USB-C-re váltott az iPhone 15, 50 ezer forinttal alacsonyabb a kezdőár, mint tavaly

2023. szeptember 12. – 18:51

frissítve

USB-C-re váltott az iPhone 15, 50 ezer forinttal alacsonyabb a kezdőár, mint tavaly
Forrás: Apple

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ez volt minden idők legizgalmasabb Apple-eseménye, és a top 10-be sem férne be, ha valaki esetleg erre számított. Az egész igazából pont annyira sivár volt, amilyennek előzetesen tűnt, de azért itt a lényeg röviden:

  • Az iPhone 15 és a 15 Plus a tavalyi csúcsmodellektől örökölt funkciókkal lettek felturbózva, de az áruk változatlan maradt;
  • Az iPhone 15 Pro és a Pro Max titánvázat kapott, amitől állítólag könnyebb lett, mint az elődei, a némítókapcsolót leváltotta az Apple Watch Ultrából már ismert programozható funkciógomb, az új, A17-es rendszercsip olyan erős, hogy az Assassin's Creed Mirage-t és a Resident Evil 4 Remake-et is átportolják a telefonra, a kamera pedig még jobb lett;
  • Az Apple ráfeküdt a környezettudatosságra, és rengeteg időt szenteltek ennek sulykolására, a gyakorlatban pedig elhagyják a bőrt a szíjaiknál és a tokjaiknál is, és egy FineWoven nevű textilt fognak használni a jövőben;
  • Végezetül pedig külön pontot érdemel, hogy végre az Apple teljes portfóliója USB-C-s bemenetet kap, az iPhone 15 és az AirPods tokja is így lesz majd tölthető a továbbiakban.

Ha valaki lemaradt az egészről, de visszanézné, az alább megteheti:

Dollárban megint ugyanannyit kell kifizetni az iPhone-okért, mint tavaly, úgyhogy erre ne is vesztegessünk több szót, Magyarországon viszont konkrétan több tízezer forinttal olcsóbban lehet megvenni az Apple új telefonjait. A két évvel ezelőtti indulóáraktól még mindig messze vagyunk, de a sima 15-nél 50, a Prónál 70 ezer forint a különbség tavalyhoz képest, ami elég meglepő.

Így néznek ki idén a magyar indulóárak:

  • iPhone 15: 399 990 forint
  • iPhone 15 Plus: 449 990 forint
  • iPhone 15 Pro: 499 990 forint
  • iPhone 15 Pro Max: 599 990 forint

Így néztek ki tavaly:

  • iPhone 14: 449 990 forint,
  • iPhone 14: Plus 499 990 forint,
  • iPhone 14 Pro: 569 990 forint,
  • iPhone Pro 14 Max: 629 990 forint

A legdrágább nyilván az 1 terás Pro Max, ezért 799 990 forintot kérnek el. Az iPhone 14 az iPhone 13 tavalyi mutatványával ellentétben nem drágább lett a bejelentés után, az alapmodellért most 349 990 forintot kérnek el, ami durván 40 ezer forintos árcsökkenés. Az SE 219 990 forintba kerül.

A Pro modellekkel mindig inkább a kreatívabb szakmákban dolgozókat célozták meg, és ez most is így van. A kameraszigeten történt újítások nagyrészét az átlagfelhasználó valószínűleg nem nagyon tudja vagy akarja majd kihasználni.

A főkamera maradt 48 megapixeles, de a szenzor nagyobb, mint a sima 15-ösben. Egy új bevonattal védekeznek a lense flare ellen, és alacsonyabb fénynél még jobb képeket csinálnak, minta a tavalyi modellek. A Super High Resolutionben készült képeket lehet 24, 28 és 35 milliméteres fókuszhosszal is csinálni. A bemutató alapján gyakorlatilag egy koppintással át lehet állítani az alap fókuszhosszt.

Emellett a Pro-kban van egy 12MP-s, 3x-os, 77mm-es fókuszhosszú telefotó kamera, a Pro Maxokban pedig egy 12MP-s, 5x-ös, 120mm-es fókuszhosszú telefotó kamera. Ehhez egy négyprizmás megoldást alakítottak ki, hogy a fény úgy törjön, hogy elég hosszú utat tegyen meg a lencse és a szenzor között. A telefonokba került egy 12MP-s ultraszéles kamera is.

