Rekordszámú fosszilis lobbista van jelen az ENSZ klímakonferenciáján

2022. november 10. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

636 fosszilis lobbista regisztrált az idei ENSZ-klímakonferenciára, a COP27-re a Global Witness, Corporate Europe Observatory és Corporate Accountability szervezetek jelentése szerint. Ez legalább 25 százalékkal több, mint ahányan a tavalyi konferencián voltak, és a fosszilis szereplők többen vannak, mint az Egyesült Arab Emírségek kivételével bármely nemzeti delegáció. (Jövőre az Egyesült Arab Emírségek rendezi a COP28-at, most 1070 küldöttel érkezett a tavalyi 176-hoz képest.)

Ez az emelkedés a fosszilisipar befolyásának növekedését mutatja a tárgyalásokon, amelyeket egyébként is rengeteg kritika ér. Greta Thunberg környezetvédő aktivista például a greenwashingra hívta fel a figyelmet, klímaaktivisták a konferencia szénlábnyomát kritizálják (arról, hogy mennyi károsanyag-kibocsátással jár a klímacsúcsra érkező résztvevők magángépei, itt írtunk), és az is aggályos, hogy a rendezvénynek otthont adó Egyiptomban a kormány súlyosan korlátozta a környezetvédő csoportok munkáját. Persze valószínűleg kevesebb negatív visszhangja lenne az eseménynek, ha a klímacsúcsok vállalásait minden ország rendesen betartaná, eddig azonban ez nem így történt, a valódi cselekedetek erősen elmaradnak az ígéretektől. Így nem csoda, hogy sokan úgy látják: hiába volt például kétszer akkora kibocsátása a tavalyi, Skóciában tartott COP26-nak, mint a korábbiaknak, ha még az ott megbeszélt vállalásokat sem sikerül tartani.

A fent említett jelentésben egyébként az elemzők azt írják: az ENSZ ideiglenes résztvevőlistáját elemezve látható, hogy a fosszilis tüzelőanyagok folyamatos használatában érdekelt vállalati szereplők nagymértékben hozzáférnek a fontos tárgyalásokhoz. Az eredmények segíthetnek abban a diskurzusban, ami már egyébként is egyre nagyobb nyilvánosságot kap: eszerint el kellene tiltani a fosszilisipar képviselőit az ilyen megbeszélésektől.

A kutatók megszámolták azokat a regisztrált személyeket, akik vagy közvetlenül kapcsolatban álltak fosszilistüzelőanyag-vállalatokkal, köztük olyanokkal, mint a Shell, a Chevron, vagy a BP, vagy a fosszilisipar nevében eljáró delegációk tagjaként vesznek részt a konferencián. Azt találták, hogy

  • 636 fosszilis lobbista regisztrált a COP27-re, ami több mint 25 százalékos növekedés a tavaly Glasgow-ban tartott COP26-hoz képest.
  • az Egyesült Arab Emírségeken kívül nincs olyan nemzeti delegáció, amelynek több tagja lenne, mint a fosszilis lobbistáknak. Az ő küldöttségükből viszont 70 fő összeköthető fosszilis tevékenységgel.
  • annak ellenére, hogy elméletben a COP27 „afrikai COP”, több fosszilis lobbistát tartanak nyilván az eseményen, mint ahány delegációja van az afrikai kontinens bármely országának.
  • összesen 29 ország nemzeti küldöttsége hozott magával fosszilistüzelőanyag-lobbistákat. Az Egyesült Arab Emírségek után Oroszország a második legtöbbet, 33-mat.
  • a GermanWatch szerint több a regisztrált fosszilis lobbista, mint a klímaváltozás által leginkább érintett tíz ország képviselői összesen (Puerto Rico, Mianmar, Haiti, Fülöp-szigetek, Mozambik, Bahamák, Banglades, Pakisztán, Thaiföld, Nepál).
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!