belarusz állami média szerint akár kétezren is lehettek. Mariusz Kaminski belügyminiszter kedden este a lengyel parlament alsóházában, a szejmben tartott rendkívüli ülésen azt mondta, hogy 2-4 ezren vannak a határ belarusz oldalán.

Morawiecki a határhoz vezényelt katonákkal találkozott 2021. november 9-én – Fotó: Handout / Polish Defence Ministry / AFP
Morawiecki a határhoz vezényelt katonákkal találkozott 2021. november 9-én – Fotó: Handout / Polish Defence Ministry / AFP

Mint írtuk, a belarusz hatóságok nem is nagyon titkolták, hogy tudtukkal és közvetve közreműködésükkel jutottak el a menedékkérők a határra, ahová a lengyel határőrség és rendőrség nagy erőkkel vonult ki. A menedékkérők az országba repülővel érkeznek, főként Irak és Törökország felől, közvetlen minszki járatokkal, laza vízumszabályok mellett. Ennek hátteréről itt írtunk bővebben>>>

A menekültek egyik oldalról a kerítéssel és a lengyel határőrökkel, katonákkal néznek szembe, míg mögöttük belarusz határőrök sorakoztak fel. Hétfőn sokan próbáltak átjutni a drótakadályon, de ez nem sikerült nekik. A BBC-nek az egyik iraki menekült arról beszélt a helyszínről videókapcsolaton keresztül, hogy egyik irányba sem tudnak menni. Ő november elején érkezett Bagdadból Minszkbe, most pedig a lengyel szögesdrótnál felállított sátortáborban van. A környéken már fagyott éjszaka, segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a hidegnek máris vannak halálos áldozatai a menedékkérők között.

Morawiecki délelőtt felkereste a határnál összevont lengyel erőket, már 12 ezer katona és határőr védi az érintett szakaszt. Morawiecki szerint a belarusz és az orosz vezető együtt próbálja aláásni az Európai Unió stabilitását, és káoszt akarnak okozni. A helyzetet egy olyan hibrid háborúként jellemezte, amelyben embereket élő pajzsként használnak fel. Szerinte az elmúlt 30 évben először „támadják és tesztelik ilyen brutális módon Lengyelország határainak biztonságát és integritását”.

Kaminski szerint Oroszország a migrációs válság előidézésével tartósan destabilizálni akarja Kelet- és Közép-Európa térségét és az egész EU-t, Lukasenko politikai célja pedig az, hogy rákényszerítse az EU-t saját hatalma elismerésére és a szankciók visszavonására, valamint arra, hogy partnerként kezeljék őt, írja az MTI.

Az EU, a NATO és az Egyesült Államok is azzal vádolja a belarusz vezetést, hogy megszervezte a menekültek szállítását. Az Európai Bizottság azzal vádolta Lukasenkót, hogy az EU-ba történő könnyű belépés ígéretével csapja be az embereket, amit „embertelen, gengszter-szerű megközelítésnek” neveztek. Morawiecki szerint Varsó több humanitárius konvojt indított Belaruszba, Minszk azonban ezeket nem engedte be, és óvott a határán elkövetett „provokációtól”.

Lukasenko tagadja, hogy az EU-s szankciókra válaszul, zsarolásként küldené a határra az embereket, kedden egy interjúban pedig egyenesen az EU-ban működő maffiaszervezeteket vádolt a menekültek szállításával. A minszki védelmi minisztérium emellett aggódott a határnál állomásozó lengyel katonák létszámának növelése miatt, szerintük jelenlétük „objektív érvekkel” nem indokolható.

Menedékkérők a határ belarusz oldalán – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP
Menedékkérők a határ belarusz oldalán – Fotó: Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP

Moszkva és Minszk bejelentette, hogy Putyin és Lukasenko beszélt egymással telefonon a kialakult feszültségről. A Kreml közleménye szerint Moszkva nyomon követi a fejleményeket. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont arról is beszélt, hogy amikor Törökországból jöttek a menedékkérők, akkor az EU forrásokkal segítette Ankarát, hogy török területen maradjanak. Feltette a kérdést, hogy miért ne lehetne ezt Belarusz esetében is megtenni.

Eközben a litván kormány is rendkívüli helyzet bevezetését javasolta saját, Belarusszal közös határszakaszán, ahol az utóbbi hónapokban szintén egyre több menedékkérő próbált az EU-ba jutni a belarusz hatóságok hallgatólagos közreműködésével. A litván parlament döntése alapján a rendkívüli állapot kedd éjféltől lépett életbe az érintett határszakaszon legalább egy hónapra, és a hatóságok megtiltották a beutazást egy öt kilométer széles határ menti sávban, ez alól csak a határőrség adhat felmentést.

Angela Merkel német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását kérte a lengyel-belarusz határon kialakult helyzet rendezéséhez – közölte szerdán a német kormányfő szóvivője. Steffen Seibert közleménye szerint Merkel telefonon tárgyalt az orosz államfővel a kialakult migrációs helyzetről. A kancellár hangsúlyozta: „embertelen és teljesen elfogadhatatlan”, hogy „a belarusz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen”. Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél – írja az MTI.

Az SPD-frakció külpolitikai szóvivője, Nils Schmid szerdán áthidaló megoldásként azt javasolta, hogy az EU kérjen segítséget Ukrajnától a menedékjogi eljárások lebonyolításához. Az elképzelés szerint a Belaruszból az EU-ba igyekvő menedékkérőket Ukrajnában kellene elhelyezni kérelmük elbírálásának idejére. A menekültek első számú célpontja Németország. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint a január-júliusi időszakban csupán 26-an érkeztek Németországba illegálisan a Belarusz-Lengyelország útvonalon, augusztusban viszont már 474 ilyen, jogcím nélküli belépést regisztráltak, szeptemberben 903-at, októberben pedig 5285-öt. Német biztonsági körök becslése alapján naponta átlagosan 800-1000 ember érkezik repülővel a Közel-Keletről Minszkbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!