Még az esemény előtt is az volt a konszenzus, hogy legalább 100 dolláros növekedést hozhatnak a Pro-modelleknél az újdonságok, de végül dollárban itt is változatlan maradt az ár, azaz a mérsékeltebb fejlődéshez idén sem párosult magasabb ár.

Forrás: Apple
Forrás: Apple

Ahogy tavaly, úgy idén is csak a Pro és a Pro Max kapja meg az új csipet, ami az A17 névre hallgat, és ez az első 3 nanométeres csip. A hatmagos processzor állítólag még pécés processzorokkal is felveszi a versenyt, az USB-s adatátvitel is jelentősen gyorsabb lett, a grafikai processzor (GPU) pedig állítólag szintén sosem látott ugrás. A GPU még hardveresen gyorsított sugárkövetést is tud, ami egészen értelmetlennek tűnik egy maximum 6,7 hüvelykes képernyőn, de kit érdekel.

Az Apple szerint az A17 konkrétan meg fogja változtatni a mobilos videójátékozást, amit a Honkai: Star Railt és a Genshin Impactet fejlesztő miHoYo, a Tom Clancy's The Division Resurgence fejlesztője, mellett azzal is bizonyítanak, hogy a telefonon konkrétan már lehet tolni a Resident Evil 4 Remake-et, ami alapból konzolra és pécére lett fejlesztve. Ja, és az Assassin's Creed Mirage is megjelenik majd iPhone 15 Próra, aminél bizarrabb dolgot nem hiszem, hogy hallani fogok idén.

A Pro iPhoneok hangerőszabályozói feletti kapcsolóból akciógombot csináltak, amit a Watch Ultrából emeltek át. Továbbra is le lehet vele némítani a telefont, de több új funkciót is hozzá lehet rendelni, mint például zseblámpakapcsoltót, a kamera appot és más widgeteket.

Emiatt ez lesz a legkönnyebb Pro-modell valaha, állítólag. Amúgy azt meg kell hagyni, hogy tényleg menőn is néz ki, de az kicsit indokolatlannak tűnik, hogy az utolsó apróságig részletesen végigmesélik, hogy hogy jutottak ide, mi az, hogy ötvözet és pontosan hogyan gyártják a titánvázat.

Forrás: Apple
Forrás: Apple

A két alapmodell ára nem változott az előző évihez képest, pont, mint tavaly. Marad a legalább 799 dolláros sima 15-ös és a legalább 899 dolláros 15 Plus. Ez persze az USA-ra vonatkozik, itthon nem garantált, hogy maradnak a tavalyi árak – sőt. Amikor a 14-est bejelentették, nagyot ugrott itthon a 13-as ára.

Miután az Apple évekig győzködte a saját rajongóit arról, hogy a USB-C hülyeség, most úgy beszélnek a bevezetéséről, mintha az lenne a világ legtermészetesebb dolga, hogy erre cserélik a Lightning bemenetet. Miközben amúgy az egyetlen ok az, hogy az Európai Unió miatt egyszerűen nem tehették meg, hogy ne váltsanak végre USB-C-re. Azt amúgy most ők is elismerték, hogy ez az iparági sztenderd, és nagy pozitívumként tálalták, hogy most már végre minden Apple-eszközünket ugyanazzal a kábellel tölthetjük – az AirPods is erre vált –, csak azt felejtették el hozzátenni, hogy eddig is az Apple volt ennek az egyetlen gátja.

Forrás: Apple
Forrás: Apple

Az Apple szerint a műholdas segélyhívója már több életet is megmentett, de még mindig csak alig több mint egy tucat országban elérhető (és csak két évig ingyenes). Magyarország továbbra sincs rajta a listán, de Spanyolország és Svájc most rákerült.

Az alap iPhone 15-nél nehéz nem erős déja vu-t érezni, mert nagyjából minden újdonság, amiről eddig beszéltek, a tavalyi csúcsmodellekből érkezett. Így aztán úgy lehet hosszú percekig beszélni ugyanazokról a dolgokról, hogy azok tényleg újdonságnak tűnnek, mert az olcsóbb telefonokban most vannak jelen először. És persze menet közben kicsit változtak is, a megörökölt 48 megapixeles főkamera például nem pontosan ugyanazokkal a számokkal érkezik, amiket tavaly bemutattak.

