A Johnson & Johnson szerint hatásos a vakcinájuk a delta variánssal szemben

2021. július 2. – 08:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hatásos a koronavírus delta variánsával szemben a Johnson & Johnson vakcinája, állítja a cég saját kutatási eredményei alapján. A Bloomberg beszámolója szerint az egyadagos J&J oltás tartós védelmet nyújt az Indiából indult vírusmutáció és a többi változat ellen is, amit nyolc hónapnyi tesztidőszak igazol.

A J&J oltása alacsonyabb hatásfokú a megbetegedéssel szemben (66%, ugyanakkor a súlyos betegség ellen ez is 85%-os védelmet nyújt), mint a Pfizer és a Moderna által gyártott mRNS-vakcinák, és szakértők felvetették, hogy bizonyos pácienseknek szükségük lehet emlékeztető oltásra ahhoz, hogy hosszú távon távol tartsák a vírust.

Johan Van Hoof, a J&J fertőző betegségekért és vakcinákért felelős globális vezetője szerint ugyanakkor ez nincs így, és a cég rendkívül elégedett az oltóanyaggal, amiből szerintük egy éven belül nem kell újabb adagot beadni. Közlésük szerint az oltás az első adag beadásától számított 29 napon belül semlegesítette a delta vírusváltozatot, és a védelem idővel fokozódott.

A delta a vírus eddigi legfertőzőképesebb változata, rohamléptekben kezdett el az alfa (brit) variánst kiszorítva dominánssá válni Európában. A briteknél el kellett halasztani miatta a nyitást, és a kiemelkedően magas átoltottsággal rendelkező Izraelben is gondokat okoz.

A J&J csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményei két kutatásból származnak. Az egyik a vállalat sajátja, amelyben a vakcina klinikai vizsgálatában részt vevők közül nyolc személy vérmintáit elemezték a vizsgálat kései fázisában. A másik egy izraeli kutatás, ebben egy korai stádiumú vizsgálat résztvevői közül húsz fő immunválaszát értékelték.

A vállalat azt is vizsgálja, hogy a vakcinája képes-e T-sejteket létrehozni, ami az antitestek jelenléte mellett a vírus elleni védelem másik fokmérője. Van Hoof szerint az eddigi eredmények alapján az oltás nyolc hónap alatt növekvő T-sejtes immunitást eredményezett a vírussal és annak változataival szemben.

A J&J vakcinája mögött rögös út áll, kibocsátása után közvetlenül össztűz alá került vérrögképződéses, azon belül is az agyi vénás sinustrombózis (CVST) esetek miatt. Egy időre fel is függesztették az USA-ban a vele való oltást, de egy hét után feloldották a tilalmat. Az EMA szerint a vakcina beadása és a vérrögképződés között csak nagyon ritka esetekben van összefüggés.

A vakcinák működéséről szóló magyarázóvideónkat itt lehet megnézni:



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!