Egy pizzává lapított koponyából rakták össze, hogyan nézett ki egy neander-völgyi nő

2024. május 2. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

Koponyamaradványok alapján brit kutatók elkészítették egy neander-völgyi ember nőnemű képviselőjének a 3D-s modelljét. Az eredmény már csak azért is figyelemre méltó, mert a koponya kilapult, az összetört csontok pedig a feltáráskor olyan puhák voltak, mint egy jól beáztatott keksz, írta a BBC.

A modellt a Netflixen mutatják be, A neander-völgyiek titkai című filmben, amelyet a BBC Studios gyártott. A dokumentumfilm az ember evolúciós unokatestvérének tartott neander-völgyiekről szól, akik körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt haltak ki.

A koponyamaradványokat Irakban, a kurd fennhatóságú területen fekvő Sanidar-barlangban ásták ki. Régóta ismert lelőhely ez, már az 1950-es években előkerült itt tíz neander-völgyi maradványa, nőké, gyerekeké, férfiaké egyaránt.

Emma Pomeroy professzor a neandervölgyi nő modelljével és rekonstruált koponyájával – Fotó: Justin Tallis / AFP
Emma Pomeroy professzor a neandervölgyi nő modelljével és rekonstruált koponyájával – Fotó: Justin Tallis / AFP

Amikor 2015-ben egy brit csoportot visszahívtak a kurd hatóságok, hamarosan egy új csontvázra leltek, amelynek viszonylag épen maradt a felsőteste, a gerinc, a vállak és a karok is. A csontváz a Sanidar-Z nevet kapta, és tartozott hozzá egy erősen, feltehetően sziklaomlás miatt összelapított koponya is. Az ásatást vezető cambridge-i professzor, Graeme Barker szerint a koponya olyan lapos volt, mint egy pizza. Ebből a pizzából kezdték aztán összerakni modellt.

A maradványokat az azokat tartalmazó földdarabbal együtt az Egyesült Királyságba szállították, és megkezdődött a nagy kirakós játék. Miután összerakták a koponyát, készítettek belőle egy 3D-s nyomatot, amelynek aztán Adrie és Alfons Kennis holland művészek arcot is adtak. A holland párost elismertség övezi, a közvélekedés szerint a különböző maradványokból hűen ábrázolni tudják az egykori őseinket.

A vizsgálatok alapján egy nőt találtak meg, amire a fogzománcban található fehérjékből következtettek. Alacsony termete is ezt az értelmezést támasztja alá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!