Lekerekített élekkel, 2000 nites max fényerővel, matt hátlappal és kerámiapajzsos kijelzővel jön az új iPhone. A 15-ös szériában is van egy 6,1 hüvelykes sima és egy 6,7 hüvelykes Plus, ahogy a 14-esnél volt. A főkamera 48 megapixeles, és természetesen a Photonic Engin rásegít a fényképekre.

Lényegében ugyanúgy néz ki, mint a 14 Pro és Pro Max, és hosszan beszéltek a dinamikus szigetről, pedig ez is tavalyi cucc.

Forrás: Apple
Forrás: Apple

Oké, jönnek bele az Apple Watch 9 újdonságai, plusz egy 3000 nites kijelző, amivel lassan már valószínűleg az lehet a cél, hogy egy medvét is meg lehessen vakítani, miközben extrém helyeken túrázunk. Ezen túl viszont olyan újdonságokról rántották le a leplet, mint az eddigi legtöbb információ a kijelzőn, meg apró könnyebbségek a bringázáshoz meg a merüléshez. Mondjuk persze az Apple Watch Ultra lényege már tavaly is az volt, hogy elmentek a falig, szóval sokat nem lehetett rajta turbózni.

Az Apple Watch Ultra 2 egy, talán majdnem jelentősnek mondható újítással érkezik: még fényesebb a kijelző (3000 nit), és egy külön az Ultrára fejlesztett, személyre szabható számlappal könnyebb kihasználni az óra adottságait. Persze ebbe is az S9-es csip kerül.

Ezen kívül semmi extra nincs benne, nem hiszem, hogy érdemes kidobni a tavaly modellt.

A bejelentés előtt az új iPhone-tokok kapcsán merült fel, párban azzal, hogy az Apple nem fog több bőrtokot gyártani, de most kiderült, hogy ez az egész termékpalettájukra igaz, vagyis az óráik szíjánál is kihajítják a bőrt. Helyette egy környezetbarát textil jön, ez lesz a FineWoven.

Már nem elég, ha egy termékbemutatón termékeket mutatnak be, ahogy az sem, hogy egy cég egy pdf-ben adja ki a környezetvédelmi jelentését. Összekötötték hát a kellemest a hasznossal, ezért lejátszottak egy sketchet, amiben Octavia Spencer Anyatermészetet játssza, aki számon kéri Tim Cook vezérigazgatótól és csapatától, hogy mennyire tartják magukat a klímaígéretekhez.

Elbüszkélkedtek azzal, hogy már jórészt tiszta forrásból kinyert árammal dolgoznak, egyre több terméket szállítanak hajóval repülő helyett, és nem gyártanak többé bőr kiegészítőket.

A lényeg nyilván az, hogy idén még hatékonyabb és erősebb lesz az Apple okosórája, és még tovább fogja bírni, de a pontos számokkal tényleg felesleges fárasztani az embereket. Már csak azért is, mert most már kérdezgethetjük az órában lakó Sirit, hogy hogy szolgál az egészségünk, mennyit aludtunk, mennyi a véroxigénszintünk, és ilyesmik. A telefonunkat is meg tudjuk majd pingelni, hogy megtaláljuk akkor is, amikor becsúszott a kanapé mögé, kb. úgy, mint ahogy az AirTaget.

A képernyő is fényesebb lesz, az előző óra 1000 nitje helyett ez már 2000-et tud, és a gesztusokhoz bejön egy újabb, az ujjainkat kell majd összeérinteni. Ez olyankor lesz hasznos, mikor a másik kezünkben épp egy póráz van, vagy bármi más, és egy rakás dolgot lehet majd csinálni vele a zene leállításától a hívások felvételéig. Ez egyébként a következő hónaptól lesz elérhető, és úgy tűnt a bejelentés alapján, hogy jön a régebbi órákba is.

A Series 9-ból amúgy lesz egy rózsaszín változat is, és rengeteget beszéltek arról, hogy mennyire környezettudatos lett a gyártási és szállítási folyamat. Spoiler: annyira, hogy karbonsemleges matricát is kap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!